Victoria című sorozat

Ismét egy minisorozat értékelése következik. Úgy látszik mostanában, a mini szériákat részesítem előnyben. 

A Victoria című sorozat az angol itv gyártmánya 2016-ból, amely Nagy-Britannia aranykorában uralkodó Victória királynőről szól, aki IV. Vilmos király halála után örökli meg a brit trónt, mindössze 18 évesen. A fiatal királynő uralkodásának első évei kerülnek bemutatásra a 8 részes, átlagosan 40 perces részekben. Természetesen, mivel fiatal, és nő számos próbatételt ki kell állnia, és megannyi csatát kell megvívnia, hogy az angol nemesség elfogadja. Anglia ekkor már alkotmányos monarchia, tehát az uralkodónak szimbolikus jelentősége van, de Victoria még is nagy hatást gyakorol a kormányzó erőkre. Kezdetben még kevésbe, ahogy ez a szériából is megtudhatjuk, de egyre inkább erősebb és magabiztosabb uralkodóvá válik. Függetlenségének és makacsságának köszönheti, hogy pozíciója egyre jobban megszilárdul az angol trónon, persze vannak ebben segítői és ellenségei is. 

jenna-coleman-queen-victoria-634735.jpg

Victoria királynő koronázása 

Kép forrása: http://www.express.co.uk/showbiz/tv-radio/704052/

ITV-Victoria-cast-Jenna-Coleman-Rufus-Sewell-Tom-Hughes-Eve-Myles

Nem láttam még ez előtt a sorozat előtt semmilyen filmes adaptációt, amely a királynővel foglalkozott volna, akiről egy egész időszakot neveztek el, amely alatt Anglia világhatalmi és világgazdasági tényezővé vált. 

Mivel brit sorozatról beszélünk, kiváló brit akcentusokat hallhatunk nagyszerű brit színészektől. A látvány teljes időutazást biztosít a XIX. századi Angliába, és a Kensingtoni -, majd a Buckingham- palotába. A kosztümök, a díszletek tökéletesen megelevenítik az 1830-as évek végét. Nekem sokszor amerikai polgárháborús filmek jutottak eszembe a jelmezekről és a jellegzetes hajviseletekről, kontyokról. A frizurák nagyon visszaadják a korszak hangulatát. 

A zenei aláfestés kiváló, mindig az adott eseményben szereplő karakter érzelmeit nyomatékosítja, amelytől méginkább az adott korszakban érezhetjük magunkat. 

Victoria királynő szerepében Jenna Coleman-t láthatjuk, aki idén már megcsillogtatta tehetségét a Mielőtt megismertelek című filmben, Louisa húgaként, Katrina "Trina" Clark-ként. Én a könyvben és a filmben sem szerettem a karakterét, itt viszont imádtam a makacs, független, és sokszor angol jellemhez viszonyítva erőszakos szerepét. Igazi királynőnek született. Ebből is látszik, milyen nagyszerű színésznőre osztották e karakter megtestesítését. Victoria királynő magasságára sokszor tettek nem éppen kedves észrevételt, amelyre mindig csípős megjegyzésekkel vágott vissza, illetve számos helyzetben annyira jól hozta a színésznő a szerepet, hogy ennek köszönhetően számos vicces percet okozott a nézőnek. Tökéletes választás volt Jenna Coleman. Szerethető karaktert alakít, aki helyzetéből adódóan rögtön a nézők kedvencévé válik, mivel számos férfiak által támasztott akadályt kell átugrani ahhoz, hogy végül elismerjék, mint fiatal női uralkodót, de mivel egy fiatal hölgyről van szó, akit 18 éves koráig szinte fogságban neveltek, szerepet fog kapni a szerelem is.

