Libellum

2017\05\26

J. Goldenlane: Éjfél

covers_350853.jpg

Delta Vision, Budapest, 2015. 576. oldal

 

Fülszöveg

A ​halandók, akik folyton az öröklétről ábrándoznak, vajon belegondolnak-e abba, hogy a végtelen időnek önmagában semmilyen értéke sincsen? Annak, akinek régi barátja a halál, és akit a megsemmisülés pillanata néha jobban vonz, mint taszít, felfoghatatlanul mást jelent a pillanatok múlása. Eredendően máshogy látja tőle önmagát, a világot… a prédát és a vadászat kiteljesedését is.

Alexander Nyikolajevics Szumarokov főhadnagy egy letűnt kor mementója: udvarias, intelligens, vasakaratú arisztokrata. Csak éppen tökéletesen halott, amíg az emberek világában felkel és lenyugszik a nap. Az éjszaka uraként a modernkori London utcáin keres értelmet a monoton éjjelekben – és találkozik a Nővel, aki harmóniájában maga a tökély, akiben csak úgy izzik a tűz, az élet. Csakhogy neki már megvan a maga Hercege.

Amikor Alexander élet-halál fogadást ajánl, hogy ki nyerheti el a Nő szerelmét, ő már tudja, hogy a tét nem pusztán a létezés – hanem az őserő, amely bárminek értelmet adhat, amellyel a világot ketté lehet tépni.

J. Goldenlane vámpírjai nem pusztán a képességeiktől különlegesek. Az írónő a zsáner archaikus gyökeréig nyúl vissza, sötét hangulatú, pikírt stílusú, groteszkségében is szórakoztató, modernkori drámaként bizonyítva a téma klasszikus tételét – hogy amikor a szerelemért és a győzelemért bárki bármire képes, akkor az okkal szörnyetegnek tartott és az emberségesnek nevezett szerepek sem lesznek többé egyértelműek

 

"Külsőségek"

A minőség nagyon jó, nem törik egykönnyen a gerinc. Kicsit talán vékony a borító. Viszont imádtam, hogy közel 600 oldalas könyvhöz képest nagyon barátságos a mérete, könnyen magammal cipeltem. A borítófestmény szerintem gyönyörű, nagyon illik a könyv témájához. 

 

Pro (ami tetszett)

Még az 50 %-os Delta Vision akció keretében csaptam le a könyvre. Nem ismertem még az írónőt, de a borító és a fülszöveg együttesen meggyőzött, hogy ez a könyv kell nekem. Itt meg is jegyzem, hogy nem tudom ki írta meg a könyv hátuljára az összefoglalót, de minden könyvnek ilyen felvezetőt kívánok! :)

A könyv témája már elnyerte a tetszésemet, mivel kifejezetten vámpírrajongó vagyok. Goldenlane tényleg visszanyúlt az alapokhoz, mindenféle romantikus felhang nélkül mutatja be a vámpírokat. Aki hulla, az tényleg hulla. Viszont sok újdonságot hozzá is tett a vámpír-mítoszhoz, amitől nagyon egyedivé vált az egész megközelítés.

Magát a történetet is egy vámpír, Alexander Nyikolajevics Szumarokov főhadnagy szemszögéből követhetjük végig. E./1.-ben meséli el a Fogadás történetét. Ennek középpontjában mi más is állhatna, mint egy Nő, akire a vámpír szemet vet. Persze ez nem lesz egyszerű, mivel Katerina barátja, a Herceg nem egykönnyen akarja átengedni a lányt Alexandernek. Na és persze ott van Katerina (Nell), aki a Fogadás tárgyát képezi. Ő sem egy egyszerű eset, szerencsére nem a tétlen nő szerepét kapta, aki hopp, véletlen a vámpír áldozata lesz. Nagyrészt az ő döntései befolyásolják a "játék" menetét. Mindkét fél csak teperhet a kegyeiért. A főszereplők mellé persze mindkét oldalon felsorakoznak a "segítők". Bevallom a vámpír-csapatot sokkal jobban kedveltem. Richie és Thomas karaktere sokkal közelebb állt hozzám ,mint a Bagoly és a Lovag

london-edition-1211968.jpg

More:

könyv fantasy Delta Vision

2017\05\21

Helena Marten: A citromkert

covers_335856.jpg

General Press, Budapest, 2015. 510. oldal

 

