Libellum

2017\08\15

Miért utáltam meg a sötétben settenkedő macskákat?

avagy Stephen King: Állattemető

imgp1665.JPG

Európa, Budapest, 2000. 454. oldal

 

Fülszöveg

Dr. ​Louis Creed, a fiatal orvos kitűnő állást kapott: a Maine-i Egyetem rendelőjének lett a vezetője, ezért Chicagóból az idilli New England-i tájban álló, magányos házba költözik családjával – feleségével, Rachellel, ötéves lányukkal, Ellie-vel és másfél éves kisfiukkal, Gage-dzsel. Boldogan, a szép jövő reményében veszik birtokba új otthonukat… Az első gondra az út túloldalán, velük átellenben élő öregember, Jud hívja föl a figyelmüket: a tájat kettészelő országúton éjjel-nappal olajszállító tartálykocsik dübörögnek, halálos veszélynek téve ki a háziállatokat és az apróságokat. Nem véletlenül van a közelben egy nyomasztó légkörű, ódon temető az elgázolt háziállatok számára… Az első trauma akkor éri Louist, amikor egy baleset áldozatául esett, haldokló fiú a rendelőben dadogó szavakkal óva inti az állattemetőn túli veszedelemtől. Nem sokra rá egy tartálykocsi elgázolja Ellie imádott macskáját, és az öreg Jud – jó, vagy rosszakaratból? – az állattemetőn túli, hátborzongató vidékre, a micmac indiánok egykori temetkezőhelyére viszi Louist, s ott földelteti el vele az állatot. Másnap a macska visszatér – de ocsmány jószág lett belőle: lomha, ijesztően bűzlő és gonosz. Aztán néhány békés hónap után a kis Cage elszabadul szüleitől, és szaladni kezd pici lábain az országút felé…

 

Előlegbe

Ezerszer írtam már szerintem, hogy imádom Stephen Kinget. Sokáig kerestem ezt a könyvet, mire megtaláltam az egyik győri antikváriumban. Szerencsére sikerült beszereznem, és nem is horribilis áron, így gyarapodott a King-gyűjteményem. Nagy újdonságot nem árulok el azzal sem, hogy az író rengeteg műfajban alkot. De nekem talán mindig is a horror műfajú regényei jöttek be a legjobban. A történettel nem most találkoztam először, gyerekkoromban láttam a belőle készült filmet - be is tojtam rendesen -, később pedig olvastam a könyvet is. 

 

"Külsőségek"

Régi Európás kiadást sikerült találnom. Ugyanúgy, mint az összes akkori, ez is remek állapotban van. A borítón semmi extra, tipikus "horrorborító", de kapcsolódik a könyvhöz.

 

Pro (ami tetszett)

Ez a könyv egy egész korai King alkotás, de attól még zseniális. Az író mesterien ért a feszültségkeltéshez. Ez az a regény, ahol nem is a végkifejlet, hanem inkább az odavezető út a szörnyűbb. A mű három részre oszlik. Adott egy átlagos amerikai család (anya, apa, két gyerek), Creed-ék, akik épp Ludlow-ba költöztek. Az első körülbelül 150 oldal tényleg csak arról szól, hogy a család beilleszkedik, megismerkedik a szomszédokkal, tipikus kisvárosi idill. Ám egy nap Louis betege a szeme láttára hal meg, ez kicsit felbolygatja a kedélyeket, főleg, hogy ezután vele is álmodik. Kap egy kis figyelmeztetést a túlvilágról. Persze ezt még meg lehet magyarázni. Később azonban a kislány, Ellie macskáját elüti egy kamion. Ott a dilemma, hogy lehet ezt egy gyereknek megmagyarázni. Ekkor osztja meg Jude Louis-val az indián temető titkát. 

mv5bnmrkmzayzmetzti2yy00otbiltliotutyjjlmdlkmjayzdzjxkeyxkfqcgdeqxvymjuyndk2odc_v1_uy100_cr20_0_100_100_al.jpg

