Libellum

2018\03\21

Robert Bryndza: Lány a jég alatt (Erika Foster nyomoz 1.)

img_20180221_1529396.jpg

Libri, Budapest, 2017. 468. oldal

Fordította: Sziklai István

 

Fülszöveg

Tágra nyílt szem. A száj mintha szólni akarna. Jégbe fagyott holttest… Nem ő az egyetlen. 
Egy fiú munkába menet egy dél-londoni múzeum kerti tavában, a vastag jégpáncél alatt felfedez egy holttestet. 
Az áldozat egy előkelő családból származó gyönyörű lány, aki látszólag tökéletes életet élt. Erika Foster nyomozó kezd vizsgálódni az ügyben, akinek egy korábbi esete személyes tragédiával végződött. Az asszony most bizonyítani akar, és meglepő nyomokra bukkan. Mind mélyebbre ás, annál szövevényesebbnek tűnik az eset.

Mit keresett a lány egy rossz hírű külvárosi kocsmában? 
Mi dolga volt alvilági alakokkal? 
Mi köze három meggyilkolt prostituáltnak a vízbe fojtott lányhoz?

A szálak magasabb körökbe vezetnek, és minél közelebb jut Erika a megoldáshoz, a gyilkos egyre közelebb jut hozzá.

 

Előlegbe

Mostanában nagyon rákattantam a krimikre, thrillerekre, így amikor adódott a lehetőség, hogy a Libri kiadó könyvei között nézelődjek, rögtön az Insomnia könyvek felé vettem az irányt. Ez a regény pedig rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Itt rögtön szeretném is megköszönni a Libri kiadónak és a Kildarának a kötetet. 

Nem épp egy rövid regényről van szó, el is tartott egy darabig munka és egyéb elfoglaltságok mellett, mire a végére értem. Hét napig tartott elolvasni (2018. február 19. - 2018. február 26.).  

A könyv minősége nagyon jó, élvezet volt forgatni. A borítón nagyon tetszett a kék háttér és a piros betűnk kontrasztja. A lehunyt szem pedig hátborzongatóbb csak így magában, mintha mondjuk egy test sziluettje lenne a jég alatt. Nagyon ötletes! 

 

More:

könyv krimi recenzió olvasósarok Libri Insomnia Kildara

2018\03\12

Allison Pataki: Sissi - A birodalom úrnője (Sissi 2.)

img_20180217_1434085.jpg

Helikon, Budapest, 2017. 448. oldal

Fordította: Csáki Judit

 

Fülszöveg

Bécsben, a császári palota termeiben szól a keringő és patakzik a pezsgő, de a csillogó díszletek mögött versengés és gyilkos intrika dúl. Sissit, Ferenc József feleségét, népe "tündérkirálynőjét" fojtogatja a szigorú udvari etikett és a kihűlt házasság feszültsége, s nyugtalansága egyre nő. A szabadságra vágyó asszony gödöllői birtokán talál nyugalmat. Itt lovagol szeretett paripáin, itt élvezi az anyaság örömeit imádott kislánya, Valéria révén - és itt fogadja a magyar államférfi, Andrássy gróf látogatásait, a férfiét, akit évek óta teljes szívéből szeret. Az idillinek azonban tragikus hír vet véget: kisfia, Rudolf érdekében azonnal vissza kell térnie a fővárosba, a pletykálkodás, irigység és bánat világába.
Szerelem és veszteség, odaadás és ellenszegülés - Sissi ellentmondásos vágyak közt hányódik: együtt tartsa a családját, vagy elmeneküljön fullasztó házassága és a történelem viharai, a nagy birodalmak összeomlásának baljós előjelei elől? A császárné végül kiköveteli helyét a trónon férje oldalán, elnyeri népe és a világ szeretetét, és megmenti a birodalmat. De vajon meg tudja-e menteni önmagát?

