Kösem- A szultána....vége az első évadnak

Nagyon szeretem a történelmi regényeket, és sorozatokat is, ezért természetesen nem volt kérdés a címben szereplő sorozat megnézése. 

A Szulejmán című sorozat nagyon népszerű hazájában, és nálunk is, köszönhetően, a magyar-török történelem összefonódásának is közel 150 évre, illetve, hogy e sorozat véleményem szerint változást hozott a "hagyományos" szappanoperák terén. Hasonlóan a Kösem is.

13458725_1150002091733429_2695273671216551169_o.jpg

A kép forrása: http://hollywood-spy.blogspot.hu/2016/08/nurgul-yesilcay-to-replace-beren-saat.html

Elsősorban, mivel nem csak kitaláció alapján, a történelemből egy adott szereplőt vagy egy időszak jellemzőit kiragadva, kiszínezve mesél el egy történetet, hanem egy adott korszakot bemutatva, valós történelmi személyeket ismerhetünk meg, akik nagy hatással voltak hazájuk és a környező országok sorsára is. Nem a hagyományos gazdag-szegény szerelmespár egymásra találása, és családjaik ellenérzésének leküzdésére fókuszál. 

Másodszor, pedig nem  a bugyuta jóságos és velejéig gonosz szereplők sorakoznak csak fel a képkockákon, hanem olyan szereplők, karakterek, akikekkel a nézők is könnyen azonosulni tudnak. Nem fekete vagy fehér jellemek, mindenkiben megvan a jó és a rossz is, mint, ahogy minden emberben is  a valóságban. Kifejezetten erős női karaktereket ismerünk meg, akiknek bemutatását, én mindig is hiányoltam. Kevés szó esik a történelem lapjain a nőkről, akik a férfiakat megszégyenítő módon igazgattak, kormányoztak, uraltak egy országot, egy birodalmat vagy csak a saját uradalmukat; de ha mégis, elnagyoltan, éppen csak megemlítve, esetleg teljesen negatívan lefestve, mint Báthory Erzsébet esetében. 

De visszakanyarodva a Kösem című sorozathoz, rendkívül erős, független karakterű hősnők kelnek életre. Nem kétséges, hogy a nézők is megtalálják kedvenceiket, akik egyébként sem  egyszerű, élettörténettel rendelkeznek.

E sorozat három erős nő csatája, és az évad végére kiderül ki kerül ki győztesen. Vagyis kinek a fia ül az oszmán trónra. 

A valóságban is létező Anasztázia, aki fiatalon érkezett az isztambuli Topkapi palota háremébe, annyira megbolondította I. Ahmed szultánt, hogy hivatalosan feleségül is vette, ezzel felszabadítva a rabszolgasorból, mint annak idején Szulejmán szultán Hürrem szultánátKösem, korábbi nevén Mahpejker szultána előbb tehát haszeki szultána, majd később válide szultánáva válik. A görög származású úrnőt Beret Saat török színésznő kelti életre. Nagyon jó választás volt a színésznő erre a szerepre, annyira azonosulni tudott az általa eljátszott karakterrel, hogy a néző, hirtelen úgy érzi, tényleg visszarepült a XVII. századi török hárem hatalmi harcai közé. Kösem-nek számos megpróbáltatásokon kell átesnie, számtalanszor megégeti magát ellenségei által gerjesztett tűzben, de egyik fájdalmas pontja az életében, mégis a szeretett férfi elvesztése. Hasonló szerelem tombolt a szultán és közte, mint a híres Szulejmán és Hürrem között. (Azonban itt meg kell jegyeznem, hogy színésznőcsere történt az első pár részt követően, amely nagyon jó lépés volt a készítőktől. Ugyanakkor a második évadban is hasonló eset zajlott le. Beret Saat helyére Nürgül Yesilcay érkezett.)