More:

film könyv horror könyvadaptáció Európa

2017\08\07

Habsburg Book Tag

viennese_painter_maria_theresa_as_queen_of_hungary_google_art_project.jpg

Saját Book Tag-et még nem csináltam, úgyhogy úgy döntöttem itt az ideje. Mivel szeretem a történelmet, "segítségül hívtam" a Habsburg és a Habsburg-Lotaringiai ház uralkodóit, valamint néhány hozzájuk kapcsolódó személyt (feleség, trónörökös.). Hasonlót Book Tag-et még nem láttam, ha igen akkor elnézést. Remélem mást is szórakoztat rajtam kívül! Szabadon "rabolható", de a forrásként való megjelölés jól esne. 

 

1. I. Ferdinánd (1503-1564): Az ő neve Magyarország három részre szakadásához (is) köthető. Azt már kevesebben tudják, hogy hosszú évekig használt közigazgatási rendszert hozott létre. Talán ez a "legszárazabb" tananyag vele kapcsolatban. Tehát melyik a legunalmasabb könyv, amit eddig olvastál? 

Kapásból az jut eszembe, amit sokáig nem bírtam végigolvasni. Bulgakov: A Mester és Margarita. Az első fele szerintem rettenetes, amikor vagy kétszáz oldal arról szól, hogy a padon ülve beszélgetnek. :D Soha nem értettem, ez miért olyan nagy mestermű.

 

2. II. Miksa (1527-1576): "Kakukktojás" volt a családon belül, protestáns nézeteket vallott, és igazi művészlélek volt. Nem igazán tudott megfelelni a vele szemben támasztott elvárásoknak. Sokszor ingatag volt a véleményét illetően. Melyik az a könyv, aminek megítélésében bizonytalan vagy? 

Igazán az utóbbi évekből kettő is van. Mindegyik mestermű a maga nemében, viszont a témája miatt mindkettő nagyon "húzós" a témája miatt. Az egyik Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima, az áldozatok és a túlélők szemszögéből látjuk a tragédiát. A másik egy fiktív könyv, Emma Donoghue: A szoba. Ezt a történetet egy öt éves koráig egy szobában nevelkedett fiú meséli. (Erről nemsokára bővebben.)

 

3. Mátyás (1557-1619): Nagyon későn nősült meg, ötven felett, szóval nem siette el a dolgokat. Melyik az a könyv, aminek az olvasását régóta halogatod? 

A régi orosz klasszikusokat elsősorban. Mindig elrettenek, milyen hosszúak. Pedig most tervben van Tolsztojtól a Háború és béke. 

More:

egyéb Book tag

2017\08\05

A "tökéletes katona" magyar módra

avagy Frei Tamás: A megmentő (André 1.)

img_20170730_1909427.jpg

Ulpius-ház, Budapest, 2010. 584. oldal

 

Előlegbe

Frei Tamás neve nem volt ismeretlen számomra már a regény megjelenésekor sem. Rendszeresen követtem az általa készített riportokat, illetve műsorokat. Így nagyon kíváncsi voltam, "mit alkotott" a regényírás terén. Elég sokat elárul, hogy a könyvet nem most olvastam először. :)

 

"Külsőségek"

A könyv már jó ideje megvan, nekem semmi problémám vele. Nem esett szét, nem tört meg a gerince. Szerettem a kiadó könyveit minőségre is. A borító nagyon találó lett. (Bár ez a történet során derül ki igazán.)

 

Pro (ami tetszett)

Nyugodtam írhatom, hogy Frei a regényírással sem fogott mellé. Az egész könyv nagyon érdekes műfaji egyveleget alkot: egy vérbeli politikai thriller, egy rakat akcióval és egy csipetnyi romantikával.  A regény szerkezete nagyon összetett, rengeteg nézőpontból követhetjük nyomon az eseményeket. Az egyik legerősebb szál, amit én csak politikai vonatkozású rész(ek)nek hívok. Itt bepillantást nyerünk az egyes országok hatalmi, politikai játszmáiba. Lenyűgöző az író mekkora tudással rendelkezik a témában.  Nekem ez hihetetlenül izgalmas volt, pedig általában untat a dolog. Érdekes belegondolni, hogy a felvázol kapcsolatoknak mennyi valóságalapja lehet.