És egyszer csak ott van; olyan, amilyennek mondják: nem evilági szépség... Vonul lefelé az elegáns hotel, a Beau Rivage lépcsőjén, fogja az ernyőt, kora őszi ragyogó napfény árasztja el a sugárutat. Tömeg gyűlik köré, amikor rájönnek, hogy a császárnét látják.
- Itt jön!
- Erzsébet császárné!
- Sissi!
Megy a rakparton a sétány és a várakozó gőzhajó felé, egyetlen női kísérője szaporán szedi a lábát mellette, hogy lépést tartson vele. Megjelenése elárulja, hogy nem közember: gyöngyházszínű bőre, királynői alakja a szűk és magas nyakú kiskabátban, hosszú fekete szoknyája, fekete kalapja dús gesztenyebarna haján. A haja - olyan híres, hogy még a férfi is olvasott róla - sötét és hullámos, apró ezüstök csillognak benne. A férfi végignéz toprongyos önmagán, rosszallóan szemléli a kosz félholdjait a körme alatt, a szakadásokat viseltes nadrágján.
Közelről bámulja az asszony arcát, látja, ahogy pislog, ijedten, mint az üldözött állat. Hiszen az is, természetesen: üldözött. Nemcsak ő üldözi, hanem mindenki. Ő, akárcsak a férfi, menekül...
Mögé lép, a vére dübörög, testében a fölismerés és lelkesültség mámorító elegye vágtat. Néhány száz méterre ott a gőzös, egy közeli dokkban, fekete füstöt pöfög a kék égre. A férfi a zsebébe nyúl, ujjai kitapintják a pengét... 

 

Előlegbe

Itt is ugyanazt tudom leírni, mint az előző résznél is. Nagyon örültem a lehetőségnek, mivel mindig érdekelt Sissi személye. A könyvet köszönöm a Kildarának és a Helikon Kiadónak. 

Ha az olvasási időt nézem, ez a kötet is ugyanolyan gyorsan ment, mint az előző. Két napig tartott, mire a végére értem (2018. február 17. - 2018. február 19.).

A könyv minősége ugyanúgy megfelelő, mint az első rész esetén. Ismét csak díjazni tudom a külső védőborító meglétét és a színösszeállítást. Ezen a borítóképen hátulról látjuk a császárnét, egyrészt szimbolizálhatja, hogy hátat fordít mindennek, másrészt akár azt is, hogy a szépsége valódi fegyver volt.

 

More:

könyv életrajz recenzió történelmi regény olvasósarok Helikon Kildara

2018\03\10

Allison Pataki: Sissi - Az ifjú császárné (Sissi 1.)

img_20180215_1523260.jpg

Helikon, Budapest, 2015. 492. oldal

Fordította: Csáki Judit

 

Fülszöveg

1853-at írunk, a Habsburgok Európa leghatalmasabb uralkodó családja. Ferenc József birodalma Ausztriától Oroszországig és Németországtól Olaszországig terjed a császár pedig fiatal, gazdag, és házasodni kész.
A tizenöt éves Erzsébet Sissi bajor hercegnő a Habsburg-udvarba utazik nővérével, aki a császár kiszemelt menyasszonya. De megérkezése után hamarosan váratlan dilemmában találja magát: végzetesen és ellenállhatatlanul beleszeret a nővére vőlegényébe, aki viszonozza érzelmeit. Ferenc József, akit elbűvöl Sissi nyitott természete, bájos, energikus szelleme, és persze lenyűgöző szépsége, megszegi adott szavát, és kinyilvánítja szándékát: Sissit akarja feleségül venni.
Európa egyik legalattomosabb udvarába csöppenve Sissinek fogalma sincs róla, milyen harcok, veszélyek és kísértések leselkednek rá. Alaposan felforgatja a politikai és családi viszonyokat, mert meg akarja nyerni és tartani a császár szerelmét, a népe és a világ szeretetét.
Allison Pataki regénye bepillantást enged a történelem egyik legérdekesebb uralkodó családjának hálószobáiba és tárgyalótermeibe, új megvilágításba helyezve a csillogó Habsburg-birodalmat és annak legigézőbb, megszeretettebb tündérkirálynőjét.
Allison Pataki Az áruló felesége című, kritikai és közönségsikert aratott történelmi regény szerzője. A Yale Egyetemen végzett, több évig televízióknak és online hírportáloknak dolgozott. Társalapítója a ReConnect Hungary nonprofit szervezetnek. A Huffington Post és a FoxNews.com rendszeres szerzője, a Történelmi Regény Társaságának tagja.
A volt New York-i kormányzó, George E. Pataki lányát magyar származása inspirálta a Sissi Az ifjú császárné megírására.

