Ruth Ware: Sötét erdő közepén

covers_387334.jpg

 Gabo, 2016 348. oldal

Fülszöveg 

"Mérgező barátságok, egy világtól elzárt ház, egy sötét, hófödte erdő... Mindannyiunk legrosszabb rémálmát és a tökéletes hozzávalókat ötvözi ez a feszültséget keltő, hátborzongató regény."                    

Claire Mackintosh     

Nora tíz éve nem találkozott Clare-rel. Egy nap otthagyta az iskolát,  és többet vissza sem nézett.  Aztán váratlanul meghívják Clare lánybúcsújára Ezzel lehetőséget kap arra, hogy végre lezárja a múltat. De a dolgok rosszul alakulnak. Nagyon rosszul. Van, ami nem maradhat örökké titokban.

Ruth Ware Lewes városában. Sussexben nőtt fel. A Manchesteri Egyetemen szerzett diplomát, azután Párizsba költözött, majd Észak-Londonban telepedett le. Férjezett, két kisgyermek édesanyja. Volt már pincérnő, könyvesbolti eladó, angolnyelv-tanár és sajtóreferens. A Sötét erdő közepén az első krimije.

 

"Külsőségek"

Ez egy jó minőségűnek tűnő puhatáblás könyv, igazából nem tudom mennyire lesz tartós, mivel csak kölcsön kaptam. A Gabo-tól eddig csak kemény kötésű könyveim vannak, viszont azokra egyáltalán nincsen panaszom. 

A borítón a háttérkép elég sejtelmesre sikerült, viszont a cím betűi mindent eltakarnak, ami érdekes. Nekem túl nagy lett a betűtípus, valamit ez az elválasztás (Sötét erdő köze - pén) megtöri a cím lendületét, Ez így együtt nem igazán nyerte el a tetszésem. Sőt, nekem az apró betűs beírások a cím közé nagyon nem tetszettek, teljesen felesleges volt, ugyanaz le van írva a fülszövegben. 

 

Pro (ami tetszett)

Amint a fülszövegben olvashattuk, ugye ez Ruth Ware írónő első regénye, a leírás alapján az írónő elég "színes" életet élt, úgyhogy volt miből ihletet merítenie.Mostanság rengeteg hasonló ötlet alapján születik olyan könyv, mint ez is.  A regény számomra leginkább a krimi műfajhoz áll legközelebb, a pszicho-thriller megjelölést meghagynám az "erősebb" könyveknek. 

A regény két szálon fut, az egyik a "jelenben" játszódik, ahol ugye főszereplőnk Nora kórházba kerül, mert az erődből kifutott egy autó elé. Semmire sem emlékszik, hogy került oda, vagy miért rohant éjnek évadján az erdőn keresztül. A másik szál a pár nappal korábbi eseményeket meséli, amely azzal kezdődik hogy Norát meghívják Clare lánybúcsújára. A kettejük közti kapcsolat megszakadt vagy 10 éve, úgyhogy meglepetésként éri a meghívás. Szerintem nagyon jól indított ezzel a két szállal az írónő, további felesleges mellék vágányokkal nem is tűzdelte meg a regényt. 

Gyorsan összekerül a társaság az erdő közepén eldugott házban. Itt van alkalmunk megismerkedni nekünk is a többi szereplővel. Hárman ismerik egymást a "régi" időkből, Nora, Nina és Clare egy gimnáziumba jártak. A többi szereplőt Clare már a későbbiekben ismerte meg. Itt van még Tom, Melanie és az esemény fő szervezője Flo. Az írónő szerintem remekül szőtte a szálakat, bemutatta a középiskolában kialakult kapcsolatokat, rengeteg eltérő jellemet ábrázolt. Végig fenntartotta a feszültséget, hogy mégis mi a fene történhetett azon a hétvégén?! Ilyen-olyan téren mindenki terítékre kerül, mindig más a gyanúsított. 

Továbbá Ruth Ware nagyon odafigyelt a részletekre is, nincsenek egymásnak ellentmondó események, tények. A rendőrségi munka is hitelesen van ábrázolva. Nincsenek erőltetett jelenetek, mint sok más krimiben. Viszont tovább nem is részletezem, mert nem akarom "elspoilerezni" a dolgot. 

532523359.jpg

"Azt hihetnénk az emberek óvatosan fecsegnek egy író füle hallatára. Tudhatnák, hogy tulajdonképpen dögevők vagyunk - halott viszonyok és elfelejtett viták hulláiból csipegetünk, és felhasználjuk ezeket a morzsákat a következő műveinkben."

 

Kontra (ami nem tetszett)

Mivel már tucatjával születnek ilyen könyvek, nekem talán ez az egyik legnagyobb bajom vele. Lendületes volt, egy darabig élveztem a feszültséget, viszont utána már kezdtem unni, hogy mindenki gyanúsított volt. És nem beszélünk egy hosszú könyvről, viszont ráadásul ez a kör többször is megismétlődött. Szerintem kicsit el lehetett volna húzni, nem kellett volna ennyire hirtelen váltogatni aztán ismételni....Így egy idő után rá lehet jönni, ki mit és hogyan csinált....legalábbis nekem sikerült.

A főszereplő Nora határozatlansága is idegesített, és ezzel nem volt egyedül. Ha én egyszer valahova nem akarok elmenni, akkor nem megyek el. Ha valahol nem érzem jól magam, akkor pedig távozom. Igazán ezeket más taktikával is meg lehetett volna oldani, nem egy gimis dolgokon siránkozó főszereplővel. Eshetett volna nagyobb hó, lehetett volna vihar, vagy akármi más, ami megakadályozza a távozást. Valamint  ha már a szervező (Flo) is úgy viselkedik mint egy őrült mert Clarenek nem lehet ellent mondani....hát.... Elgondolkodtató, hogy miért nem léptek le többen a menyasszony érkezése előtt. Ezt a szálat nagyon túlhangsúlyozta az írónő...kár érte. 

Végeredmény

Igazából tudnék még több mindent írni a könyvről, viszont ez az a történet, amit ha véletlenül is "elspoilerezek" nem igazán lehet élvezni. Szóval a  történet egész, izgalmas. A főszereplők nem túl szimpatikusak, és sok szituációban lehetett volna érdekesebb, feszültségkeltőbb dolgokat kitalálni. Viszont ha valaki nem "gondolja túl" a történetet, akkor jó kis olvasmány. 

 

Írta: Vhrai alias Szandra

Címkék: könyv