Libellum

2017\11\19

Huj, huj, hajrá!

avagy Urbánszki László: A felderítő (A magyarok nyilaitól... 2.)

4222024_3.jpg

Helikon Kiadó, Budapest, 2017. 352. oldal 

Borító: Kertai Zalán

 

Fülszöveg

Még tíz év sem telt el a honfoglalás óta, de a magyar hadak folyamatos harckészültségben állnak. Kalandozásként elhíresült megelőző hadjáratokkal lepik meg a keleti frankokat és a bajorokat, hogy megvédjék régi-új hazájukat, a Kárpát-medencét. 
Agacs, a nagyfejedelem ifjú harcosa, miután ép bőrrel és tisztes zsákmánnyal hazatért első hadjáratából, a családi birtok megszervezésébe fog, majd részt vesz a felderítők embert próbáló kiképzésén. Frissen szerzett képességét, a germánoknál szerzett tapasztalataival kiegészítve, már egy éles bevetésen is kipróbálhatja: az újoncok Makó százados vezetésével prédálni indulnak délre, a horvátok földjére. Az élelmes Agacs, miközben küldetésük sikerén dolgozik, nem feledkezik meg a Bene vitéz falujában élő, leendő nemzetségének érdekeiről sem…

Urbánszki László lebilincselően fordulatos, kalandozáskori regényciklusának második kötetében a 10. századi magyar történelem első évtizede elevenedik meg.

 

Előlegbe

Még a Könyvhét előtt volt szerencsém elolvasni a szerző jóvoltából a sorozat első részét. Azóta vártam már, hogy végre a kezembe foghassam a folytatást. Így november közepén erre lehetőségem is adódott. Köszönöm még egyszer Urbánszki Lászlónak! Persze azt is, hogy ilyen gyorsan elkészült a folytatással! 

A könyv borítója ismét Kertai Zalán munkája. Nekem nagyon tetszik a borítófestmény stílusa, teljesen tükrözi a regény hangulatát.

More:

könyv kalandregény történelmi regény olvasósarok Helikon

2017\11\15

Kéthavi kedvencek :)

2017. szeptember-október

Harmadszor jelentkezem már ezzel a rovattal. Elég "közel vagyok" időben az előzőhöz, azzal sikerült egy kicsit megcsúsznom. Ebben a két hónapban már jobb átlagot zártam, hét könyvnek sikerült maradéktalanul elnyernie a tetszésemet! Amelyiknek kész a bővebb értékelése a címre kattintva olvasható. Sajnos még nem mindegyikkel készültem el, de meghagytam az olvasási sorrendet. 

photo-1419640303358-44f0d27f48e7.jpg

 

More:

egyéb könyvajánló kéthavi kedvencek rovatoló

2017\11\12

A szavak ereje

avagy Markus Zusak: A könyvtolvaj

2686721_5.jpg

Európa Kiadó, Budapest, 2015. 540. oldal

Fordította: M. Nagy Miklós 

 

Fülszöveg

1939, a náci Németország 
A Halálnak sohasem volt még ennyi dolga, de ő már tudja, hogy ez még csak a kezdet. Mert a Halál bölcs és kíváncsi, szeretne mindent tudni az emberekről. Együtt is érez velük, ha csak ideje engedi. 
Ő meséli el ezt a történetet, amely egy német kislányról, Lieselről, a családjáról és a barátairól szól. Meg fanatikus németekről. És egy zsidó fiúról, akit a háború alatt egy pincében rejtegetnek. 
Liesel imád olvasni, és ha csak teheti, könyveket lop. De a legkedvesebb könyve az, amit a pincében rejtőzködő zsidó fiú ír neki. 
És egyszer csak hullani kezdenek a bombák.

2005-ben jelent meg az ausztrál író regénye, amely az egész világon bestseller lett, és számos díjat nyert el. 2013-ban mutatták be a belőle készült filmet Brian Percival rendezésében. 
Zusak könyve már most klasszikus: megható, elgondolkodtató, felejthetetlen.

 

Előlegbe

Valami csoda folytán időben nekiálltam most a havi könyvnek a Mini-Könyvklubhoz. Nagyon örültem a szavazáskor, hogy ez a könyv került be.  Már régebben megragadta a figyelmemet. A könyvet kölcsön kaptam, szép állapotban, így a minőségéről nem sokat tudok mondani. A borító filmes, ami kivételesen jobban tetszik, mint az eredeti. 

More:

könyv kortárs olvasósarok Európa Mini-könyvklub

2017\11\09

Minden, ami nem könyv (Book) Tag

photo-1426260193283-c4daed7c2024.jpg

Hű, ismét egy nagyon régi "kihívást" teljesítek ezzel a bejegyzéssel. Dorina_s talán még a nyáron jelölt be a Molyon, hogy töltsem ki. Íme, tehát a válaszaim:

 

1. Nevezz meg egy rajzfilmet, amit szeretsz!

Mivel imádom a kutyákat gyerekkorom óta, rá voltam/ vagyok kattanva a kutyás rajzfilmekre. 101 kiskutya, Susie és Tekergő. Nem voltam oda az animációs filmekért, de a Kiskedvencek titkos életét meg tudnám nézni akárhányszor! 