 

Előlegbe

Nagyon örültem, amikor jött a hír a Kildarához, hogy van lehetőség a Helikon kiadó könyvei közül is szemezgetni. Ezt a regényt már többször nézegettem, mert fiatalabb koromban imádtam a Sissiről szóló történeteket, és ez most sem változott. Gyorsan le is csaptam a lehetőségre. 

Hosszú, de könnyed olvasmány, egész lendületesen lehet vele haladni. Gyorsabban ment most az olvasás, mivel pár napot beteg is voltam. (2018. február 15. - 2018. február 17.)

Nem szeretem annyira a kemény táblás könyveket, de a helikonos kiadásokkal eddig semmi gondom nem volt minőség terén. Nagyon tetszik, hogy pluszban van egy külső papírborító is. A könyv külseje első pillantásra megfogott. Nagyon jó néz ki, hogy a cifrább előlaphoz egy sima barna hátlap tartozik. Szépen kiegyensúlyozza egymást a kettő. Maga a borítókép is tetszetős. Nagyon jól szimbolizálja Sissi elveszettségét, ami élete első korszakát jellemezte. 

 

More:

könyv életrajz recenzió történelmi regény olvasósarok Helikon Kildara

2018\03\04

Márciusi tervek

Hát, megint elment egy hónap.... A februári könyvlistámat elnézve egész jó időszakot zártam. Minden könyvet sikerült elolvasnom, amit terveztem. (Kivéve az utolsó hármat, mert azok sajnos nem érkeztek meg.) Februárra ez így 11 könyv és cirka 4000 oldal. Azt kell mondjam, nem is rossz! :D Viszont itt ki is emelem, hogy köszönettel tartozom a Kildarának, a Helikon kiadónak, valamint  a Libri kiadónak is, hogy hozzájárultak a februáromhoz!  Hamarosan hozom az ajánlókat! Beszerzések most nem igen voltak, mert múlt hónapban is rendeltem pár könyvet, és most próbálom magam visszafogni a Könyvfesztiválig. Ott garantált "vérengzés" lesz! 

photo-1491841651911-c44c30c34548.jpg

More:

egyéb rovatoló TBR lista

2018\03\03

Kondor Vilmos: Budapest noir (Bűnös Budapest-ciklus 1.)

kondor_vimos_budapest_noir_1.jpg

Libri, Budapest. 2017. 348. oldal

Műfaj: krimi

 

Fülszöveg

Kondor Vilmos műfajteremtő regénye, az utóbbi évtized legsikeresebb magyar krimije javított, átdolgozott kiadásban szeptembertől újra kapható, novembertől pedig már a mozikban is látható!

