Doctor Strange

doctorstrange_p2.jpg

A kép forrása: http://dvdnews.blog.hu/

2016/04/13/doctor_strange_trailer

 

Nos, elérkezett ez a pillanat is, vagyis az első filmes értékelés a blogon, amely nem más, mint a Doctor Strange. A Marvel Studios legújabb képregény-mozija.

Mit ne mondjak, talán ez volt az egyik olyan film idén, amit nagyon, de nagyon vártam. Egyrészt az év folyamán közzé tett előzeteseknek hála - amelyek csak fokozták az érdeklődésemet-, másrészt Benedict Cumberbatch végett is. Imádom ezt a színészt, az akcentusa és a hangja, a megjelenése, ahogy életre kelti a vásznon az adott karakterét.....egyszerűen mesteri. Korunk egyik legnagyobb színésze. 

No, de visszatérve Mr. Doctor Stephen Strange-re, aki egy híres neves idegsebész egy new york-i kórházban. Fotografikus memóriájának köszönhetően olyan tudással rendelkezik, amellyel nem sokan. Ebből kifolyólag jellemét tekintve eléggé egoista férfi elevenedik meg a szemünk előtt, amely nem csoda, hiszen eddigi élete során mindent elért, amit akart. Egocentrikus mivoltából következik, hogy kollégáival is lekezelően bánik, mindent természetesen Ő csinál meg a legjobban és oldja meg a esélytelennek tűnő problémákat vagy betegségeket, sérüléseket is. Szerelmi életére is kivetül e jellemhibája, bár Ő kétségtelenül nem tartja annak, sőt, a tökéletesség megtestesüléseként tekint le magára, mígnem autóbalesetet szenved, és ennek következtében, olyan súlyos sérüléseket szenved, hogy a kezeit vasakkal tudják rögzíteni és összerakni. Ennek következtében ugrik, a további fényes orvosi életpálya folytatása. Állapota nem úgy javul, ahogy azt elvárná, ezért azt a kevés embert is elmarja maga mellől, aki még mellette áll ebben a szörnyű helyzetben is. 

Végső elkeseredettségében a keleti orvoslás felé fordul, és Nepálba utazik, hogy megkapja a "gyógyulást".

Nepálban, Katmanduban egy Kamar-Thaj nevű helyre vezeti az útja, ahol azt hiszi hipp-hopp újra a régi önmaga lesz, azonban, amit  ott talál, az még az ő egoizmusán is változtatni fog. Orvos létére persze először kétkedve, sőt lekezelően fogadja a lélek és a test kapcsolatát, de olyan élményeket él át, amely után viszont szinte könyörög, hogy maradhasson és tanulhasson. Strange karaktere fejlődik a legtöbbet a 2 órás mozifilm alatt. A kezdő jelenetekben megismert egoista orvosból, az utolsó kockákra igazi hős válik, aki képes önmagát is feláldozni, hogy megmentsen másokat. Olyan helyzetekben találja magát, amelyekben elég fajsúlyos döntéseket kell meghoznia, és ott változik meg majdhogynem teljesen, tapossa el az egóját a nagyobb jó érdekében. Sok hasonlóságot mutat a Vasember főhősével, Tony Stark-kal (Robert Downey Jr.), de szerintem sokban el is tér tőle, hiszen Tony-nak a balesere után is hatalmas vagyon állt a rendelekzésére, míg Dr. Strange az utolsó centjeit használja fel, hogy Nepálba utazzon, és meggyógyuljon. 

Érdekes volt, ahogy a filmbe beemelték a mágiát és összekapcsolták a különböző varázsigékkel, könyvekkel, ereklyékkel. (Néha volt egy kis Harry Potter utóérzetem, de a film végére ez teljesen eltűnt.) Az ősmágus (Tilda Swinton) fokozatosan vezeti rá Strange-t, hogy tágítsa ki az elméjét, néhol viszont beledobja a mély vízbe, hogy ússzon ki belőle, amelyet meg is old szunnyadó képességének egyre jobban történő kiismerése következtében. 

Leginkább a multiverzum fogalmának megmagyarázását és létezésének lehetőségére voltam nagyon kíváncsi. Ezen elmélet szerint a mi univerzumunk mellet még számos univerzum található, és együtt tartalmaznak mindent ami létezik és létezhet. Izgalmas megközelítést, és utazást nyújtott ez a mozi ebben  a témában, bár a tükördimenzió és annak jellemzői is érdekes adalékul szolgáltak. Aki látta az Eredet című filmet, az nem fog csalódni ezekben a jelenetkeben az biztos. 

A mellékszereplőket tekintve tökéletes színészeket választottak. Wong (Benedict Wong) volt Strange mellett az, aki még hozta a Marvel filmekre jellemző humort, de Mordo báró (Chiwetel Ejiofor) karaktere számomra szörnyű volt. Már az első perctő ellenszenves volt számomra, egyszerűen nem tudtam elviselni a vásznon, a folytonos okoskodásával és "természet útjai" dumájával. Egyszóval szívesen kinyírtam volna. 

doctor-strange-es-empire-cimlapok.jpg

A kép forrása: http://filmnews.hu/doctor-strange-es-empire-cimlapok/

A fő gonosz tekintetében viszont nem azt kaptam amit vártam. Mads Mikkelsen által életre hívott Kaecilius nem volt eléggé aljas, és rideg gondolkodású. Lehet az  a probléma, hogy ebben az esetben minden sötét lelkű szereplőt Lokihoz hasonlítok, de eddig egyik sem ütötte meg vele a mércét. Persze hozta az elvárható galád tetteket, és gyilkolt is a céljáért, de valami nekem mégis hiányzott belőle. Az persze érthető, hogy miért lépett erre az útra, mert csalódott az Ősmágus (Tilda Swinton) "bort iszik és vizet prédikál" alapon oktatott filozofikus tanaiban, de ez szerintem kevés volt.

Tilda Swinton karaktere pedig eleinte a tanító szerepét hozza, de aztán kiderül, hogy Ő sem az a  jóravaló mágus, mint ahogy mindenki hiszi. Ő is megszegi a szabályokat a saját érdekében, és ezt sehogy nem lehet kimagyarázni. Bár az igaz, hogy a nagyobb érdek esetében lehet szabályt szegni, de nem mindegy, hogy milyet.  

Egyszóval tökéletes mozi volt, ezért is szeretem a Marvel - filmeket, végig fenntartja az érdeklődést, fokozatosan készíti elő a csavarokat. Az első perctől az utolsóig izgalmas, pörgős kalandok, és jelenetek váltották egymást. Egy pillanatra sem lehet unatkozni, sőt, miután vége, az az érzése támad az embernek, hogy jó akkor újra veszünk jegyet és megnézzük még egyszer, mert annyira jó volt. A Deadpool után idén, a második legjobb képregény-film volt.  

extra_o.jpg

A kép forrása: http://www.geekinsider.com/movie-preview-doctor-strange-looks-like-winner/

Ajánlom mindenkinek, aki Marvel-fan, vagy szereti a képregény adaptációkat. Benedict Cumberbatch rajongóknak, pedig kötelező. 

(Bár egy valamit, még mindig nem értek. A Doctor Strange nem az első Marvel film...akkor miért mennek ki az emberek  a bónusz jelenetek előtt...felfoghatatlan.)

 

 

Írta: Dorka