Háború és béke minisorozat

És elérkezett az első sorozat értékelése is, amely nem más, mint az angol BBC által gyártott Háború és béke Lev Toljsztoj regénye alapján. 

Be kell valljam, én még nem olvastam a fenti írótól, de régóta tervezem, hogy a Háború és béké című művével közelebbről is megismerkedem. Nos, van egy olyan érzésem, hogy ez nem sokáig fog váratni magára, e sorozat hatására, ugyanis teljesen beleszerettem ebbe a világba.

Nem láttam a korábbi feldolgozásokat, kizárólag csakis a BBC által feldolgozott produkciót, amely idén januárban került vetítésre. Nem is tudom miért vártam vele ilyen sokáig, mert ez teljesen magával ragadott. Mindösszesen 6 részből áll. Epizódonként 1 óra, a sorozat záró része pedig cirka 1,5 órás rész volt, tehát bőven kifejtésre kerülnek a cselekmények, amennyire meg tudom ítélni a regény ismerete nélkül. 

A XIX. századi orosz arisztokrácia mindennapjaival kezdődik sorozatunk, ahol bepillantást nyerhetünk grófok, hercegek és maga cár életébe. Bálok, estélyek, kiházasítás, feltörekvés a ranglétrán....csak a szokásos nemesi élet eseményi köszönnek ránk. Gyönyörű díszletek között játszódnak  a jelenetek, csodaszép kosztümökben, néha úgy éreztem, mintha a Jane Austen regényhősnők is mindjárt besétálnának. Ami igazán megfogott, az a zenei aláfestés volt, amely nagyon erőteljesre és oroszosra sikerült. Néhol annyira lüktetett, hogy én is ott éreztem magam Moszkva macskaköves utcáin.

A felvonultatott karakterek igazán egyediek. Megfigyelhető közöttük kifejezetten negatív szereplők, és kizárólagos jóságos karakterek, de főszereplők természetesen azok, akik mind jó, és mind rossz tulajdonságokkal rendelkeznek.

 

Az egyik közülük Pierre Bezuhov gróf, aki törvénytelen gyermekként hatalmas vagyont örököl édesapjától, és rögtön legyeskednek is körülötte az előnyös házasságot kötni kívánó hölgyek. Ő az egyik főhős, aki részenként változik, és fejlődik. Őt Paul Dano kelti életre, aki mesterien formálta meg a szerepet. 

war-and-peace-paul-dano-image.jpg

Pierre Bezuhov (Paul Dano)

A kép forrása: http://collider.com/paul-dano-war-and-peace-tv-performer-of-the-week/

A másik Natasha Rostova grófnő, aki  a kezdetben kislányos bájával, elragadó természetével üde színfolt a sok felszínes arisztokrata nő között, de később sajnos az ő helyzetében is következnek be baljós események, amelyek megpecsételik a sorsát. Rostova grófnőt azért tartottam az női szereplők közül  a kedvencemnek, mert akármi is történt vele, soha nem adta fel, küzdött tovább. Megmutatta, hogy a gyenge, szeleburdi kislányból a széria végére igenis érett, felnőtt, felelősségteljes nő lett. Lily James angol színésznő szinte tündökölt Tása szerepében.

624.jpg

Natasa Rosztova (Lily James)

A kép forrása: http://www.ew.com/recap/war-and-peace-series-premiere

És végül az én személyes kedvencem Andrej Nyikolajevics Bolkonszkij herceg. Amikor először feltűnt a képkockákon az az érzésem támadt, hogy egy igazi mesebeli herceg jelent meg, de kiderült, hogy van  emberi, esendő oldala is. Ő sem tökéletes. Nem a tipikus arisztokrata, aki élvezi a gazdagságot, hanem dicsőségre vágyik, mint akkoriban minden férfi, amelyet viszont csak egy helyen kaphat meg, a csatatéren, Erre alkalma is nyílik, mivel Napóleon, előbb Ausztriát, majd pedig Oroszországot támadja meg. Andrej az első háborús élménye után gyökeresen megváltozik, nem hasonlít azelőtt önmagára, átértékeli az életét, és ezt követően beköszönt életébe  a szerelem, amely sajnos egyéb közbehatásoknak köszönhetően nem tart hosszú ideig. Számomra ő volt a lovagiasság, a jóság, a megbocsátás az igazi férfi főszereplő megtestesítője. A herceget James Norton formálta meg, aki maga is fenségesen festett.  

andrei-bolkonsky-james-norton-432886.jpg

Andrej Nyikolajevics Bolkonszkij (James Norton)

A kép forrása: http://www.express.co.uk/showbiz/tv-radio/632937/War-and-Peace-character-guides-James-Norton-Paul-Dano-Lily-James-BBC-Stephen-Red

A mellékszereplők nagy része sem fekete vagy fehér karakterekre sikerültek. Van közöttük olyan, aki pálforduláson megy át a 6. rész végére, és persze olyan is, aki természetéből adódóan képtelen a változásra, és ez lesz a veszte, de persze  a "megérdemelt sorscapások" is kijárnak egyeseknek, akik viselkedésükkel és tetteikkel erre igencsak rá is szolgáltak. 

De nem lehet szó nélkül elmenni  a csatajelenetek mellett sem. Sok történelmi film terén hiba a harctéri jelenetek esetében a nem megfelelően alkalmazott technika, amelytől nem lesz hiteles az adott küzdelem. Ritkán látni igazán jól megírt, leforgatott összecsapást, de ebben a műben csak ilyenek voltak, szinte érezni lehetett a vér és a puskapor szagát. 

Amit egyedüli hibának tartottam az a túlzott brit kiejtés, és angolság volt. Oroszországban játszódó oroszokról szóló történetről van szó, és ezért nem ártott volna egy kis "nyelvibeli oroszosság", csak a hitelesség kedvéért. 

Ez a sorozat a történelmi romantika kedvelőinek kiváló időtöltés, csodálatos világba repít vissza bennünket, ahol semmi sem az aminek látszik, mindenki megbotolhat, de végül, elnyerheti megbocsátást vagy éppen a szerelmet, amelyre oly régóta vágyik. 

9745778-low_res-war-peace.jpg

A kép forrása: 

http://cinapse.co/2016/05/09/war-peace-admirable-adaptation-bbc-weinstein-company-blu-review/

 

Írta: Dorka