 

More:

egyéb Book tag rovatoló

2017\11\06

A két Carrie

A BlogProjekt 2. keretén belül újraolvastam Stephen King elsőként kiadott művét, de sajnos akkor nem volt időm megnézni az abból készült filmadaptációt. Mostanra bepótoltam a mulasztást és megnéztem a Carrie 1976-os és 2013-as verzióját. 

 

A két film története nagyjából megegyezik, csak igyekeztek modernizálni a sztorit az újabb feldolgozásban. A könyvhöz képest azonban akadnak eltérések. Az egyik - amit nyilván nehéz lett volna filmre vinni - az a hivatalos okiratok, és jegyzőkönyvek, amik a könyvben szerepelnek. Ezek hiányától nekem - mindkét - film B kategóriás horror lett. Nem igazán érződik King zsenialitása. Néhol a cselekmény is másképp alakult, az egyik filmben Carrie anyját megerőszakolják (ebből született a lány), a másikban elhagyta őket az apja, viszont a könyvben meghalt. A végjáték sem a házban folyik, hanem kint a szabadban....és így tovább. A két filmet tekintve egyértelműen a régebbi tekinthető jobb adaptációnak, de az sem tökéletes. A régi verzió azért a könyvhöz sokkal hűbb, a modernebb változat már megpróbálta idealizálni Carrie életét és tetteit.

More:

film horror néznivaló nézőtér könyvadaptáció

2017\11\04

A vér nem válik vízzé

avagy Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik (Millennium 2.)

imgp1659.JPG

Animus, Budapest, 2009. 528. oldal

 

Fülszöveg

Tényfeltáró riport megjelentetésére készül a kérlelhetetlen szókimondásáról ismert folyóirat, a Millennium. Hogyan kerülnek Svédországba a prostitúcióra kényszerített fiatal külföldi lányok? Kik a futtatók? És mindenekelőtt: kik veszik igénybe – köztük befolyásos emberek – a rabszolgasorban tartott nők szolgáltatásait? Érthető, ha egyesek mindent megtennének, hogy a nevük kimaradjon a cikkből. A tetovált lány című regényből már megismert Lisbeth Salander is tudomást szerez a Millennium tervéről, mégpedig korábbi barátja és bajtársa, az újságíró Mikael Blomkvist számítógépéről. Így keveredik bele ez a furcsa, öntörvényű lány egy az egész országot izgalomban tartó gyilkossági ügybe. Hajtóvadászat indul ellene, de ha valakit, őt nem könnyű elkapni, pedig nem csak a rendőrség keresi…

 

Előlegbe

Az egész sorozatot egyik barátnőmtől hoztam el. Ezt a kötetet sem most olvastam először, de bevallom sok mindenre már nem emlékeztem  belőle... Ideje volt újra a kezembe venni.

 

"Külsőségek"

A könyv minőségéről ugyanazt tudom írni, mint az előzőnél. Nekem "bejön" a kötése, és még a belső fülek sem zavartak. Ezen a borítón viszont nem néz ki jól az a női alak. Valahogy nem igazán sikerült megjeleníteni, ahogy átkarolja magát. De egyébként a sorozat koncepciójába illik.

 

Pro (ami tetszett)

Az első kötet nagyon lezárt történet volt. Szerintem az író maga sem tudta, hogy folytatni fogja-e még a sorozatot. Szerencsére megtette. Ugyanolyan stílusban peregnek tovább az események. A rövid fejezetek "filmszerűen" váltják egymást, és váratlannál váratlanabb fordulatok következnek.

mv5bmty2nda0nzqznl5bml5banbnxkftztcwntawmtc1mw_v1.jpg

More:

könyv krimi olvasósarok Animus

2017\10\31

BlogProjekt 3./3. - Félelmetes helyszínek

A halloweeni BlogProjekt harmadik napjához érkeztünk. Mi is lenne alkalmasabb téma október 31. estéjére, mint a félelmetes szereplők és helyszínek. Mivel én nem vagyok egy karakterközpontú olvasó, inkább összeszedtem öt helyszínt. Egyikre se szeretnék eljutni! :D 

 

1. Castle Rock, Derry, Jerusalem's Lot

Ezeket az amerikai kisvárosokat a Mester, Stephen King "álmodta meg". Létez(het)nek ilyen nevű városok, de nem abban a földrajzi környezetben, ahova az író helyezte őket. A felszínen mindegyik egy poros városka, ahol soha nem történik semmi. A mélyben azonban a Gonosz ólálkodik. Castle Rock-ban járt a sátán, megvesznek a kutyák, járkálnak a szellemek. Derry-ben maga a város pusztítja Az képében a lakosokat. Jerusalem's Lot-ot pedig a vámpírok tették néptelenné. Egyébként ezekről a helyszínekről hamarosan érkezni fog egy tv sorozat is. 