A többi részben az események "egyéni" szereplőit követhetjük. A rosszfiúktól egészen a jófiúkig rengeteg karaktert ismerhetünk meg. Átlagosnak egyiküket se nevezhetjük, részletesen bepillantást nyerünk a múltjukba, bonyolult kapcsolatrendszereikbe. Nincs ez másként a főszereplővel, Andrével, vagyis Andrással sem. Megtudjuk, miként lesz a magyar étteremtulajdonosból a francia nemzetbiztonság nizzai alvóügynöke. Nagyszerű, hogy Frei Tamás ezzel kapcsolatban sem odavetett tényekkel dolgozott. Részletesen megmagyarázott mindent az orosz maffia módszereitől egészen a titkosszolgálati adatokig. Tényleges tudás áll a háttérben, ez pedig - sajnos - nem sok mai regényről mondható el. 

words-1752968_340.png

More:

könyv thriller Ulpius-ház

2017\07\31

Az elszalasztott lehetőségek könyve

avagy Márai Sándor: Eszter hagyatéka

covers_276759.jpg

Helikon, Budapest, 2013. 128. oldal

 

Fülszöveg

Az élet oly csodálatosan megajándékozott, és oly tökéletesen kirabolt, mit várhatok még?

Az 1939-ben írt kitűnő regény egy beteljesületlen szerelem története. A mindig fellegekben élő, jellemgyenge, de szeretni valóan kedves Lajos és Eszter húsz esztendővel korábban bontakozott szerelmét rombolta szét, amikor a férfi Eszter nővérét, Vilmát vette feleségül. Felesége halála után, gyermekeivel látogatóba érkezik az asszonyhoz, aki még mindig szereti.

A találkozás oka igencsak prózai: Lajos, aki már mindenétől megfosztotta Esztert, most végső menedékét készül elrabolni, a családi otthon eladására kéri. Eszter ekkor tudja meg, hogy a férfi nősülése előtt végső elkeseredésében levelekben könyörgött Eszternek, hogy szökjenek meg együtt, mert szüksége van rá.

Eszter azonban sohasem kapta meg a leveleket.

 

Előlegbe

Márai Sándortól régen - lehet az vagy tizenöt éve is - olvastam néhány kötetet, de töredelmesen bevallom, nem igazán emlékszem belőlük semmire. Kapóra jött az IMHO (Inside My Head Olvasókör) júliusi Márai olvasása. Keresgéltem melyik legyen az, végül a fülszöveg alapján erre esett a választásom, elsősorban a címe miatt. (Nem utolsósorban ezt tudtam elkunyerálni egyik ismerősömtől....)

 

"Külsőségek"

Azt már írtam, hogy kölcsönkönyv. Ezért a minőségét nem is elemzem, bár azt megjegyzem, hogy eddig a Helikonos könyvekkel soha nem volt gondom. A borító rögtön megfogott a maga egyszerűségével, a borítékok nagyon jól mutatnak a borítóra nyomtatva. 

 

Pro (ami tetszett)

Márai gyönyörűen ír, imádtam, ahogy "játszik" a szavakkal. Az ilyen művek emlékeztetnek arra, hogy milyen gyönyörű is a magyar nyelv.  Azt hiszem, nálam kellett egy bizonyos kor, hogy ezt értékelni tudjam. Na, erről a műről már biztosan nem fogom megfeledkezni. 

Maga a történet a reménytelen szerelemről és az életben kihagyott lehetőségekről szól. Megismerjük Esztert, aki húsz év után látogatóba várja hajdani szerelmét. Azt megtudjuk, hogy Lajos Eszter húgát vette feleségül, Eszter pedig soha nem ment férjhez. 