Hősnőnk, azonban nem egy gyenge virágszál, gyermekei érdekében ezen is túlteszi magát, és elkezdi kiépíteni  és központosítania hatalmát, amelyre a későbbiekben szüksége is lesz. Kösem drámai változáson megy át részről részre. A gyenge, kedves lányból, egy bosszúszomjas, mindent kontroll alatt tartó nővé érik, aki sokszor a kedvesség és a szeretet mögé bújva legitimálja a tetteit. Pozitív vonásaként kell említeni, azonban, hogy gyermekeiért tűzbe menni is képes, amelyre nem egyszer sor kerül, még a nem vér szerint fiáért is megteszi ugyanezt. Emiatt vált számomra kedvelt karakterré az évad végére, annak ellenére, hogy eleinte ki nem állhattam, azonban kedvencem soha nem lett mert úgy tört előre, hogy tetteit, és annak helyességét, mindig valamivel indokolta és megmagyarázta. Elhitette az uralkodóval, hogy az Ő tettei helyesek és szükségesek, miközben nem különböznek sok esetben olyanokétól, akikkel hasonló esetben a fényességes padisah szó nélkül halálbüntetést alkalmazna. 

Persze elismerést érdemel, hiszen olyan uralomra tett szert, amelyre előtte és utána senki nem volt képes, még Hürrem és Szafije szultána sem, de ennek ellenére nem tudtam vele azonosulni. 

641de22c26a5d05c72c0eff71df58c1f.jpgkosem_sultan_1.jpg

Kösem szultána (Beret Saat) a sorozatban, és a valóságban

A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/417568196681636946/

A kép forrása:https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6szem_szult%C3%A1na

 

A második erős női karakter a velencei származású Szafije szultána, akiről a Trivium kiadó által megjelentetett könyvet már sikerült elolvasnom (Ann Chamberlin: Szafije, a szultán háremhölgye), nagyon le is nyűgözött e kiemelkedően okos és szép nő élete. Egész életében küzdött a hatalomért, és a pozíciójáért. Kiváló bel -és külpolitikai érzékkel rendelkezett, amely a sorozatban is bemutatásra kerül, mégpedig az I. (Tudor) Erzsébet angol királynőtől kapott macska feltűnése által is. Ő lesz Kösem legerősebb ellenfele, aki végül, mégis elismeri fiatalabb kiadása tehetségét és eszét a hatalmi játszmákban. Szafije szultána karakterét Hülya Avsar török színésznő kelti életre. Gyönyörű nőről beszélve tökéletes mimikával játsza el az egyik legerősebb szultánát, aki hiába tervel ki mesteribbnél mesteribb csapdákat Kösem ellen, mindig beletörik a bicskája, főleg amikor az ő helyzetében bekövetkezett változás hatására felülkerekednek érzelmei a hideg logika helyett. Kezdetben egy számító, nagy hatalommal rendelkező nő elevenedik meg előttünk, de a nagy fordulat utána, amelynek következtében fény derül élete titkára, csak annak él, azért lélegzik, hogy egykor a kivégzők elől Ausztriába menekített fiát trónra juttassa. Nekem ő volt a kedvenc karakterem, hiszen, ő is kivívta magának a helyét, elnyerte a hatalmát, és briliáns észjárásával és számító jellemével pasákat tartott sakkban, és katonák életüket áldozták egyetlen szavára; azonban egy idő múlva mindenkinek leáldozik a hatalma, a szépsége vagy egyszerűen nem marad semmi, amiért harcoljon, amiért éljen benne a remény. Ő ezt felismerve adta át a helyét, bár nem egy könnyen az biztos. 

d18b818eda01d00e91dd4a239c76fb4b.jpg

Szafije szultána (Hülya Avsar)

A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/323062973249738725/

 

Szafije szultána mellett meg kell még említeni lányát, Hümasah szultánát, aki feltehetően egy kitalált szereplő, a valóságban a szultánának nem volt ilyen nevű lánya. Hümasah egy erős, karakán, független nő, aki nem riad vissza semmitől, még attól sem, hogy megszabaduljon a férjétől vagy életet mentsen gyors felismerésének köszönhetően. Kiáll édesanyja mellett, de ugyanakkor hűséges a mindenkori szultánhoz. Végül, azonban a szerelem is rátalál, bár ez sem lesz nehézségektől mentes. Az évad közepén tűnt fel, és rögtön kedvencemmé vált, de az széria végére elvesztette karakterének fő jellemvonásait, ezért beleszürkült a szereplők közé. Őt Vildan Atasever színésznő eleveníti meg. 