More:

egyéb Blog Projekt rovatoló

2017\10\30

Blogprojekt 3./2. - "Félelmetes borítók"

Itt is van a halloweeni BlogProjekt második bejegyzése. Ezúttal a témához valamilyen úton-módon kapcsolódó, félelmetes, netán bizarr borítókat vettük górcső alá! Íme itt van az én kis válogatásom:

 

1. Stephen King: Az

Szerintem aki kicsit is ismeri a történetet, az tudja, mit jelképez a kisfiú a borítón sárga kabátban, léggömbőstől. Minden, csak nem cuki! :D

4057736_5.jpg

 

More:

egyéb Blog Projekt rovatoló

2017\10\29

BlogProjekt 3./1. - Lili halloweeni Book Tag-e

Ismét eltelt egy hónap, így újra itt vagyunk a BlogProjekttel! A címből már láthatjátok, hogy a hónapra nem volt nehéz témát választani, hiszen nemsokára itt a Halloween. Az első bejegyzés egy Book Tag, amit Lilinek, a Never Grow Up bloggerinájának köszönhetünk! 

 

1. Tric or treat - egy könyv, ami tele van ámánnyal, csalással

Hűha, nekem erről kapásból néhány thriller jut eszembe, amit mostanában olvastam. Az egyik Sarah Pinborough-tól a Ne higgy a szemének!, a másik pedig Karin Giebel-től a Csak egy árnyék. Mindkét könyvben olyan csavarok voltak, hogy csak na! Imádom, amikor könyvek ennyire meg tudnak lepni. 

haunted-house-2839157_340.jpg

More:

egyéb Book tag Blog Projekt rovatoló

2017\10\26

Az elpazarolt öröklét

avagy Oscar Wilde: Dorian Grey arcképe

covers_422712.jpg

 

Fülszöveg

Oscar Wilde klasszikus regényének hőse, a gazdag, gyönyörű és naiv fiatalember, Dorian Gray megszállottja annak a gondolatnak, hogy örökké fiatal és szép maradjon, s ezért még akár a lelkét is eladná. Miután az egyik barátja megfesti portréját, a fiú csak azt fájlalja, hogy az ő szépségét az élet és az idő hamar lerombolja majd, míg a képe örök marad, s azt kívánja, hogy bárcsak ez fordítva lenne.

A fiatalember hamarosan cinikus barátja, Lord Henry Wotton befolyása alá kerül, aki ráébreszti az élet ízeire. Dorian átadja magát az önző és rafinált élvezeteknek, férfiakat és nőket taszít a bűn útjára, majd egyre mélyebbre süllyed, s a züllés minden nemét és formáját megtapasztalja. Az események egyre riasztóbb fordulatot vesznek, mivel nemsokára megtudja, hogy kívánsága teljesült. Legnagyobb csodálkozására ugyanis csak a róla készült kép öregszik. Arca és szeme őrzi az ártatlan ifjú szépségét, a festett arcmás viszont, amelyet gondosan elzárva tart háza egy titkos helyiségében, híven mutatja az idő és a bűn rombolását vonásain.

Ekkor úgy érzi, itt az ideje megváltoztatnia az életét. Hogy teljesen tisztára mossa magát, bűnös múltjának tanúját, a szörnyűséges képet meg akarja semmisíteni…

 

Előlegbe

Oscar Wilde-tól már régóta terveztem olvasni, több helyen láttam vele foglalkozó cikkeket. Kapóra jött a Mini-Könyvklub 8, ahol most a kevésbé népszerű műfajok vannak terítéken. Maradtam a "hagyományoknál", ezért a régi Kosztolányi-fordítást vettem a kezembe. Nem igazán vagyok kibékülve az újrafordításokkal. 

 

"Külsőségek"

Igazából a könyv minőségéről nem tudok semmit írni, mivel a MEK-ből (Magyar Elektronikus Könyvtár) töltöttem le. A borítók közül pedig kiválasztottam azt, ami nekem a legjobban tetszett. Van raja egy egyszerű arc, semmi cicoma. 

 

Pro (ami tetszett)      Enyhén Spoileres!!!

Wilde nagyon "ügyesen" hozta össze a regény felépítését. Az eseménydúsabb részek  közé mindig beékelt egy-egy nyugodtabb, elmélkedős szakaszt. Ez az egész írásnak sajátos ritmust adott. 

pictures_7228.jpg

More:

könyv klasszikus Mini-könyvklub