Ez az a regény, ami  elképesztően bemutatja milyen, ha két ember teljesen elbeszél egymás mellett, nem fejezik ki az érzéseiket. Mindketten a másikat hibáztatják az eltékozolt évekért, pedig mindketten hátat fordítottak a másiknak. 

family-letter-in-1920-1-1553589.jpg

More:

könyv kisregény Helikon IMHO - Inside My Head Olvasókör

2017\07\30

Nyári Book Tag

maldives-666118_340.jpg

Elég régen töltöttem book tag-et, úgyhogy nagyon jól jött a megjelölés. Köszi itt is Dorka (alias @Dorina_S)!.

1. Nyáron mindenkinek kicsivel több szabad ideje van, ezért az új könyvek mellett előkerülnek már a régen olvasott regények is, egy kis nosztalgia erejéig. Te melyik könyvet olvastad a legtöbbször? 

Nem tudom, de nekem az olvasási szokásaim és az évszakok között nem igazán van összefüggés. Ettől függetlenül szívesen olvasom újra a kedvenc könyveimet. Bár mostanság nem nagyon fordult elő, szerencsére rengeteg olvasatlan könyvem van. :) Legtöbbször talán Ryan Hawkwood Beriquel-ciklusát olvastam legtöbbször. Ez volt az a trilógia, ami megszerettette velem a fantasy műfajt! :) 

 

More:

egyéb Book tag

2017\07\25

Libba Bray: Lázadó angyalok (Gemma Doyle történetek 2.)

covers_47383.jpg

Könyvmolyképző, Szeged, 2009. 508. oldal

 

Fülszöveg

Gemma ​Doyle alig várja, hogy elutazzon a Spence Akadémiáról a karácsonyi szünetre, a barátnőivel töltse az időt Londonban, elegáns bálokra járjon, és ami már nem akkora mulatság, a betegeskedő apját ápolja. Miközben az 1896-os év szilveszterére készül, egy jóképű fiatalember, Lord Denby szeme akad meg Gemmán, vagy csak úgy tűnik? Mégis, a nagyvárosi forgatagban is egyre erőteljesebbek Gemma látomásai három fehérbe öltözött lányról, akikkel valami szörnyűség történt, amit csak a birodalmak tudnak megmagyarázni. Ellenállhatatlan a csábítás, és nemsokára Gemma, Felicity és Ann pillangóvá varázsolják a virágokat a birodalmak igéző világában, ahova csak Gemma révén juthatnak el. A lányok nagy örömére szeretett Pippájuk is itt várja őket, hogy teljessé tegye baráti körüket. De a birodalmakon belül és kívül is viharfelhők gyűlnek. Ismét megjelenik a rejtélyes Kartik, és meghagyja Gemmának, hogy meg kell keresnie a Templomot, és meg kell kötnie a varázslatot, különben rettenetes csapás éri. Gemma hajlandó eleget tenni Kartik tolakodó parancsának, jóllehet ez veszélyekkel jár, mert kalandjai során találkoznia kell az anyja legjobb barátnőjével, és jelenlegi ellenfelével, Kirkével. 
Amíg Kirkét el nem pusztítja, Gemma nem töltheti be a sorsát. De Kirké megtalálása mind közül a legveszélyesebb feladat.

 

Előlegbe

Az első rész értékelésénél már írtam, hogy az egész sorozatot egyik barátnőtől kaptam kölcsön, aki imádja ezeket a könyveket. Így az első rész után nagyon kíváncsi voltam én is a folytatásra. 

