Ugron Zsolna: Hollóasszony

Libri Kiadó, Budapest, 2016. 160 oldal

3498809_5.jpg

 

A Hollóasszony című regény volt az egyik, amelynek megjelenését idén nagyon vártam. Nagyon szeretem Ugron Zsolna történelmi témájú regényeit, amelyeket a magyar történelem elfeledett vagy az utókor által megbélyegzett asszonyairól ír. Ezen asszonyok életéről sok esetben nagyon kevés információ áll rendelkezésre, de ez az írónőnek soha nem okoz problémát, mert olyan tökéllyel színezi ki a fehér foltokat, mintha azok soha nem is léteztek volna. 

Kedvencemmé az Úrasszonyok köteteivel vált, amelyekben Báthory Anna viszontagságit jelenítette meg. Nekem az egyik kedvencem azon elbeszélések, amelyek a Báthory családról vagy tagjairól szólnak. 

A Hollóasszony Szilágyi Erzsébetről, Hunyadi János kormányzó feleségéről, és Hunyadi László, illetve I. (Hunyadi) Mátyás király édesanyjáról szól. Ismét nem egy mesébe illő nemes kisasszony életével ismerkedhetünk meg, sőt. Az asszonyról vajmi keveset jegyeztek fel a történetírók, pedig tettei alapján erre rászolgált volna, hiszen nem akármilyen család alappillére volt. Életével kapcsolatban rengeteg az ismeretlen, de ezt Ugron Zsolna megoldotta, nem is akárhogy. 

Nem egy szokványos regényt tart a kezében az olvasó. Nem maga a főszereplő meséli el az életét, hanem Hollóasszony életútját a családtagok és rokonok, valamint ismerősök, ellenségek elbeszéléseiből, visszaemlékezéseiből ismerhetjük meg. Ezen felül csodálatos illusztrációkat találhatunk a kötet lapjain, amely történelmi regény esetében megteremti a mű hangulatát. Gyönyörű rajzok, hol a szereplőkről, hol a tájról vagy éppen az adott eseményről. A borító is kiemelkedő, annyira aprólékos és figyelemfelkeltő, mint, ahogy a többi Ugron Zsolna regény esetében is az. 

 

750x_szeles_honlapboxok_hunyadi_jpg_1200x630_q85_crop-smart_upscale.jpg

A kép forrása: http://www.opera.hu/musor/megtekint/hunyadi-laszlo-2016/

 

 

Erzsébet Szilágyi László és Bellyéni Katalin leányaként látta meg a napvilágot. Már születése körülményei sem voltak egyszerűek, mint ahogy gyermekkora sem. Kiskorában kifejezetten visszahúzódó, csendes, ájtatos gyermek volt, akit sok esetben még családja sem kedvelt kimondottan. Kis Csókának hívták feltűnően mély hangja és hollófekete haja miatt. Kislányként olyan traumát élt át, amely meghatározta nővé érésének folyamatát, ahol ismét inkább befelé fordult, és Isten felé. Lánytestvérivel ellentétben nem szerette a udvari életet, a cicomát és nem vágyta a férfiak pillantásait. Ő nem erre született, ezt szerintem Ő maga is tudta. Fiatalkorában inkább a háttérbe húzódott, hogy tudomást se vegyenek róla, később, azonban ez gyökeresen megváltozik majd, de ekkor neki erről még fogalma sem volt.

Hunyadi Jánossal 1430-ban kötött házasságot, amely nem szerelmi házasság volt. Életében két Hunyadi János volt, és ahogy az akkor nem volt ritka, az egyiket szerette, a másikra szüksége volt, és Ő azt választotta, akire rákényszerült. Hunyadi Jánosnak, ugyanis a regényben felvázolt történet szerint volt egy ugyancsak Hunyadi János nevezetű testvére. Valójában, azonban lángoló és tiszta szerelmet nem érzett, azt kiirtották a lelkéből.

300px-hunyadi_janos_pavese_thuroczy.jpg

Hunyadi János a Thuróczi-krónikában

A kép forrása: https://hu.wikibooks.org/wiki/C%C3%ADmerhat

%C3%A1roz%C3%B3/Hunyadi_c%C3%ADmer

 

A lány tehát férjhez ment és két fiút adott a "törökverőnek", azonban házasságuk alatt változott meg, érett asszonnyá. Eddig is éles eszű volt, ezt követően viszont belevetette magát a birtokokkal és a pénzzel járó minden olyan nemű dologba, ahol éles elméje még inkább csiszolódott. Erős akaratú, független asszonnyá vált, aki férje távollétében igazgatta birtokait, olyan haszonnal, hogy a hadjáratokról hazatérő Hunyadi csodálta, senkiben nem bízott úgy, mint asszonyában, akinek köszönhetően a Hunyadi család vagyona egyre csak gyarapodott. A korszak leggazdagabb családjává tette az övéit. 

