Libellum

2018\07\15 Vhrai Szólj hozzá!

Júliusi kívánságlista

2018

Hihetetlen, hogy megint eltelt egy hónap. Így újra hozok nektek egy kis válogatást a havi megjelenésekből, amiket szívesen tudnék a polcomon. (Szerencsére lesz is alkalmam beszerezni őket, mert pont a hónap végén megyünk szabadságra.). Remélem találtok ti is kedvetekre valót!  

 

V. E. Schwab: A Fényigéző

Várható megjelenés: július 2. - Ventus Libro

Nos, ez a könyv már szerepelt az előző havi listámban is, de úgy néz ki, csúsztak a megjelenéssel. Eddig még csak az Egy sötétebb mágiát olvastam a sorozatból, de engem nagyon is meggyőzött. Ebben az esetben is úgy voltam vele, hogy bevárom a harmadik részt! :)

covers_490518.jpg

V. E. Schwab a Mágia Árnyalatai trilógia magával ragadó, pompás fináléjában eldönti a négy mágikus London közötti küzdelmet.

Londonok buknak el, királyságok virágoznak fel, mialatt sötétség söpör végig a Maresh Birodalmon – s a mágia törékeny egyensúlya immár a múlté. A Gyülekező árnyak folytatásában a már megismert főhősök, Kell antari és Szelina Bard, valamint régi ellenségeik sorsa új fordulatot vesz.

 

Tovább olvasom
2018\07\15 Vhrai Szólj hozzá!

Teresa Driscoll: Rajtad a szemem

img_20180702_2023475.jpg

21. Század, Budapest, 2018. 336. oldal

 

Fülszöveg

Ella ​Longfield kihallgat két vonzó fiatalembert, akik kamaszlányokkal flörtölnek a vonaton. Nem gondol semmi rosszra, míg rá nem döbben: a srácok nemrég szabadultak a börtönből. Anyai ösztöne azonnal riadómódba kapcsol. A telefonért nyúl, ám történik valami, ami megállítja…

Másnap arra a hírre ébred, hogy eltűnt az egyik lány, a gyönyörű, zöldszemű Anna Ballard.
Egy évvel később Annát még mindig nem találták meg. Ellát bűntudat gyötri amiatt, hogy nem cselekedett, és nem ő az egyetlen, aki képtelen elfelejteni a történteket. Valaki fenyegető leveleket küldözget neki – leveleket, melyek azt jelentik: komolyan féltenie kell az életét.

Majd az eltűnés évfordulóján felhívást tesznek közzé, melyből kiderül, hogy Anna barátai és családja valószínűleg elhallgatnak valamit. A lány legjobb barátnője, Sarah nem mondta el a teljes igazságot arról, hogy mi történt pontosan azon az éjszakán – és a szülőknek is megvannak a maguk titkai. 
Vannak, akik tudják, hol van Anna – de nem árulják el. Viszont figyelik Ellát.

 

Előlegbe

Azt hiszem, haladtam én is a könyves trendekkel, előszeretettel veszem a kezembe a thrillereket, legyen szó bármelyik fajtájáról. Amikor adódott a lehetőség, hogy a 21. Század Kiadó könyvei között szemezgessek, rögtön ebben a műfajban kezdtem el náluk keresgélni. Így jutottam el ehhez a regényhez. Köszönöm szépen a 21. Század Kiadónak és a Kildarának!

Nem túl hosszú kötet, és jól lehet vele haladni. Így gyorsan a végére jártam. Szám szerint három nap alatt (2018 június 30. - 2018 július 3.).

A könyv minőségével semmi bajom nem volt. Jó a kötése, kényelmesen lehet olvasni. Mivel nem egy féltégláról van szó, ideális választás akár utazáshoz is. A borítókép igazából előrevetíti, miféle regénnyel van dolgunk, és egyúttal megalapozza a borongós hangulatot.

 

Tovább olvasom
2018\07\11 Vhrai Szólj hozzá!

Top 5 szerda - A jövő (szórakoztató) klasszikusai

Mint mindig, most is időhiányban szenvedek. Jó lenne, ha egy nap 48 órából állna. Na, de addig is meghoztam nektek a Top 5 szerda következő "részét". Ezúttal azok a könyvek vannak a  középpontban, amelyeknek van esélye kiállni az idő próbáját és klasszikussá avanzsálni. Nos, mivel én többségében szórakoztató irodalmat olvasok, és ebből is inkább a külföldieket, így ezek közül szemezgettem nektek. 