Budapest, 1936. Gömbös Gyula miniszterelnök halott, a város gyászol, így a sajtó sem foglalkozik azzal, hogy Erzsébetváros egyik kapualjában egy lány holttestére bukkannak. Egyedül Gordon Zsigmond, Az Est bűnügyi zsurnalisztája érkezik a helyszínre, és kezd kérdezősködni, ám mindenütt falakba ütközik. Ennyi éppen elég ahhoz, hogy tovább nyomozzon, a szálak pedig egyszerre vezetnek felfelé, a társadalom legfelsőbb, korrupt politikusokkal és gazdag üzletemberekkel teli világába, és lefelé, a prostitúció és az illegális ökölvívómeccsek sötét bugyraiba. Gordont azonban hajtja szimata és kíváncsisága, sőt, minél inkább el akarják rettenteni, ő annál kitartóbban halad előre. Nem tudja, kiben bízhat, nem sejti, kit milyen aljas, hátsó szándék mozgat, nem érdekli, mikor milyen érdekeket sért. Egy dolgot akar csupán: megtalálni a fiatal lány gyilkosát Budapesten, ebben az egyszerre tündöklő és mocskos, meghasonlott alakoktól hemzsegő, bűnös városban.

 

Előlegbe

A könyvre bevallom csak a film előzetese miatt figyeltem fel, pedig általában én vagyok a gyorsabb. Nagyon megfogott az egésznek a hangulata, de szerettem volna előtte elolvasni a könyvet, így gyorsan le is csaptam rá. Ezúton köszönöm a Libri kiadónak és a Kildarának a lehetőséget! 

A regény nem túl hosszú, de annál tartalmasabb. Azt hittem, rövidebb idő alatt végzek vele, mivel éppen itthon voltam. Így körülbelül két napig tartott, amíg elolvastam (2017. február 12. - 2017. február 14.).

A kötet minőségével nincs problémám, pedig általában nem szeretem a kemény táblás könyveket. Nagy pluszpont jár a beépített könyvjelző miatt. Ettől csak még igényesebb a kötet. A borító filmes, a moziplakát szolgált hozzá alapul. Kellően sejtelmes, de valahogy nekem a szokásos detektívsztorikat juttatja eszembe.  Ez a kötet pedig jóval többet mutat annál. 

 

More:

könyv krimi olvasósarok Libri Kildara

2018\02\26

Gárdonyi Géza: Ida regénye

gardonyi_geza_ida_regenye.jpg

 

Előlegbe

Gárdonyitól már több művet is olvastam, de ez még kimaradt a repertoárból. Mivel az író stílusát nagyon kedvelem,  nem is volt kérdés, hogy "lecsapok rá". Mégpedig az Egymás szemében blogprojekt keretében, ahol ez volt az egyik lehetőség.  Az ajánlást a hónapra Dórától, az Ülj le mellém oldal bloggerétől kaptam. 

A könyv közepesen hosszú, viszont nagyon olvasmányos, így munka mellett is jól haladtam vele. Körülbelül három nap alatt be is fejeztem. (2018. február 4. - február 7.)

A könyv minőségéről és borítójáról nem tudok mit írni, mivel a MEK (Magyar Elektronikus Könyvtár) oldaláról "szedtem le". 

More:

könyv klasszikus könyvklub olvasósarok Egymás Szemében Projekt

2018\02\26

BlogProjekt 6/3. - A Faun labirintusa

Sikerült késnem megint egy napot, de itt vagyok végre a feburári BlogProjekt harmadik bejegyzésével. Most az egymásnak választott filmek játsszák a főszerepet. Nekem Lili, a "Howler from a Muggle" bloggere ajánlotta ezt a fantasyt. Bevallom, meg sem néztem az előzetest, csak gyorsan átfutottam a tartalmát az IMDB-n. Hallottam már róla ugyan, de fogalmam sem volt mi lesz a dologból. Így merőben mást kaptam, mint amire számítottam. Speciel én azt hittem, valami "cuki" gyerekeknek (is) való filmről van szó, hát, ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. (Gyerek közelébe se ezt a filmet!!!!)