Vasmarokkal fogta meg az aranyforintokat és a dénárokat, hogy tovább növelje a családi kincstárat. Hunyadi János becsülte asszonyát, amelyre az rá is szolgált. Kortársai nem kedvelték, lenézték, megvetették, undorral beszéltek róla, amely, azonban hősnőnket egy cseppet sem érdekelte. Nem foglalkozott vele, hogy mit hordanak össze róla, a családja és gyarapodásuk volt számára az első. 

Gyengesége ha volt is, az idősebb fia, László volt, aki nem olyan volt, mint azt ahogy az édesanyja elképzelte. A regény lapjain egy elkényeztetett, fennhéjázó, nem katonának való férfi jelenik meg, amelyet az apja már korán észre is vett, ezért bízta volna halála óráján Mátyásra a Hunyad birtokok igazgatását, amelyet azonban felsége nem hagyott. Ez súlyos hiba volt, mert Hunyadi László saját magának köszönhette a későbbi sorsát, hiába tett meg érte mindet Szilágyi Erzsébet, végül nem tudta megmenteni a fiát saját sorától. Ebbe bele is őszült, nem úgy nevelte, ahogyan azt kellett volna, de utólag ezen változtatni már nem tudott.  

benczur01.jpg

Benczúr Gyula: Hunyadi László búcsúja

A kép forrása: http://vilagbiztonsag.hu/keptar/displayimage.php?pid=5440

 

Szilágyi Erzsébet, és testvére Szilágyi Mihály Hunyadi László végett belháborút robbantott ki, amelynek köszönhetően akkora támogatásra és hadseregre tettek szert, hogy végül maga  a király is hajlandó volt meghajolni a nő akarata előtt, bár ebben meggátolta a hirtelen bekövetkezett halála, amelyet az asszony és testvére ki is használt, ezzel tökéletes pozícióba helyezve a kisebbik fiút, Mátyást. Ez is mutatja az asszony erős akaratát, és intelligenciáját, amelyet abban a korban az asszonyoktól nem igazán viseltek el a mindenen uralkodó férfiak. 

Mátyással kapcsolatos viszonyáról  a regény lapjain megszólalók keveset mesélnek el. Ugyanakkor annyi bizonyos, hogy a kisebbik fia tartott tőle, de szerette is. "Igazságos" királyunk törvénytelen gyermeke is megjelenik a történetben, ahol ismét szerepet kap Hollóasszony, mert saját fiaként nevelte, elszakítva  a szülőanyjától, amely természetesen Mátyás szeretőjének, Edelpeck Borbálának nem volt ínyére, de tenni nem tudott az erős asszony ellen, akit az udvarban Fehér Hollóként hívtak a háta mögött hófehér haja végett. 

Fehér Holló életéről szól e mű, viszont nekem hiányérzetem volt a utolsó lapokat olvasva, mivel az írónő olyan hirtelen lezárta a történetet. Szívesen olvastam volna még Mátyás uralkodása alatti évekről, valamint a Vitéz János-féle összeesküvés kapcsán Erzsébet tetteiről és reakciójáról, valamint menyeivel való viszonyáról. 

 

Mindent összevetve szerettem ezt a regényt, igaz nem volt hosszú, de tartalmas. Az írónő ismét egy olyan elfeledett magyar hősnőhöz nyúlt, akiről nem megfelelően emlékeztek meg kortársai, családja, valamint az utókor, hiszen a Fehér Holló nélkül nem biztos Hunyadi Mátyás I. Mátyásként a magyar trónra ülhetett volna, és elhozhatta volna Magyarország virágkorát. 

 

coa_hungary_family_hunyadi_janos_extended_big_svg.png

A Hunyadi címer

A kép forrása: https://hu.wikibooks.org/wiki/C%C3%ADmerhat%

C3%A1roz%C3%B3/Hunyadi_c%C3%ADmer

 

 

Ajánlom minden történelem iránt érdeklődőnek, valamint azoknak, akik szeretnek olvasni a magyar történelem hányattatott sorsú és nem kellően megbecsült hősnőiről.

Ugron Zsolna rajongóknak, pedig kötelező olvasmány. 

 

 

 

Írta: Dorka