 

1. Stieg Larsson: A tetovált lány (Millennium 1.)

Szerintem senkinek nem kell bemutatnom ezt a könyvet, ami megalapozta a skandináv krimik népszerűségét világszerte. Ráadásul Lisbeth Salander karakterével az író egy ikonikus figurát teremtett. Sajnos a könyvsorozatnak Larsson halálával idő előtt vége szakadt. Megpróbálták folytatni más szerzővel, de bár ne tették volna. 

736375_5.jpg

Negyven éve történt. Az agg milliárdos elveszítette unokahúgát, akit gyermekeként szeretett. S azóta is, évről évre, valaki – mintha az őrületbe akarná kergetni – minden születésnapján emlékezteti az idős urat arra a tragikus napra… Az évek óta tartó nyomozás új lendületet kap, amikor a férfi felfogad egy vesztes sajtóper után állás nélkül maradt, rámenősnek tűnő újságírót, hogy kísérelje meg az igazság kiderítését. Hisz sokan élnek még a rokonságból, akik akkor ott voltak. A gyilkosnak köztük kell lennie… Ugyanakkor egy jó hírű magánnyomozó iroda munkatársnője rááll az újságíróra, s szinte mindent kiderít róla, ahogyan mások sem bízhatnak abban, hogy titkuk rejtve marad a kivételes tehetségű, tetovált lány előtt.

 

Tovább olvasom
2018\07\08 Vhrai Szólj hozzá!

Élet, élet, bloggerélet...

Krittánál, a Könyvlelő bloggerénél fedeztem fel a "Témázó" blogolókat. Nagyon megfogott a havi téma, ami az  "Egy könyvesblogger élete - antikvározástól a posztírásig", így gondoltam utóvédként én is csatlakozom a csapathoz. Nos, lássuk milyen is a "könyves" életem! :D 

Az olvasás és én

person-2782140_960_720.jpg

Mióta megtanultam, azóta folyamatosan olvasok. Nincs olyan nap, hogy legalább néhány oldal erejéig ne lenne a kezemben könyv. Mindig én voltam az, aki akár az általános-, akár a középiskolában, sőt, unalmasabb előadáson az egyetemen is olvasott a pad alatt. A könyvmolyok réme, az olvasási válság egyszer vett elő, akkor három hónapig nem igazán vettem a kezembe semmit. Azóta - hála az égnek! -, nem volt ilyen, évente átlagban 100 könyvet "végzek ki". Műfajilag mindenevő vagyok, de ha választani kell, akkor a fantasy, thriller és a történelmi regények állnak hozzám a legközelebb. Leginkább regények kerülnek a látókörömbe, ritkán novellák, még ritkábban versek. Szakirodalmat csak az engem érdeklő témában, vagy tanulás miatt lapozok. Kedvenc íróim nem igazán vannak, egy kivétellel. Stephen King könyvei szinte kivétel nélkül elérik nálam a négyes szintet (az ötből). 

Olvasási szokásaimat tekintve bármikor és bárhol képes vagyok előkapni az épp aktuális könyvet, ha akad egy kis időm. Utazás közben, sorban álláskor, váróteremben, ebédszünetben...és így tovább. A kedvenc hely azonban az ágyam, na ott el tudok olvasgatni akár egész nap is! 

Tovább olvasom
2018\07\05 Vhrai Szólj hozzá!

Top 5 szerda - 2018 eddigi legjobb könyvei

Azt már írtam, hogy a múlt hónapban nem igazán akart összejönni semmi sem, amit elterveztem. Nagy lelkesedéssel csatlakoztam hetekkel ezelőtt a Top 5 szerda csapatához, aztán két bejegyzés után hosszabb szünet következett. Most igyekszem újra felvenni a fonalat. Július első témájaként pedig jöjjön egy kis lista 2018 első felének számomra legjobb könyveiből. Szerencsére nagyon jó írásokat olvastam, így elég nehéz volt őket kiválasztani! :)

1. Jodi Picuult: A nővérem húga

Igaz csak két könyvet olvastam eddig Jodi Picoult-tól, de mindkettő nagy hatással volt rám. Ez az kötet is nagyon érdekes témát érint, az (egészségügyi) önrendelkezési jogot, ráadásul mindezt egy embert próbáló helyzeten keresztül mutatja be. Persze ezúttal sem olyan egyszerű a dolog, mint aminek látszik. Jó párszor meglepődtem a könyv olvasása során. 