 

"Külsőségek"

Kölcsönkönyv, de majd tízéves létére semmi gondja nincsen. Természetesen nem egyszer volt olvasva. :) A borító illik az előzőhöz, de nekem valami fura rajta. (De meg nem tudnám írni, micsoda....)

viktorianus.jpg

More:

könyv fantasy Könyvmolyképző

2017\07\23

Kéthavi kedvencek :)

2017. május - június

Úgy döntöttem, összegyűjtöm nektek kéthavonta a könyveket, amik nekem a legjobban tetszettek. Ebből az időszakból ez szám szerint hat darab könyvet takar, négyről már kész is az értékelésem (címre kattintva olvasható is!), viszont az utolsó kettővel még adós maradtam. Ettől függetlenül ezeket a könyveket bátran ajánlom, szerintem senki nem bánja meg, aki valamelyikbe is belekezd. 

 

imgp1647.JPG

 

1. Pusztai Andrea: A sárkányölő (Bizánc 1.)

Nos, már sokszor hangsúlyoztam, hogy fogalmam sem volt, hogy ilyen kaliberű írókkal rendelkezünk a történelmi regények terén. Pusztai Andrea is egy közülük. :) Aki szereti a kalandos, történelmi korszakban játszódó regényeket, amiből a romantika sem marad ki, az nem fogja megbánni! 

covers_366643_2.jpg

Kr. ​u. 958. A fénykorát élő Bizánci Birodalom kora katonai nagyhatalma, flottája és híres nehézlovassága révén vasmarokkal tartja kézben a Földközi-tenger és a Fekete-tenger medencéjét. A Nagy Konstantin által alapított főváros és a császári udvar azonban a kül- és belpolitikai, párt- és családi viszályok, intrikák melegágya: igazi kígyóverem.

Kagan, a Tarján törzs vezére a magyarok törzsszövetségének követe a császári udvarban. Feladata kettős: egyrészt igyekeznie kell a kalandozó törzsek augsburgi gyászos veresége után új határvédelmi szerződést kötni Bizánccal, másrészt szemmel kell tartania az udvarban nevelkedő Gyevel herceget, Taksony fejedelem fiát.

Kratérosz sztratégosz, az egyik legelismertebb bizánci hadvezér egyetlen, féltett lánya, Anasztázia egy nap elszökik erőszakos udvarlója elől otthonából, azzal a feltett szándékkal, hogy apja akarata ellenére benevez a versenyre, melynek résztvevői közül Rómanosz herceg, VII. Kónsztantinosz császár fia, a trónörökös feleséget választ magának. A keresésére indulók elöli menekülés közben azonban megsebesül, és ájultan esik össze egy előkelő hun házának kapuja előtt…

Niképhorosz Phókasz apjával és fivérével a syrakuzai kalózok ellen vezetett hadjáratból igyekszik haza, hogy régi szövetségesükkel, Kratérosszal karöltve felülkerekedjenek politikai ellenlábasaik, a Dukaszok és Komnénoszok fölött.

Pusztai Andrea regénytrilógiájának első kötete kiterjedt kutatásokra alapozva fest sokszínű és élettel teli képet a X. századi bizánci udvar intrikáiról és politikai csatározásairól, kiemelt hangsúlyt fektetve a császárság és a magyar kapcsolatok alakulására.

More:

egyéb könyvajánló kéthavi kedvencek

2017\07\17

W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete (1.)

imgp1627.JPG

Könyvmolyképző, Szeged, 2017. 352. oldal

 

Fülszöveg

Minden ​kutya a mennybe kerül… kivéve, ha elintézetlen feladatuk maradt itt, a Földön. 

Lenyűgöző történetünk főszereplője, egy aranyos kutyus nem egy, de több életen keresztül próbál meg rájönni arra, hogy mi is az élete célja. A Kutyás történet más, mint a többi megszokott, cuki kis kutyusokról szóló megható regény. Az élet legalapvetőbb kérdésére keresi a választ: miért vagyunk itt? Hősünk, Béni maga is megdöbbenve tapasztalta, hogy lenyűgöző szépségű, aranyló szőrű kiskutyaként született újjá, miután végigélte egy korcs, kóbor kutya tragikusan rövid életét. Az új lehetőséget kihasználva eljut a nyolcéves kisfiú, Ethan ölelő karjába. Együtt számtalan lélegzetelállító kalandot élnek át, és közben Béni megtanulja, hogyan legyen jó kutya. 