faf02877a662f0bbcf914bce1bd451de.jpg

Hümasah szultána (Vildan Atasever)

A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/175992297917012253/

 

A harmadik kiemelkedő női szereplő Halime szultána, aki szintén Kösem egyik ellenségéve válik, bár néha összedolgoznak hol Szafije ellen, hol más érdekek miatt, de összességében nézve ők mindig is ellentétes oldalon álltak, az általuk képviselt érdekek miatt. Halime szultánát Aslihan Gürbüz színésző testesíti meg, szintén hiba nélkül. A valóságban élő és létező úrnő Szafije és III. Murád oszmán szultán fia, III. Mehmed szultán egyik kedvence volt, akitől két fia és egy lánya született. Legidősebb fiát a szultán kivégeztette, a legkisebbiket- Musztfa herceget- viszont a Haszeki foggal körömmel védte, reménykedve, hogy egy napon trónra juttatja. Halime bármire képes a fiáért, akár másik gyermekét, egyetlen lányát, - Dilruba szultánát (Öykü Karayel) - is feláldozni. Ezen tettek miatt a néző vele is könnyen tud azonosulni, hiszen legtöbbször anyai szíve irányítja cselekedeteit. Ő, azonban sokkal erőszakosabb karakter, mint a másik két nő. Többször folyamodik olyan eszközökhöz, amelyek a nyers erőszak eszközei, illetve mágiához is. A valóságban is boszorkányságáról volt híres, amelynek következtében tartottak is tőle a háremben. Ennek kifejtése az évad végére teljesen elfelejtődött, pedig kíváncsi lettem volna arra, hogyan reagál a török világ erre a nem kifejezetten támogatott mesterségre. 

fba6035ced4e887fa9021544df7b94dd.jpg

Halime szultána (Aslihan Gürbüz)

A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/323062973250485031/ 

 

E három erős nő körül összpontosul a sorozat, ezért a férfiakra csak mellékszereplőként tudok tekinteni, akik, azonban mindhárom szultána mellett megtalálhatóak. Ugyanis, mindegyik nő olyan férfiért vagy azok érdekeiért küzd, aki vagy szerelem miatt, vagy vérségi kötelékük miatt fontos számukra. I. Ahmed szultán
, aki Kösem szultána egyetlen és örök szerelme, Ekin Koc kelti életre. Számomra ő elég jelentéktelen karakter volt, főleg a Szulejmánban megismert férfi szereplők után. A valóságban sem közelíti meg elődei hírnevét. Viszont egy pozitívumot tudok kiemelni az ő tekintetében, amelyet egy hasonló, másik esetben viszont teljesen ellentétesen alkalmaz, ezért válik ez negatívummá. Ugyanazon cselekedte egyik oldalon pozitívumként, míg másik oldalon negatívumként jelenik meg. 

 

fad1b3225be9e4fb2e68c3be6ab49940.jpg

6b0a006a3b8b28c7a795ddadb455d4a3.jpg

 

I. Ahmed szultán (Ekin Koc) és kedvese Kösem haszeki szultána (Beret Saat)

 A kép forrása: https://hu.pinterest.com/explore/sultan-934529426427/

A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/417568196681637076/

 
Először is, nem öleti meg testvérét, Musztafa herceget, amelyet az akkori török törvények egyébként megköveteltek. Több puccskísérlet, azonban arra sarkallja, hogy elzárja testvérét, az árulók újabb esetleges fenyegetése és támadása miatt, amiben rendszerint Szafije vagy Halime szultána a főszervező. Ahmed nagyon sokat küzd e tekintetben lelkiismeretével, de végül a végeredmény tekintetében mégsem  a legjobb lehetőséget választotta, bár ki tudja ebben az esetben mi lett volna a jó választás. vatanim-sensin-leon-boran-kuzum-kimdir.jpg45cb1287588d975aed034d21de32db30.jpg

 Musztafa herceg (Boran Kuzum), valamint a herceg és édesanyja, Halime szultána (Aslihan Gürbüz)                                              

 A kép forrása: http://biyografi.kim/boran-kuzum/

 A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/74239093836644518/

 

Musztafa ugyanis a bezártság következtében elveszíti a józan eszét, és a későbbiekben az állapota csak romlani fog, amelyet anyja igen nehezen él meg. Az ifjú herceget Boran Kuzum színész kelti életre. 