Fülszöveg

Egy bátor nő, egy régi családi viszály és egy itáliai utazás…

A gazdag, Frankfurtban élő olasz kereskedő, Domenico Montanari váratlan halála fenekestül felforgatja családja életét. Végrendelete szerint a vállalkozását fia, Roberto örökölné, ám neki rejtélyes módon évekkel ezelőtt nyoma veszett. A bizonytalan helyzetben Domenico másik gyermeke, a fiatal Luisa próbálja életben tartani a családi vállalkozást, ehhez azonban szüksége van olasz rokonai segítségére. Életveszélyes utazásra indul hát az Alpokon keresztül, úti céljához megérkezve azonban olyan meglepetés várja, amelyre nem számított…
Helena Marten (A kávé illata, A porcelánfestő) legújabb regénye a 18. századi Frankfurtba és egy itáliai utazásra csábítja olvasóit, akik a kalandos történetben nyomon követhetik a visszahúzódó Luisa rögös útját a boldogság felé.

 

"Külsőségek"

Ismételten könyvtári könyv, úgyhogy a minőségéről nem nyilatkozom. A borító passzol a könyvhöz, igazából először arra figyeltem fel. Igaz a General Press-nek mindig ízléses borítói vannak.

 

Pro (ami tetszett)

Mint már írtam a könyv egyrészt a borítója miatt, másrészt azért került választásra, hogy egy kicsit ismerkedjek a német kortárs irodalommal. Mivel eléggé történelmi jellegű a regény, ezért inkább nem próbálkoztam vele eredeti nyelven. (Nagyon rám fér még a szókincsbővítés.) 

A történet a 18. századi Németországba és Olaszországba kalauzol minket. Nekem ezen országok szempontjából elég "homályos" ez a korszak, főleg az emberek mindennapi életével kapcsolatosan. A cselekmény a Montari család körül forog, akik elveszítették a családfőt, és a végrendelet meglepetésként éri az egyes rokonokat. Mivel egy vagyonos kereskedőfamíliáról van szó, ezért nagy jelentősége volt az öröklés kérdésének. Érdekes volt "megfigyelni" az emberek reakcióját, azt ahogy a végrendelettel kapcsolatban reagáltak. A cég ügyeiben jelentős szerepet vállaló Luisa lepődik meg a legjobban mivel kiderült, hogy van egy féltestvére Francesca, az eltűnt bátyja helyett pedig az unokatestvére fogja vezetni a céget.  A másik szál, amibe belecsöppenünk, az Franceskát mutatja be, aki egy olaszországi lázadó felesége,. Rögtön úgy találkozunk velük, hogy menekülniük kell, így jutnak el a családhoz Frankfurtba. Azonban azt nem tudják, hogy ezután kezdődnek csak az igazi bonyodalmak.

A cselekmény egész lassan csordogál, van időnk a szereplőkkel együtt megrágni az eseményeket, minden oldalról körül lehet járni a dolgokat. A leírások kapcsán megcsillan az írónő humora is, főleg Luisával kapcsolatosan. 

lemon-tree-1327476.jpg

More:

könyv kaland General Press

2017\05\11

Brent Weeks: A vakító kés (A Fényhozó 2.)

covers_370176_1.jpg

Könyvmolyképző, Szeged, 2015. 840. oldal

 

Fülszöveg

Gavin Guile haldoklik. Azt hitte, még van öt éve, hogy megvalósítsa kitűzött céljait, de már elveszítette az uralmát az egyik színe fölött. Felélednek az ősi istenek, a mágia elszabadul a világban, a vadság és a téboly Gavin hatalmas háborús ellenfelét erősíti és segíti. Gavinnek ötvenezer menekültről kell gondoskodnia, miközben a háta mögött összeesküvést szőnek ellene; fattyú kamaszfiára még nem számíthat; elhagyott jegyese sötét titkokat őriz. A Prizma halála pusztulást hozna a Hét Szatrapiára és káoszba taszítaná a világot. A megoldás a másik Prizma lehet, akit Gavin tizenhat éve a kék börtönbe zárt.