2586125_5.jpg

Amerika ​keleti partvidékén egy tipikus kertvárosi házban él egy tipikusnak korántsem mondható háromgyermekes család. 
A legidősebb testvér, Jesse már a „sötét oldalon” jár, a középső lány súlyos leukémiás, akinek életben maradásáért a két szülő ádáz küzdelmet vív; a húg, Anna pedig – a tudomány jóvoltából – eleve azért született, hogy genetikailag megfelelő donor legyen nővére számára. Amikor a beteg Kate körül forgó családi élet ellen lázadó tizenhárom éves Anna beperli szüleit, hogy önrendelkezési jogot nyerjen a saját teste fölött, minden megbolydul. 
A lelki örvények egyre lejjebb húzzák a jogászból lett főállású anyát, a tűzoltó-mentős-amatőr csillagász apát, a kényszerűen koraérett gyereket, sőt még az Annát képviselő fiatal ügyvédet és annak elveszettnek hitt kedvesét is. 
A krízishelyzetet a népszerű írónő felváltva láttatja a hét szereplő szemével, bravúrosan váltogatva az idősíkokat is. Miközben egy lebilincselő, gyors léptű regény fejezetein nevethet-zokoghat az olvasó, olyan hitelesen elevenedik meg előtte a kertvárosi otthon, a kórház, a tárgyalóterem és a tűzoltólaktanya világa, mintha dokumentumfilmet nézne. 
A végkifejlet pedig majdnem akkora meglepetéseket tartogat, mint egy krimi.

Tovább olvasom
2018\07\03 Vhrai Szólj hozzá!

Júliusi tervek

book-2648421_340.jpg

Nos, az elmúlt hónap elég katasztrofálisra sikerült. Semmi sem igazán úgy jött össze, ahogy elterveztem. Szerintem elértem a mélypontot az évben, csak öt könyvet sikerült elolvasnom. Ezek pedig: 

Tovább olvasom
2018\07\01 Vhrai Szólj hozzá!

Camilla Läckberg: Jéghercegnő (Fjällbacka 1.)

jeghercegno.jpg

Animus, Budapest, 2015. 272. oldal

 

Fülszöveg

A fiatal nő a kádban feküdt. Körülötte a vízen jéghártya csillogott. Csuklói felvágva, a kövezeten vérfoltok. Így találnak rá a holtan is gyönyörű Alexre, akiről csakhamar kiderül, hogy nem magával végzett, hanem gyilkosság áldozata lett. Vajon kinek lehetett útjában ez a kiskorától fogva különösen viselkedő, visszahúzódó nő, akit férfiak és nők egyaránt csodálattal vettek körül? Arra lehet számítani, hogy hamar meglesz a tettes, hiszen a színhely egy tengerparti kisváros, ahol mindenki mindenkit ismer. Vagy csak úgy tűnik… Patriknak, a rendőrtisztnek és Ericának, az írónőnek azzal kell szembesülnie, hogy fogalmuk sem volt, kikkel élnek együtt, milyen titkokat rejtegetnek a takaros házak, s hogy ki volt valójában az áldozat, akit pedig gyerekkoruktól ismerni véltek.

 

Előlegbe

A könyvet már tavaly beszereztem, elkapott a láz, hogy nekem valami skandináv krimit kell olvasnom. Aztán egy darabig abba is maradt a dolog. Most viszont az Egymás Szemében Projekt keretében körbeolvassuk a Földet, az én választottam Svédország lett, amit Dóri, az Ülj le mellém bloggere "dobott be a közösbe" ötletként. 

Nem túl hosszú könyv, és le is köti az embert. Munka mellett azért kellett pár nap, hogy elolvassam. Szám szerint négy alatt értem a végére (2018 június 25. - 2018. június 29.). 

A könyv minősége tökéletes, még a borító belső fülecskéivel sem volt bajom. Ráadásul a mérete miatt ideális választás utazáshoz is. A borító színe engem meglepett, a skandináv krimik általában sötétebb külsőt kapnak. De nem találok ebben a világos összeállításban sem kivetnivalót. A borítókép pedig kapcsolódik a történethez

Tovább olvasom
2018\06\24 Vhrai Szólj hozzá!