 

A negatívum, pedig Iskender (Yaha) esetében jelentkezik, mivel a sorozat előre haladtával kiderül származásának valódi eredete, és ennek következtében a szultán kezébe kerül a döntés az életével kapcsolatban. Ő Szafije szultána utolsó élő gyermeke, akit az utolsó pillanatban mentett meg a kivégzőktől alig pár éves korában. Ez a csavar nagyon nagy lendületet ad a több szálon futó eseményeknek. 

Talán Iskender az a szereplő, aki a legtöbb változáson ment át az első évad alatt. Hiszen az első részekben egy becsületes, jó szándékú, kedves fiatalember, aki mindenre képes uralkodójáért, és annak családjáért. Végül, azonban amikor fény derül arra, hogy valójában ki is ő, akkor változik meg; és rájön arra, hogy mit keresett egész életében, mi volt az  a hiányzó darab, ami miatt nem lehetett az aki. Megrészegíti a hatalom ígérete, és végül elővigyázatlansága számos tragédiához vezet. Ő az egyik legkarakteresebb férfi szereplő, de mégsem válik központi szereplővé, ahogy egyik férfi sem ebben a sorozatban. Iskender-t Berk Cankat színész testesíti meg. 

4e2388e31bee93bdae8a5d3ae1e3c0a2.jpg

brk.png

Iskender (Yaha) ( Berk Cankat), és édesanyja Szafije szultána ( Hülya Avsar)

A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/377106168778721368/

A kép forrása: https://rhaegarys.wordpress.com/2016/04/07/muhtesem-yuzyil-kosem-iskender-devri/

 

 

Természetesen mindegyik női karakter mellett megtalálhatóak azok, akik feltétlen hűséget fogadnak nekik, és támogatják őket a végsőkig, legyenek ezek szolgasorból származó agák esetleg kalfák, vagy katonák közül kikerülő janicsárok, illetve államférfiak közül kikerülő pasák, bégek, vagy a családtagjaik. 

 

A Kösem című sorozat egy szövevényes történelmi sorozat, amely néha nem pontos ismereteket nyújt a történelemről, hiszen nem mindig egyszerű 400 évvel korábbi eseményeket pontosan visszaadni, sőt sok esetben a források hiánya miatt lehetetlen, de ugyanakkor a fehér foltokat pótolni kell, vagy új szálakat szőni, illetve szereplőket kitalálni. 

 

e5adfaf8813a4252cfea96d19a3d7449.jpg

A kép forrása:https://hu.pinterest.com/pin/377106168778721368/

 

A gyönyörű ruhák, ékszerek, díszletek, paloták, és nem utolsósorban a zenei aláfestés miatt, nehéz nem megszeretni ezeket a sorozatokat. A női szívekhez, pedig ékszereken és ruhákon vezet az út, azt hiszem. Legalábbis, ha magamból indulok ki. :) 

Nagyon erős zenékkel operálnak a török szériák, legyen szó történelmi vagy napjainkban játszódó történetről. Olyannyira fülbemászóak, hogy képesek egy adott jelenet fokozására, a katarzisok késleltetésre és azok még erőteljesebb ábrázolására. 

Mindent összevetve egy igényes, látványra és történetre kidolgozott szériát kaptunk, amely fokozatosan teszi függővé a nézőket, sok esetben több izgalmat és fordulatokat kínálva, mint a Szulejmán.

Tehát, aki szereti a történelmet, a romantikát, szerelemet, a gyönyörű ruhákat és ékszereket, és nem utolsósorban az erős, irányító női karaktereket, az tegye meg utazását az intrikákkal és cselszövésekkel teli XVII. századi Isztambulba. Nemhiába nevezték ezt a korszakot a "Nők szultánátusának". 

 

Írta: Dorka