 

"Külsőségek"

A könyv minőségét nem is elemzem, számtalanszor írtam már, hogy nagyon szeretem a "KMK" puhakötéses könyveit. Ezzel maximum annyi "probléma" van, hogy nem egy utazós olvasmány a maga 840 oldalas vastagságával. A borítót ismét külföldről átvett, de sokkal jobban sikerült szerintem, mint az első részé.

 

Pro (ami tetszett)

Hú, hát rögtön az első rész elolvasása után megrendeltem a folytatásokat is, de tartottam pár hónap hatásszünetet. A második részre már teljesen sikerült kivonnom magam az Éjangyal-trilógia hatása alól.

"A fekete prizma"-ban megismert világkép itt tovább bonyolódik. Jobban megismerjük a Prizma és a Chroméria, valamint a Színek politikai jelentőségét. Bepillanthatunk a Fekete Gárda kiképzési módszereibe. Valamint teljesen új dolgokat is beemel a történetbe: a Kilenc Király kártyalapjai, a Fényhozó legendája, a Rontások....és így tovább. Weeks mesterien építi tovább az egész rendszert, nem hagyja hogy az olvasó egy pillanatot is unatkozzon.

A cselekmény az első rész káoszához képest egy darabig talán nyugodtabb vizekre evez,  de ettől függetlenül nincs hiány a meglepő fordulatokban. Továbbra is nyomon követhetjük Kip, Gavin, Karris és Liv nézőpontját. Persze tovább bővül a szereplők és ezzel az aspektusok köre is. Az egyik Teia, aki rabszolgaként kerül a Fekete Gárda kiképzésére, az egyetlen vágya szabadnak lenni. Elsősorban Kippel köt szoros barátságot. Ott vannak a Tüzér jelenetei, na ezt a könyv végéig nem tudtam hova tenni, de aztán "megvilágosodtam". Közelebbről megismerhetjük Andross Guile-t, a Vöröst is, de neki nincs túl sok jelenete.

ernstryan1_blindingknife.png

More:

könyv fantasy Könyvmolyképző

2017\05\08

Amanda Prowse: Mit vétettem?

covers_424462.jpg

General Press, Budapest, 2017. 340. oldal 

 

Fülszöveg

Kathryn Brooker anya és feleség. Két szép kamasz gyermeke, vonzó, iskolaigazgató férje oldalán olyan életet élhet, amilyet mindenki irigyel: az angol kisváros elit iskolájának tanári kara, a barátaik, a jómódú szülők sokasága. Egy nap azonban olyasmi történik a mindig rendes ház falai között, amely áthúzza, összekaszabolja a tökéletes élet, a mintacsalád eddig ismert képét. Mert a zárt ajtók mögött szenvedés volt, kín és megsemmisülés.
Amanda Prowse könyve a tűrés és a küzdelem regénye, a gyermekeiért magát is feláldozó nőé, aki végül mégis képessé válik a harcra, amellyel saját magának tartozik. De hogyan kaphat erőre egy reménytelen asszony, miként képes megváltoztatni a sorsát, elhagyni azt a földi poklot, amelybe jószántából lépett? A Mit vétettem? ennek a történetét tárja az olvasó elé, a ráeszmélést, a megkönnyebbülést és a reményt, hogy mindig van lehetőség új életet élni.

 

"Külsőségek"

Könyvtári kölcsönzés ismét, de elég strapabíró könyvnek látszik. A borító el lett találva, egyedül álló nő, széttöredezett föld...találó a tartalomhoz.

 

Pro (ami tetszett)

A könyvre igazából a címe miatt lettem figyelmes, teljesen úgy "hangzott", mint egy segélykiáltás. Valamint figyelemfelkeltésnek tökéletes a borító is. 

A történet főszereplője Kathryn Brooker, aki egy középiskola igazgató otthon lévő feleségeként éli a mindennapjait. Két gyerekük van, Dominic és Lydia, átlagos kamaszgyerekek. A sztori két szálon fut,. Rögtön az elején az események közepében találjuk magunkat, Kathryn elkövet valamit. Ez lesz a "vízválasztó". Az egyik szál az ez előtti eseményeket, a másik szál pedig az az utániakat taglalja.