Hősünk kalandja azonban nem ér véget azzal, hogy egy szerető család kedvenc háziállata lett. Ismét újjászületik, és vaksin pislogó kölyökkutyaként megint csak azt szeretné kideríteni, hogy képes lesz-e valaha is rájönni a létezése értelmére. 

Béni története szívet melengető, lényeglátó, és gyakran elképesztően mulatságos olvasmány. A Kutyás történetben nem csupán négylábú barátunk számos életének megrázó és mulatságos kalandjait ismerhetjük meg, de feltárul előttünk az is, ahogy egy kutya látja az emberi viszonyokat. Megismerhetjük, hogy milyen erős kötelék fűz minket legjobb barátunkhoz. 

A megragadó és magával ragadó, gyönyörű történetből kiderül, hogy a szeretet halhatatlan, hogy hűséges barátaink örökre itt maradnak velünk, és hogy a földkerekségen minden teremtmény azért született, mert megvan a maga oka, mert értelme van az élhetésének.

 

"Külsőségek"

A kötet minőségével semmi gondom, KMK puhakötés! :) Eddig tartósnak bizonyult. A borítót az új kiadással sikerült megszereznem, bár nekem a régi zöld jobban tetszett. Igaz a filmes borítón legalább olyan fajtájú kutya van, amelyik a regényben is szerepel.

 

Pro (ami tetszett)

A könyvre igazából akkor figyeltem fel, amikor az abból készült film alkotóit egy jelenet kapcsán állatkínzónak nevezték. Megrögzött kutyaimádóként rögtön kíváncsi lettem, mégis milyen történet ez. A fülszöveget olvasva már érdekesnek találtam a témát, kutyaélet és reinkarnáció. Az elején nem igen tudtam elképzelni, hogy fogja az író ezt a "felállást" megoldani. De azt kell írjam, hogy remekül sikerült. 

Imádtam az író stílusát, vagy mondjam úgy, remekül ír kutyául. Ennél fogva nem kell bonyolult eszmefuttatásoktól sem tartani a reinkarnációt illetően. Szerintem teljesen megfelel az egész annak, amit egy kutya gondolhat. Nos, ebből nem nehéz kitalálni, hogy az egész történetet a kutya szemszögéből követhetjük végig, méghozzá négy életen át. Főszereplőnk négyszer születik újjá, és egészen a végéig fogalma sincs, hogy miért. Életei során volt kóbor eb, családi kutya, munkakutya végül egy idős ember társasága. Elég sok szemszögével megismerkedik a kutyaléttel, mégis az emberek iránti bizalma töretlen. Ez az, amit az író nagyon meg tudott ragadni, ezért imádom a kutyákat. Sajátosan keserédes a hangulata az egész könyvnek, sajnos néha szembesülünk az élet rövidségével és árnyoldalaival is. 

pictures_19271.jpg

More:

film könyv regény családi film Könyvmolyképző

2017\07\12

Naomi Novik: Rengeteg

covers_386795_1.jpg

GABO, Budapest, 2016. 488. oldal

 

Fülszöveg

Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.

Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól.

Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.

„A Rengetegben minden megvan, amit Novik írásaiban szeretek, és ráadásnak némi óvilági mágia és a sötét tündérmesék zamata.” Patrick Rothfuss, A szél neve szerzője

„Vad, pezsdítő és mélyen, sötéten mágikus. Azonnal a klasszikusok közt a helye.” Lev Grossman, A varázslók szerzője

 

"Külsőségek"

Könyvtári könyv, ami viszonylag kevés olvasást "látott", úgyhogy a minőségét nem igazán szeretném firtatni. A borító nagyon érdekes lett ezzel a fekete-fehér kontraszttal, viszont én a tornyot és a lány szoknyáját tuti más színnel színeztem volna ki.

