Marc Elsberg: Black Out

covers_386938.jpg

Animus, Budapest 2016. 688. oldal

 

Fülszöveg

Februári fagyok söpörnek végig Európán, amikor a kontinens szinte teljes elektromos hálózata összeomlik. A következmények katasztrofálisak. A sötétbe borult utakon egymást követik a karambolok, leáll a fűtés, a vízszolgáltatás, a mobilok feltölthetetlenek, az internet elérhetetlen. Piero Manzano, az olasz informatikus hackertámadást vél felfedezni a háttérben, de gyanúja a hatóságoknál süket fülekre talál. Az Europol terrorelhárító szakértője, Francois Bollard végül meghallgatja, ám ekkor olyan e-maileket fedeznek fel Mazano laptopján, amelyek rá terelik a gyanút. A támadók agyafúrtak és kíméletlenek. Európában atomkatasztrófák fenyegetnek, az emberek elegendő víz, élelem, üzemanyag és orvosi ellátás nélkül vegetálnak sötét, fűtetlen lakásaikban. A túlélésért folytatott küzdelem hamarosan oda vezet, hogy a rend már csak a katonaság bevetésével tartható fenn,,,,

Napjaink egyik legnagyobb német regénysikere olyan kérdéseket vet fel, melyekre az emberiségnek mielőbb választ kell találnia. Mert holnap talán már túl késő lesz... 

 

"Külsőségek"

Magával a könyvvel semmi problémám nincsen, sőt kifejezetten jó volt kézbe fogni. A borító is nagyon tetszik, teljes mértékben illik a könyvhöz már a fülszöveg alapján is. Ami egyedül annyira nem tetszik rajta, az a sárga plecsni az eladott példányszámokról. Én azt nem az első borítóra tettem volna. 

 

Pro (ami tetszett)

Mostanában azt hiszem, hogy mindig csak valamilyen "tipikus" műfajú könyveket olvasok, amikben ugyanazok a fordulatok, megoldások szerepelnek. Szerencsére ez ismételten nem így lett.  Ugye-mint a fülszöveg is írja,-Európa szerte megszűnik az áramszolgáltatás, ez már az első perctől gondot okoz a közlekedésben, vízellátásban, a fűtés működtetésében. Ez a helyzet a kiindulópont, de már az elején nagyon szerteágazik a történet, több nézőpontból követhetjük az eseményeket. Talán úgy tudnám meghatározni legjobban, hogy a magánemberek, a hatóságok és a merénylők szemszögéből is bepillantást nyerünk a történetbe. 

Az események egyik központi figurája lesz a történetben Piero Manzano, aki maga is hacker révén rájön az áramszünet okára, így nyilvánvalóvá válik hogy hackertámadás történt. Elég sok mindenen keresztül megy, mire a hatóságok előtt tisztázza a dolgokat. Nekem nagyon szimpatikusra sikerült a főszereplő a könyvben, teljesen hihető karaktert hozott létre az író. A múltja sem tiszta, követ el hibákat, és nem lesz hirtelen a hétköznapi emberből szuperhős, aki két órán belül megmenti a világot. Nagy segítségére lesz, hogy véletlenül rátalál Sonja Angströmre, aki az Európai Unió egyik szervénél dolgozik Brüsszelben, elég sok kapu megnyílik előtte ezáltal. Továbbá "kísérőjéül" szegődik a fiatal újságíró Shannon, akit kezdetben csak a hírek hajhászása érdekelt, de később rádöbbent a következményekre is. Talán ő volt az egész könyvben a kedvenc karakterem. Meg kell még említeni Francois Bollardt, aki az Europolt képviseli. Szerintem remekül érzékeltette az író, hogy a hivatalos személyek is emberek. Ugyanúgy kétségbe volt esve a szülei, a felesége, a gyerekei miatt mint bármelyik hétköznapi ember. Nem faragott belőle Elsberg egy érzéketlen szuperzsarut, mint azt sok hasonló könyvben látni. 

Nagyon tetszett, hogy a történet nem két nap cselekményét mesélte el. Az író részletesen foglalkozik az áramszünet okával, kifejti a következményeket. Tudományos alapossággal mondja el a technikai részleteket, de úgy, hogy az a laikusok számára is könnyen megérthető. Részletesen foglalkozik az áramszünet politikai, gazdasági, egészségügyi következményeivel, hosszú távú hatásaival. Egy szó mint száz, nagyon régen olvastam egy ennyire alaposan megírt regényt. Egyébként ha jól tudom Marc Elsberget több helyre is meghívták a témában előadást tartani. 

 during-blackout-1141787.jpg

 

"Shannon érezte, hogy kezdi hatalmába keríteni a pánik. Régi ismerőse volt ez az érzés: az iskolából, amikor azt hitte nem fognak sikerülni a vizsgái, az utazásairól, amikor nem volt már többé célja, vagy elfogyott a pénze. De már megtanulta, hogy tartsa kordában. Tudta mit kell tennie: nem szabad csak bámulnia, riadtan, mint nyuszi a kígyóra, hanem meg kell tennie az első lépést, cselekedni, mozdulni a cél felé."

 

Kontra (ami nem tetszett)

Az egyedüli dolog, ami az elején nem tetszett a könyvben, hogy hirtelen rengeteg helyszínt, és személyt ismertem meg, úgyhogy az egy nagy káosz volt körülbelül az első száz oldalig. Valamint talán még annyi volt furcsa, hogy a szereplők mindig a vezetéknevükön voltak emlegetve, sőt még elég sokáig egymást is úgy hívták. Ez így kicsit furcsa.

 

Összességében: 5/5 

Feljebb is említettem. egy nagyon alaposan megírt, tényekkel alátámasztott könyv volt. Csak reménykedem benne, hogy Elsberg többi könyvét is ki fogják adni magyarul. Azoknak ajánlom, akik szeretnek elveszni a részletekben. 

Címkék: thriller, Animus