A regény nagy tanulsága, hogy ne higgyünk a látszatnak, valamint a legrettenetesebb helyzetből is van kiút.

borton_racs_mogott.jpg

More:

könyv krimi General Press

2017\05\06

Escobar: Paradise Lost

A film egy pont most megjelenő könyv miatt került a látóterembe. Érdekel a téma, hogy egy drogkereskedő hogy tett szert ekkora hatalomra, hogy 1989-ben a világ hetedik leggazdagabb emberének számítson és a Föld kokainkereskedelmének 80 %-át tartsa a kezében.

Sajnos ebben a filmben - a címével ellentétben - csak mellékszereplőként kapott helyet Escobar. Egy kanadai srác, Nick beleszeret Escobar unokahúgába, Mariába. Ezáltal bekerül a családba, és helyen kap a híres haciendán. Mondjuk ahhoz képest, hogy az egész film átcsap egy nyálas szerelmi drámába, remekül bemutatja, hogy milyen hatással lehetett Escobar  a szegényebb társadalmi rétegekre Kolumbiában. Ott simán elhitette, hogy egyszerű kereskedelmet folytat, a hihetetlen mértékű adakozással pedig hatalmas népszerűségre tett szert. Még Maria is hihetetlen naivságot mutat a témával kapcsolatban. 

cocaine1.jpg

More:

film dráma

2017\05\04

Angela Marsons: Elfojtott sikoly (Kim Stone 1.)

covers_360228.jpg

General Press, Budapest, 2015. 358. oldal

 

Fülszöveg

Ötágú csillagot alkottak a kis bucka körül. Csak ők tudták, hogy a frissen felásott föld sírgödröt takar. A fagyott földet ásni olyan volt, mintha kőbe akartak volna vésni valamit, ezért felváltva dolgoztak. Mindenkire sor került. Mind az ötükre.

Ha felnőtt méretű gödröt kell ásniuk, az tovább tartott volna.
Kézről kézre járt az ásó. Volt, aki tétován, habozva fogta meg, mások biztosabb kézzel. De senki sem ellenkezett, és senki sem szólt egy szót sem. Tisztában voltak vele mindannyian, hogy egy ártatlan életet vettek el, de az egyezség megköttetett: a titkaikat el kell temetni!

Amikor megtelepedtek a sírhanton a szállingózó hópihék, a csoport tagjainak hátán végigfutott a hideg. Aztán ment ki-ki a dolgára: az öt emberalak lábnyomai csillagot tapostak a friss, ropogós hóba.

Elvégeztetett.

Ám a titkok sosem maradnak eltemetve…

Angela Marsons valósággal berobbant a Kim Stone felügyelőnő bűnügyeit leíró sorozatával az angol krimiirodalomba. Óriási sikert arató első könyvével hónapokig vezette az eladási listákat, szarkasztikus, ám szerethető főszereplője pedig elszántan göngyölíti fel a nehezebbnél nehezebb eseteket.

 

"Külsőségek"

Bár csak kölcsönkönyv, de én olvastam először. Nem panaszkodhatok, mert nem látszik, hogy olvasva lett. A borító egyszerű, de sokat sejtet a kötet hangulatáról.

 

Pro (ami tetszett)

A könyvre magamtól talán fel sem figyeltem volna, egyik barátnőm hozatta meg magának. Mivel én voltam a postás, átadás előtt gyorsan rávetettem magam.

A történet maga egy tipikus krimi, a szokásos szálakkal. Gyilkosságok történnek, holttesteket találnak, a nyomozók pedig az ügy végére akarnak járni. Azonban végre nem csak egy "ponyva krimiről" van szó, a sebtében odavetett információkkal, hanem alaposan meg is vannak magyarázva a rendőrségi munka egyes fázisai a helyszíneléstől a nyomozáson át egészen a bizonyításig. További érdekes adaléka az is a történetnek hogy az egyes helyszínekről - pl: "Black Country" még néhány történelmi infó is el van csepegtetve. Nagyon tetszettek az utalások a könyvekre, tévésorozatokra is, mindig lehet új ötleteket meríteni.

scream-1459214.jpg

More:

könyv krimi General Press

2017\05\01

Paulo Coelho: Tizenegy perc

covers_665.jpg

Athenaum, Budapest, 2006. 288. oldal

 