 

Pro (ami tetszett)

A könyvvel már régóta szemeztem, többször majdnem meg is vettem, aztán valahogy mindig ott maradt. Most viszont a Mini-Könyvklub apropóján került a kezembe, ismét nem saját példányként, hát ez "öreg hiba volt".  

A könyv kinézete alapján nem gondoltam volna, hogy egy ennyire jó történetet fogok olvasni. Nagyon bejött az írói stílus, Naomi Novik nagyon jó mesélő. Fokozatosan vezet be bennünket Polónia, Rosznia és a Rengeteg világába. Első helyszínünk Dvernyik, amely a Rengeteggel határos kis falu. Itt részletes magyarázatot kapunk magáról a Rengetegről, miféle ártó mágiával és eszközökkel küzd az emberek ellen. Aki egyszer a Rontás hatása alá kerül, az elveszett lélek. Az embereket csak a völgy mágusa, a Sárkány védi a gonosz hatalomtól. Ahogy haladunk előre a cselekményben, egyre jobban megismerjük Polónia világát, az uralkodókat és a másik országhoz, Roszniához fűződő viszonyaikat. Az írónő egy nagyon érdekes világot hozott létre, szerencsére bőven magyarázatot is ad a miértekre. Leírásokban nincs hiány, amit én nagyon preferálok. 

magical-forest-at-night-1343303.jpg

More:

könyv fantasy Gabo Mini-könyvklub

2017\07\09

R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy (1.)

covers_382778_1.jpg

Álomgyár, Budapest, 2016. 348. oldal

 

Fülszöveg

Izgalom ​és romantika Szulejmán udvarában. 
Szulejmán 1541. augusztus 29-én elfoglalja Buda várát. Ezen a napon nemcsak a magyar történelem, hanem egy fiatal lány élete is hatalmas fordulatot vesz, amikor uralkodói utasítására ő kíséri a gyermek János Zsigmond királyt a szultán táborába. A húszéves Illésházy Anna csak külsőleg tűnik egyszerű nemes lánynak, valójában egy különleges udvarhölgy, rendkívüli tudással és kemény feladattal, mellyel Izabella királyné és a király gyámja, a furfangos diplomáciai zseni, Fráter György bízta meg. Mindent megtesz, hogy maradéktalanul teljesítse a megbízatását, ezért kalandos úton beépül a szultán háremébe. 
A bátor magyar lányt nap mint nap új feladatok elé állítja a sors, és döntenie kell, hogy a rá rótt kötelesség, vagy az igazság és a szerelme fontosabb-e számára. 
A Szulejmán és a magyar udvarhölgy R. Kelényi Angelika első történelmi eseményeken alapuló romantikus kalandregénye. Hazugság, gyilkosságok, nőrablás, intrika és halálos szerelem a török félhold árnyékában, a magyar történelem vérzivataros időszakában.

 

"Külsőségek"

A könyv kötésével az égvilágon semmi bajom nincs. A borító nagyon szép lett, imádom, ahogy a fény rávilágít, csak úgy villog a nő szeme. Nagyszerűen megjeleníti a regény főszereplőjét.

 

Pro (ami tetszett)

Ismét egy olyan könyv, ami egy ideje árválkodott a polcomon, úgyhogy épp ideje volt, hogy a kezembe vegyem. Bevallom őszintén, én már akkor szkeptikusan álltam hozzá a könyvhöz, amikor megláttam a címét. A Szulejmán őrület mostanság a török szappanopera miatt tombol, ami tőlem a lehető legtávolabb áll. Szerintem az ilyesfajta sorozatok iránti érdeklődésem már a tinikorom elején véget ért, ami nem mostanában volt. Na, de visszatérve a regényhez hál'isten ehhez a színvonalhoz semmi köze nincs. Sőt, zseniális húzás az írónőtől, hogy - gondolom én - a korszak népszerűségét kihasználva ebbe a közegbe helyezte a történetet.

150px-isabella_jagiellon.jpeg

More:

könyv történelmi romantikus Álomgyár