Stephen King: A mobil

covers_208516.jpg

Európa Kiadó, Budapest, 2006 450. oldal

 

Fülszöveg

Clay Riddell grafikus Bostonba utazik, hogy tárgyaljon az általa tervezett képregény ügyében. A kiadóba menet a parkban beáll a fagylaltoskocsi előtt kígyózó sorba, mert a melegben bizony jólesne egy hűsítő nyalánkság. Az előtte állók némelyikének megcsörren a mobiltelefonja, s mikor beleszólnak, leírhatatlan dolgok történnek. A telefonálók megvadulnak, egymásnak esnek, vagy önmaguk ellen fordulnak, s pillanatok alatt őrjöngő-vérengző emberek töltik meg az utcákat. Claynek - micsoda szerencse - nincs mobilja, s hamar rájön, hogy az őrületet csakis a telefon által közvetített impulzus okozhatja. Néhány hozzá hasonló, mobilmentes emberrel elindul, hogy olyan területet keressenek, ahol nincs telefonos lefedettség. És hajtja az aggodalom is, vajon mi történhetett otthon a feleségével és a kisfiával, akik mindketten mobilhasználók.... A káoszban nem könnyű az utazás A megfertőzött telefonembereket mintha egy ijesztő kollektív tudat irányítaná, a kevés megmaradt "normi" pedig kétségbeesetten küzd, hogy megmentse önmagát s a világból azt, ami még megmenthető. Stephen King, a thriller kimeríthetetlen fantáziájú nagymestere, mindenből ihletet merít. Ezúttal is lebilincselő történetet mesél el, de biztos, ami biztos, míg a regényt olvassa, kapcsolja ki a mobiltelefonját, Kedves Olvasó! 

 

 "Külsőségek" 

Számomra az Európa Kiadó könyvei az egyik legjobb (fizikai) minőségűnek számítanak a "piacon" Se a puha kötésű, sem pedig a kemény táblás könyveikkel nem volt soha problémám. Nem esnek szét, nem törik meg a gerinc, a több kézen átment antikvár példányok is - persze megfelelő bánásmód esetén - remek állapotban vannak. Ezzel a könyvvel sincs másképp, egy remek állapotú puha kötésű könyv.

A borítót is nagyon "eltalálták", egyszerű, de mégis hatásos. Az Európa Kiadó Stephen King-es kiadásai közül ezek a fekete borítósak voltak a kedvenceim. 

 

Pro (ami tetszett):

Elsősorban rólam tudni kell, hogy az egyik nagy "szerelem" az életemben Stephen King, úgyhogy nem véletlenül esett a választás elsőként az ő egyik művére. (Lehet nem mindig születik a műveivel kapcsolatban teljesen objektív vélemény, de igyekszem megtenni minden tőlem telhetőt.)

Szóval, az író elég sok műfajban alkot. Igazán nem is tudom ezt a könyvét melyikbe  sorolnám, talán a disztópia a legmegfelelőbb. (Igen puskáztam, hogy melyik kategóriába sorolták be.) Bevallom a zombis téma nem nagyon áll hozzám közel, nem igazán olvasom, nézem az ebben kategóriában született műveket. Viszont King ebben is tudott újat alkotni. Nagyon tetszett, hogy a zombis téma nem lett túlgondolva, semmi bonyolult tudományos magyarázat. Nem  egy egyszerű vírus söpör végig az emberiségen, amely a halál után "aktiválódik", hanem egy hétköznapi eszköz, a mobiltelefon minden bajnak az okozója. Valljuk be érdekes feltevés volt már tíz évvel ezelőtt is, jelenleg pedig....hát nem maradna egy "normi" sem. :D

A mobil szerepét leszámítva azonban az elején egy szimpla "élőhallottas" sztorikan tűnt az egész könyv.  Néhol nagyon "szókimondó" leírásokkal, az író ügyel a "gusztustalan" részletekre is, amin az ember el szokott gondolkodni.(A zombi szagán át, az étkezési szokásokig.)  

Főszereplőnket, Clay Riddell-t "hirtelen vágja földhöz a valóság", egyik pillanatban még ott áll a sorban a fagylaltos előtti sorban, a másikban pedig már kénytelen menekülni a "telefonemberek" elől. Akik egymásra és magukra is támadnak. Nagyon tetszik, hogy King nem akar egyszerre hétköznapi emberekből szuperhősöket csinálni, nem lesz a grafikusunkból egyszerre egy puskával rohangáló zombiölő. Annak és rendje módja szerint átmegy a megdöbbenés, pánik, "tennünk" kell valamit fázison. Persze rajta kívül is maradnak még normális emberek, csatlakozik hozzá egy felnőtt férfi, Tom, valamint egy kamaszlány Alice. Később pedig még többekkel találkoznak. A karakterek szerethetőek, egyszerű emberek - akár mi is lehetnénk azok. ;)

Egészen a könyv közepéig tart körülbelül a "szimpla" vándorlás, ott azonban a telefonemberekkel kapcsolatosan következik be fordulat. Ez adja az egész könyv különlegességét, a többi hasonlóhoz képest.Erre utaltak a fülszövegben is, viszont mondjuk úgy "nem lövöm le a poént". Innentől kezdve sokkal jobban felpörögnek az események, és nagyon élvezhető a sztori. 

 

letoltes.jpg

 "A túlélés olyan, mint a szerelem. Mindkettő vak."

 

Kontra (ami nem tetszett):

Hiába King regény, azért akad néhány dolog, ami itt nem tetszett annyira.

Stephen Kingnél megszokott, hogy elég hosszan ecseteli a karakterek előéletét, Nyugodtan mondhatjuk hogy az első száz, kétszáz nem nagyon szokott semmi "Kinges" történni. Inkább megismerjük a karaktereket. Hát itt elmaradt ez a felvezetés, csak a dolgok közepébe vágott. és menet közben jutott néhány információs morzsa.

Meg nagyon nem tetszett a telefonemberek elnevezése, így mint "Sötét Manó", "Nadrágkosztümös Nő", "Rongyos Ember". Ezen lehetett volna még mit csiszolni. 

 

Végeredmény: 

Végül csak annyit "mondanék", hogy aki szereti Kinget, nyugodtan olvassa el a könyvet. A megszokott stílust hozta, nem történtek csodák. Viszont ne számítson senki nagy durranásra. Ez az író "gyengébb" művei közé tartozik, már ha nála lehet ilyenről beszélni. 

 

Írta: Vhrai alias Szandra

Címkék: könyv