Fülszöveg

A szerző új regényében, mely szinte egy időben 33 nyelven jelenik meg, egy fiatal brazil lány életét meséli el. Maria egy gyerekkori csalódás után úgy érzi, soha életében nem fogja megtalálni az igaz szerelmet. Egy váratlan találkozás révén eljut álmai városába, Genfbe, ahol mesés gazdagságot és hírnevet remélve kezd táncosnőként dolgozni. Hamar ráeszmél, hogy a hírnevet nem adják ingyen, és nemsokára az utcán találja magát, ahol prostituáltként kell megélnie. Az igaz érzelmekről rég letett ugyan, de a szexualitás új és új utakra csábítja mindaddig, amíg egy fiatal festő fel nem lobbantja benne a szerelem tüzét. Választás elé kényszerül: vagy végleg feloldódik a testiségben, vagy megtalálja saját „belső fényét”, és a szent szerelemben keresi meg a szex helyét. Coelho újabb világsikerű művében a szerelem szentségéről és a benne rejlő szexualitásról ír, tabuk nélkül, szenvedéllyel, a tőle megszokott spirituális emelkedettséggel.

 

"Külsőségek"

Kölcsönkönyv, úgyhogy a minőségéről nem nyilatkozom. A borítóval meg úgy vagyok, hogy nagyon nem passzol a könyv valódi tartalmához. 

 

Pro (ami tetszett)

Nagyon régen már olvastam Coelho néhány művét. Így amikor az egyik könyvklubos csoportban kiválasztották a Tizenegy percet havi olvasmánynak, sokat nem is gondolkodtam rajta nekiálljak-e. 

Az író hozza a szokásos formáját, rendkívül olvasmányos, mindenki számára érthető. Ebben a kötetben egy elég kényes témát, a szexualitást dolgozza fel, sikerült mégis egész ízléses keretek között maradnia. A legkézenfekvőbb oldalról történik a téma megközelítése, mégpedig a szexet szakmaként űző prostituált oldaláról. Maria egy fiatal brazil lány, aki a jobb lehetőségekért, karrierért utazik Svájcba. Itt azonban a "könnyebb" pénzkeresetet választja, egy bárban helyezkedik el prostituáltként. Tetszett, hogy röpke 300 oldal alatt mekkora karakterfejlődés figyelhető meg; Maria egyre inkább megtalálja magát az események tükrében, rengeteg tapasztalatot gyűjt. Felismeri, hogy mindig a kezében van a választás lehetősége. 

images_3.jpg

More:

könyv erotikus Athenaeum

2017\04\30

Abigél

A sorozat IMDB-s oldala

 

Pont az utolsó pillanatban sikerült befejeznem  a havi IMHO-s (Inside My Head Olvasókör) kihívásra a feladatot, vagyis a könyv elolvasása után végül is megnéztem  az 1978-as minisorozatot.

Kezdtem azzal, hogy egy nagyon könyvhű adaptációról van szó, gondolom nem volt véletlen, hogy a forgatókönyvet is Szabó Magda írta. Azt hiszem több feldolgozásnál is gyakorolhatnák, hogy a könyv írója készíti el a forgatókönyvet, vagy legalábbis részt vesz a megírásában. Egy író talán jobban el tudja képzelni filmként a saját könyvét, mintha egy idegenre bízná a képi megjelenítést. Egy biztos, ebből a feldolgozásból aztán semmi nem maradt ki.

A színészi játékot nem is akarom méltatni, mert ahhoz nagyon "kevés vagyok", viszont néhány színész szerintem rendkívüli alakítást nyújtott; ilyen volt számomra Ruttkay Éva (Horn Mici), Piros Ildikó (Zsuzsanna testvér), de nem akarom kifelejteni a Bánkit alakító Egri Katit sem. Nekem Gina szerepére Szerencsi Éva "túl felnőttnek" tűnt, ettől függetlenül jól játszotta a szerepét.

pictures_7361.jpg

More:

sorozat minisorozat Ifjúsági IMHO - Inside My Head Olvasókör

2017\04\27

Stephen King: Hasznos holmik

covers_243.jpg

Európa, Budapest, 1994. 712. oldal

 

