Jókai Mór: Egetvívó asszonyszív

covers_236993.jpg

Akadémiai Kiadó, Budapest 1972. 292. oldal

 

Fülszöveg

A Rákóczi-szabadságharc elején játszódik a mű, és egy megtörtént esetet dolgoz fel benne Jókai. Baranyai Miklós kuruc komisszárius és Ungvári Katalin rövid házassága válással végződik. Ebben nagy közreműködése volt a debreceni polgárságnak, amelynek tagjai között folyamatos harc van a pénz, hatalom, hit és vagyon miatt. A férj rövid időn belül megnősül, és nem akarja törvényes fiaként elfogadni az első házasságából származó gyermeket. Az asszony minden lehetséges eszközt bevet fiáért, végső kétségbeesésében a kálvinista asszony a római pápához fordul 

 

"Külsőségek"

A könyvet még könyvtári kiárusításon vettem, az 1974-es kiadást az Akadémia kiadó gondozásában. Sokat nem kell írnom a minőségéről, mivel a kötet még mindig egyben van ,egyetlen lap sem hiányzik. Ez azért önmagáért beszél.  Mit ne mondjak a mostani kiadások ehhez képest hagynak kívánni valót maguk után.

A kötet a "Jókai Összes Műve" sorozatba tartozik, úgyhogy semmi egyedi nincsen a borítón. Mondjuk nekem a színe se jön be ,de ki tudja milyen volt eredetileg több, mint negyven évvel ezelőtt. 

 

Pro (ami tetszett)

Blogtársam Dorka rögtön "rosszul" volt, amikor közöltem, hogy én Jókait fogok olvasni. (Na, ő tuti nem fog....)   A kötelezők között mindenki találkozott biztosan néhány művével. Általános iskolában a Kőszívű ember fiai vették el mindenki kedvét még az olvasás gondolatától is. Én végigrágtam magam rajta, de nem emlékszem - a történet fő vonalain kívül - szinte semmire. Úgyhogy elhatároztam ideje megismerkedni Jókai néhány ismert és kevésbé ismert művével. Az  választásom így esett elsőként az Egetvívó asszonyszívre. 

A fülszöveg sajnos elég sokat elárul a cselekményből,de ugye onnan indul az egész történet, hogy Baranyai Miklós visszatér Debrecen városához, ahol a földjei vannak. Mindent elpusztítva talál, még a saját embereinek sem tud ételt adni. Megtudja, hogy az "asszonynép" a városban van és ott dolgozik a görög származású Ungváriéknál. Bemegy a városban, beszél az öreg Ungvárival és a lányával Katalinnal. Innen nagyon gyorsan eljutunk ugye az egyezségig - ami házasságkötésre vonatkozik - Ungvári pénzt ad, Baranyai pedig rangot. Ettől függetlenül szerencsére még érzelmek is adódnak a dologhoz. Ungvári és a lánya még a házasságkötés előtt ráadásul áttérnek a kálvinista hitre. Persze mint ahogy lenni szokott a házasság sok embernek "bökte" a szemét, aki csak tudott keresztbe tett. Eléggé furmányos módon, úgyhogy a vége mégiscsak válás lett.... Baranyai gyorsan megnősül, ezután kezdődik a harc, mivel az első házasságából született fiát nem hajlandó törvényesen elismerni. Minden fronton támadják egymást, vallási, erkölcsi, ami csak belefér.....

Természetesen úgy álltam neki olvasni, hogy "Jesszus, ez a pár száz oldal is dögunalom lesz" ,hát óriásit tévedtem. Jókai nem véletlenül a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja. Nagyon jól bemutatta a 18. századi Magyarországon uralkodó viszonyokat. A társadalmi, vallási, hatalmi rétegződéseket. Még a leíró részek is érdekesre sikerültek. Lassan 30 éves fejjel olvasva a könyv sorait rájöttem, hogy Jókai Mór humora sem utolsó. (Lásd a kép alatti idézetet.)

Ungvári Katalin személyében Jókai egy rendkívül okos, erős asszonyt mutatott be, aki végig kitartott az igaza mellett. Addig nem is nyugodott míg be nem bizonyította. Tetszett hogy nem hagyta, hogy csak úgy történjenek vele a dolgok, hanem végigvitte az elképzeléseit. Őszintén meglepett, hogy egy majdnem száz éves regényben találok ilyen női alakot. 

11125482_855290694544770_1514468079_n.jpg

"Ahány zsebe volt, annyiféle igazságot tudott kihúzni belőle: "Úgy szárítson el a napvilág, ha nem igazat mondok". /Persze a napvilág, látva az asszonyság termetét és orcáját, ily átok betöltésére nem vállalkozhatott./"

"A pap nem segít, a szentképek nem járnak közbe."

 

Kontra (ami nem tetszett)

Bátran írhatom, hogy nem sok dolog volt ami nem tetszett. Ezek közül az egyik az, hogy néha nagyon leragadt az egyes mellékszereplőknél. Annyira részletesen bemutatta őket is az író, hogy néha a fő cselekményszál elveszett a semmiben, nehezen rázódtam bele újra vissza. A másik már a sok nősülés, újranősülés, ilyen feleség, olyan feleség. Szóval megcsavarta rendesen a szálakat Jókai, viszont kétszer-háromszor is elsütötte ugyanazt a fogást. 

 

Végeredmény: 5/4,5

Már írtam párszor, hogy mennyire kellemeset csalódtam. Nagyon tetszett a könyv. A világ legnagyobb hülyesége általános iskolásokkal Jókait olvastatni. Őszintén ajánlom, aki szereti a történelmi regényeket, és érdekli a 18 századi Magyarország társadalmi-vallási helyzete. Valamint annak, aki szereti az ezek közé bújtatott romantikus szálakat. 

 

Írta: Vhrai alias Szandra

 

A kép forrása: www.cultura.hu