Diana Gabaldon: Outlander- Az idegen

Könyvmolyképző Kiadó, Szeged 2010. 908 oldal

covers_110085.jpg

És akkor érkezzen első értékelésem egy olyan könyvről, amelynek világa teljesen beszippantott és magával ragadott:

Be kell valljam, én előbb a sorozatot láttam, és csak utána fedeztem fel a könyvet. Pár napja fejeztem be a filmsorozat második évadát, és olyan érzéseket keltett bennem, hogy neki kellett állnom elolvasni végre a könyvet is. De miért is vártam ennyit? Nem értem magamat…mert ez a regény csodálatos volt. Minden sora. Nincs benne hiba, amit ki tudnék emelni. Minden ami benne van, úgy ahogy van tökéletes.
Az írónő kiváló mesélő, neki köszönhetően nemcsak, hogy alig tudtam letenni vagy elszakadni a könyvtől, hanem szinte ott éreztem magam a skót felföldön. Kedvet kaptam a Skóciába történő utazáshoz! :)
Gabaldon nem rajzolt meg egyszerű karaktereket, minden szereplője nagyon összetett, akiknek a különböző oldalukat sokszor a regény végéig nem ismerjük meg, és akkor jön a csavar az olvasó álla meg leesik. Mind a főszereplők, mind a mellékszereplők hibátlanul illettek a műbe, és kidolgozott jellemvonásokkal rendelkeztek.
Történelmi- és egyben kalandregény a javából. Az időutazás, pedig csak hab a tortán.
Claire Randall aki végül Claire Fraserré válik, amin persze nem lepődtem meg, ki tudott volna ellenállni a jóképű, igazi lovag Jamie Frasernek, aki képes magát feláldozni a szeretett nő életéért cserébe.
Claire karaktere egy tipikus 20. századi nő, aki bátor, emancipált, akaraterős nő, így nem könnyű neki elsőre beilleszkedni a XVIII. századi Skóciába, ahol ekkor még nem díjazták az erős és független nőket. Kitűnik gyógyítói képességével, ami megbecsülést vált ki a kastély és a környék lakóiból, bár nem mindenkiből, illetve éles elméjével egy férfiak uralta világban. Nem csinál magából áldozatot, illetve nem siránkozik minden miatt, ami sok regényben előfordul a női főszereplőt illetően, és általában ezek szoktak lenni ezen művek legnagyobb hibái.
Claire nagy választás előtt állt, de jól döntött. Szerette, szereti Frank-et, de a szíve Jamie-é. Fraser olyan érzéseket váltott ki belőle, olyan intenzitással, hogy nem kellett gondolkodnia ezen, csupán éreznie, a szívére hallgatnia, amely megsúgta a kőkörnél a választ.
Jamie Fraser pedig, hát mit is írjak, vagy mondjak….érte én is visszamennék az időben, sőt…. Maga a tökéletes FÉRFI. Minden tekintetben, és a szerelmük Clair-rel egy tündérmese, bár a kötet végén komoly megpróbáltatásokat kell kiállniuk, de ezeket mind túlélik, és végül beteljesedik a boldogságuk, a sok szörnyűség ellenére is.
Az egész történet lebilincselő, egy percre sem unatkozik az ember. Gyönyörű szerelem, gyönyörű tájak, és nem meglepő ha a sorozat függőséget vált ki az olvasóból. Én menthetetlenül Outlander és Jamie Fraser- függő lettem. :)

 outlander_jamie_and_claire_by_albavazq-d95nugo.jpg

Kép forrása: http://albavazq.deviantart.com/art/Outlander-Jamie-and-Claire-553706232

 

Írta: Dorka