Fülszöveg

Az ​új-angliai Castle Rock csöndes kisváros, izgalmas esemény, ha új boltja nyílik. S még izgalmasabb, ha az új boltot történetesen egy messziről jött, rejtélyes ember nyitja, aki belopja magát a városlakók szívébe nyomban. Mert Leland Gaund üzletpolitikája fölöttébb szokatlan és megnyerő – hasznos-haszontalan portékájáért épp csak annyit kér mindenkitől, amennyi kinek-kinek pénztárcájában lapul. Potom pénzért vesznek át a városlakók gyönyörű lámpaernyőt, remek horgászbotot, csodatevő talizmánt, kincskereső könyvet, Elvis Presley napszemüvegét – mindenki azt, ami régóta szíve vágya. Igaz, az alkuban benne foglaltatik mindahányszor, hogy a boldog vevőnek még valami apró, játékos csínyt is el kell követnie. Tódul hát a nép a Hasznos Holmikba, egyedül Alan Pangborn seriffnek nem jut ideje, hogy személyesen üdvözölje a város új boltosát. Mert neki bokros teendői akadnak – egy különös ügyben kell nyomoznia: a félbolond Nettie Cobb és a sárkánylelkű Wilma Jerzyck bárddal-böllérkéssel lemészárolja egymást, nem sokkal a Hasznos Holmik megnyitása után. Pangborn seriff nem sejti, hogy ki uszította egymásra a két asszonyt, de valami azt súgja neki: történnek még Castle Rockban furcsa dolgok…

 

"Külsőségek"

Az Európa kiadó puha kötésű könyveire nyugodtan mondhatom, hogy tökéletesek, ezzel sincs másképp. A borítót nem tudtam hova tenni, de a könyvet olvasva értelmet nyert a dolog.

 

Pro (ami tetszett)

Mostanság eléggé elhanyagoltam Kinget, ebben az évben még egy könyvét sem olvastam. Viszont lecsaptam a fia Joe Hill egyik művére (NOS4A2- itt az értékelés), ez végre meghozta a kedvem a Mesterhez is. Tehát gyorsan lekaptam a polcról a Hasznos holmikat, már lassan tíz éve olvastam, bevallom sok mindenre nem is emlékeztem. 

Ebben a sztoriban ismét ellátogatunk Castle Rock-ba, ami egy tipikus amerikai kisváros, viszont csak King fantáziájában létezik. Több regénye is játszódik ezen a helyszínen, a regényben erre utalást is kapunk. (Cujo, Halálos árnyék). Ebben a városban mindig "érdekes" dolgok történnek, én tuti nem költöznék oda. :D  A könyvből hiányzik a több száz oldalas felvezető, amit az írótól megszokhattunk. Szinte az első oldaltól érezhető, hogy valami nagyon nincs rendben, fokozatosan alakul ki a városban az egyre nagyobb őrület, ami gyilkosságokba torkollik. 

kacatok-1.jpg

More:

könyv horror Európa

2017\04\25

True Detective - A törvény nevében 1. évad

A sorozat IMDB-s oldala

A sorozat Port.hu-s oldala

 

 

Na, végre megejtem a részemről első sorozat-értékelést. még pedig 2015 számomra legjobban sikerült szériájáról. Érdeklődéssel olvastam róla már az előzetes híreket is, mivel már a színészekkel megvettek maguknak. Piszkálta a fantáziámat, hogy mi lehet az oka, hogy "nagy" filmszínészek rábólintottak egy tévés szerepre.

Kezdem azzal, hogy láttam feliratosan kezdetben, de megszereztem dvd-n is, és megnéztem szinkronosan is. Már a címfordítással úgy vagyok, hogy nem értem miért kell teljesen más címet adni mint az eredeti. Viszont a szinkron nem volt rossz egyáltalán. (Mostanában ez meglepő....).

Maga a történet egy eléggé sötét hangulatú thriller. Nekem ez nagyon "bejött", de egy biztos, ha jobban belegondolunk sajna tényleg ilyen világot élünk, számomra ez tette az egész történetet ijesztővé. Ez az évad 8 részben meséli el egy több évtizeden át tartó nyomozás történetét. Az első négy részben egyszerre látjuk a jelent és a múltat. A két főszereplő Martin Hart és Russt Cohle nyomozó egy kihallgatáson vesz részt egy régi üggyel kapcsolatban, a múltbéli részeket pedig maga az ügy és a nyomozás teszi ki. A sorozat második felében pedig összeérnek a szálak.

pictures_3830.jpg

More:

sorozat thriller