 

embargoed_until_30th_august_victoria_ep3_56a.jpg

Victoria királynő szerepében Jenna Coleman

A kép forrása: http://www.spectator.co.uk/2016/09/itvs-victoria-is-silly-facile-and-irresponsible-i-blame-the-feminisation-of-culture/

E téren kell megemlíteni a Lord Melbourne karakterét és az őt eljátszó Rufus Sewell színészt. Lord Melbourne, a kormány whig párti miniszterelnöke volt, és a királynő legnagyobb segítője és támogatója. A széria első felében számos esetben segíti ki, és mentorálja uralkodóját, amelynek következtében mindkettejük részéről olyan érzelmek lángolnak fel, amelyeknek, azonban nincs jövőjük. Rufus Sewell mesterien alakította a miniszterelnököt, és igazi összhang alakul ki  a képernyőn Jenna Coleman és közte. 

victoria3-large_trans_jzcqkh21mty1lvxe-pcunbqb2p6nhacusplg9rc1t4y.jpg

Lord Melbourne szerepében Rufus Sewell

A kép forrása: 

http://www.telegraph.co.uk/tv/2016/08/12/can-itvs-lavish-victoria-prove-a-match-for-poldark/

 

A széria második részétől Lord Melbourne helyére viszont Albert szász-coburg-gothai herceg lép, akit Victoria először ki nem állhat, de végül, azonban győz az "ellentétek vonzzák egymást" elv, és egymásba szeretnek. Igaz, hogy elrendezett házasság, de mégis szerelmi, ami azért abban  a korban elég ritka, főleg uralkodó családok körében. A herceget Tom Hughes alakítja, aki angol származása ellenére rendkívül jól alakítja a német akcentussal beszélő "Óramű" herceget. Kezdetben a Tom Hughes által megformált karakter tipikus németességgel, karótnyeltségével ellenszenvesnek tűnhet, de egyre jobban megismerve Vicoria mellett a néző egyik kedvencévé válik. A herceg és a királynő tűz és víz, talán ezért működik ennyire jól a házasságuk és kapcsolatuk, mivel fejlesztik egymás jellemét és karakterét. A képernyőn a két színész között szinte szikrázik a levegő, és az egymás iránt mutatott aggodalom és igaz szerelem páratlanná teszi ezt a szériát.  A valóságban is nagy szerelem tombolt a két fél között, mivel Victoria férje halála utána kizárólag gyászruhát viselt, közel 40 éven át. A herceg egyenes ember, ezért nehezére esik az angol modorosság és viselkedés, valamint a politikai ármánykodás. Élénekén érdeklődik a tudomány és a fejlődés iránt, ami szintén az angolok esetében elég negatív kritikát vonhat maga után. Nehéz számára beilleszkedni az angol udvarba, de végül ezen is átlendül, és mind államügyekben, mind a kort átható eszmék terén kiegészítik egymás a királynővel, egymás támaszaivá válnak. 

victoria-episode-3.jpg

Albert herceg szerepében Tom Huges

A kép forrása: http://www.standard.co.uk/stayingin/tvfilm/victoria-itv-episode-three-review-just-gets-better-and-better-a3336431.html

 

A mellékszereplőket tekintve változatos a felhozatal, talán Albert herceg testvérét, Ernst szász-coburg-gothai herceg - akit a Borgiákból ismert David Oaks alakít- az egyik kiemelkedő szereplő, aki a kezdeti léhűtő, élvhajhász karakterből a beteljesülhetetlen szerelem hősévé válik. Mellette megemlítendő Victoria nevelőnője - Daniela Holtz-, illetve Victoria édesanyja, a kenti hercegné Victoria szász-coburg-saafeldi hercegnő - Catherine Flemming- , aki kezdetben kifejezetten negatív karakter, de a széria végére jellemileg sokat fejlődik. 

Persze a fentieken kívül számos kiváló karakter színesti a történetet, amely csak emeli a cselekményt, elindítja a sorozat iránti függőséget, és kíváncsiságot a következő epizódra. 

A széria 2017-ben a második évaddal fog folytatódni, az én legnagyobb örömömre, mivel engem megvett teljes mértékben. 

Őszontén szólva nagyon várom a folytatást, és ajánlom mindenkinek, aki szereti a történelmi sorozatokat, egy kis romantikával megspékelve. Az a bizonyos angol akcentus, pedig csak hab a tortán. 

 

queen.jpg

A kép forrása: 

https://www.sundaypost.com/in10/entertainment/accurate-itvs-royal-drama-victoria/

 

 

Írta: Dorka