More:

film egyéb fantasy nézőtér Blog Projekt rovatoló

2018\02\25

BlogProjekt 6/2. - Agatha Christie: Tíz kicsi néger

agatha_christie_tiz_kicsi_neger.jpg

Alexandra / Népszabadság / Európa,  Budapest / Pécs, 2010. 270. oldal

Fordította: Szíjgyártó László

 

Fülszöveg

Tíz egymásnak ismeretlen ember meghívást kap egy pazar villába. A villa egy sziklás, elhagyatott szigeten áll, amely sziget néger fejhez hasonlít, arról kapta a nevét is. A villa titokzatos tulajdonosáról mindenféle pletykák keringenek. A vendégek, bár valamennyiük múltjában van valami, amit legszívesebben elfelejtenének, reménykedve és örömmel érkeznek meg egy pompás nyári estén a sziklás öbölbe. A tulajdonos azonban nincs sehol… A felhőtlennek ígérkező napokat egyre félelmetesebb események árnyékolják be. A sziget látogatóit a különös fordulatok hatására hatalmába keríti a rettegés. Tízen érkeznek. Hányan távoznak? 
A bűnügyi regény koronázatlan királynőjének talán legjobb, leghíresebb művét tartja kezében az olvasó.

 

Előlegbe

Még mindig nem vagyok a klasszikus krimi rajongója, úgyhogy magamtól nem biztos, hogy nekiálltam volna a könyvnek. Viszont ebben a hónapban "duplázok"  ezzel a regénnyel, mivel a Könyvkuczkó Könyvklubban és a Blogprojektben is erre a kötetre esett a választás. (A könyvet Felhő ajánlotta nekem.)

A regény nem túl hosszú, néhány óra alatt a "végére lehet járni". Szűk egy nap alatt én is végeztem vele (2018. február 3. - 2018. február 4.). Vasárnap délutáni olvasmánynak tökéletes volt.

A regény minőségével nem volt bajom, annak ellenére, hogy nem egy új darab volt nálam. A borító fekete-fehér képe, a piros kiemeléssel szerintem nagyon "ütősre" sikerült. 

More:

könyv krimi olvasósarok Európa Alexandra Blog Projekt Könykuczkó könyvklub

2018\02\24

Julian Fellowes: Belgravia

img_20180114_1245340.jpg

General Press, Budapest, 2017. 460. oldal

Fordította: Gieler Gyöngyi

 

Fülszöveg

A Downton Abbey szerzőjének új könyve 
Sophia Trenchard a komornája kíséretében céltudatosan halad Brüsszel utcáin; az apja irodájába tart, hogy elújságolja: sikerült meghívót szereznie a társaság egyik legfontosabb eseményére: Richmond hercegné báljára. A lány nem is lehetne boldogabb, hiszen ott végre találkozhat a szerelmével, Bellasis vicomte-tal. 
Sophia számára azonban ez az éjszaka mindent megváltoztat: másnap a szerelme kilovagol, hogy még egyszer utoljára megküzdjön Napóleonnal a waterlooi csatában. 
Huszonöt évvel később a társadalmi ranglétrán egyre feljebb emelkedő Trenchard család London legújabb, divatos negyedébe, Belgraviába költözik, és a régóta eltemetett titkok lassan napfényre kerülnek: köztük a végzetes bál beláthatatlan következményei is. Vannak azonban, akik mindent megtennének, hogy a múlt titkai a múltban maradjanak…

 

Előlegbe

Huh, ez a könyv azon kevesek egyike, amit szinte kizárólag a borító miatt vettem meg. Nyilván azért hozzáolvastam a fülszöveget is, ezután már tényleg jöhetett velem haza. 

A könyv közepesen hosszú, és elég "tömény". Így a szokottnál  kicsit hosszabb ideig ültem rajta. Igaz ebbe a hétköznapok - a hajnali kelés - is közrejátszottak. 6 napig tartott, míg elolvastam. (2018. január 13 - 2018. január 19.)

A könyv kötésével, minőségével az égvilágon semmi gond nincsen. Egyedül a belső "fülecskék" irritálnak szokás szerint. A borítót nem kell ecsetelnem, mennyire gyönyörű. Nem véletlen, hogy majdnem minden országban megtartották részben az eredeti kiadás borítóképét.

 

More:

könyv történelmi regény családregény olvasósarok General Press