Június végi tervek

2018

time-488112_340.jpg

Sajnos azt kell mondjam, az utóbbi hónap "nem az én időm" volt. Nem haladtam semmivel sem úgy, ahogy kéne. Ez a blogon is meglátszott... A májusi hónap még egészen jól alakult. Nagyjából minden könyvet elolvastam, amit szerettem volna. Ez szám szerint hét darab. Itt is a lista róluk (amiről született bejegyzés, azt a címre kattintva olvashatjátok):

Tovább olvasom
2018\06\23 Vhrai Szólj hozzá!

Malcolm J. Hunt: Kígyószív (M. A. G. U. S.)

horse-2743013_960_720.jpg

Delta Vision, Budapest, 2016. 506. oldal

 

Fülszöveg

A ​XIV. zászlóháború befejeztével Észak lángjai kihunytak ugyan, ám Gro-Ugon földjén új harc veszi kezdetét. Az orkok vérrel és erővel összekovácsolt törzsszövetsége fellázad a Kard Testvériség lovagjainak uralma ellen, és a rend fellegvárának, Reagnak az ostroma akár a mindent eldöntő csatát is jelentheti. Az orkok küzdelme egyszerre szabadságharc és vallási háború, hiszen korábbi uraik egyben gyűlölt teremtőjük, Orwella fanatikus hívei is.

Miközben Egar din Branig, a lovagrend hadmestere rá kell döbbenjen, hogy legfőbb ellenségei a várfalakon belül vannak, az orkok között, a matriarchátusban élő Holdimádók törzsének sámánja olyan titkokra bukkan, amely egész törzse létét fenyegeti.

Malcolm J. Hunt második regénye Reag ostromának lebilincselően izgalmas történetével mutatja be a kardlovagok életét, az orkok történelmi tettét, valamint Orwella egyszerre szent és átkozott misztériumait. Az ádáz csatákban az emberek és orkok mellett a Kárhozat Asszonyának két eszmerendszere, az arc nélküli hatalom és a pusztító erő útja is összecsap – ékesen bizonyítva, hogy a Kígyószív két viperájának küzdelmeiben csakis egy igazi győztes lehet.

 

Előlegbe

A könyvet már a megjelenése után beszereztem, de jó szokásomhoz híven, még nem került rá - eddig - sor. Viszont a Hungarikum Könyvklubban sikerült rányúlnom a fantasy műfajra, így nem volt kérdés, hogy egy M. A. G. U. S. regényt fogok lekapni a polcról. Így erre esett a választásom. 

Egy ültő helyemben el tudtam volna olvasni, de sajnos volt mellette elég dolgom. De így is egész gyorsan végeztem vele, öt nap kellett hozzá (2018. május 25. - 2018. május 30.).

A könyv minősége teljesen rendben van. Ráadásul a Delta Vision kötetek rendkívül olvasóbarát méretűek. Egyetlen problémám van, mégpedig a borító vékonyságával, oda kell figyelni, hogy ne törjön meg. Végre a borítóképeknél is félredobták a gagyi stílust. Nagyon tetszik az összhatás, igényes munka. Igazából a borító miatt figyeltem fel először a könyvre.

 

Tovább olvasom
2018\06\15 Vhrai Szólj hozzá!

Bubble Book - "Dark Bubble" doboz bontás!

2018. június

Nem olyan rég, talán a tavalyi év folyamán jelentek meg a magyar könyves dobozok. Azóta piszkálja a fantáziámat, hogy ki kellene próbálnom egyet. Az eddigiek során a legtöbb ilyen cég nem az én érdeklődési körömet célozta meg a könyvek terén, úgy pedig nem láttam értelmét rendelni. Viszont felfedeztem a Bubble Book-nál, hogy "Dark Bubble" néven is indítanak egy csomagot, ami a horror, thriller, krimi műfajt próbálja lefedni. Nem is haboztam sokat, a júniusira le is csaptam. Sajnos arra kellett időzítenem, amikor itthon vagyok éppen, mert külföldre nem érné meg a postaköltséggel együtt... A fizetéssel és szállítással semmi probléma nem volt. Esetleg annyi, hogy egy héttel később postázták a beígérthez képest. Még éppen szerencsém volt, hogy a szabadság utolsó napján kézhez kaptam! :) 

img_20180615_1236554.jpg

INNENTŐL SPOILERES!!!!!!

Tovább olvasom