Kösem- A szultána.....kezdett a második évad!

Törökországban már elstartolt a Kösem - itthon A szultána - című török sorozat második évada. Annyira kíváncsi voltam, hogy képes voltam élőben megnézni az új évad első részét, még ha szinte semmit nem is értettem belőle. Persze azóta, már feliratosan is megtekintettem.....most már értve is amit nézek. 

Nem fogunk unatkozni ezúttal sem, még egyes szereplők lecserélése vagy új karakterek feltűnése végett sem.

Nagyon erős az évadkezdő epizód, amelyben megismerkedhetünk  IV. Murád szultánnal, aki anyja árnyékából akar kitörni és végre a saját kezébe venni az uralmat, amely, azonban nem lesz egyszerű. Számos segítője, és hűséges embere támogatja ebben az ifjú padisah-ot, akik egytől egyik csakis a szultánhoz lojálisak. Murád talán Szulejmánra hasonlít leginkább. Nincs meg benne szerencsére apja gyenge jelleme, azonban ilyen erős uralkodót, mint Ő évek óta nem látott a Birodalom.; ezt még nézni is jó a sok akaratgyenge férfi után. Egyszóval hiányzott már egy ilyen szereplő ebbe a szériába. A karaktert Metin Akdülger kelti életre. 

Kösem szultána esetében szereplőváltás történt. Beren Saat helyére Nürgül Yesilcay érkezett. Kezdetben ez nem mindenkinek nyerte el a tetszését, de utóbbi színésznő megmutatta, miért is választották őt. Kiválóan alakítja a Válide szultánát, aki egyben a Birodalom régense is, és enyhén szólva is ragaszkodik a hatalomhoz, amit 10 éven át és valójában mindig gyakorolt, de fiának azért ebbe lesz némi beleszólása. 

427ce945d45122096469588d9416ddcd.jpg

IV. Murád szultán és Válide Köszem szultána

(Metin Akdülger és Nürgül Yesilcay)

A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/319685273533565193/

 

Azonban meg kell jegyeznem egy furcsaságot, amely sok magyar nézőből felháborodást váltott és fog is kiváltani. Ez pedig nem más, mint Bethlen Farya karaktere. Igen, egy magyar hölgy is megjelenik a színen, aki Bethlen Gábor lányaként érkezeik Isztambulba. A történet szerint az apja király, Ő pedig hercegnő. Ez súlyos baki a készítőktől, mivel Bethlen Gábor soha nem volt király, hanem Erdély fejedelme, Tündérország pedig az Oszmán Birodalom vazallusa. Ezen hibákat leszámítva, szerintem a legjobb női szereplő Kösem mellett a magyar "hercegnő", mivel nem egy "klasszikus" királyi sarjat kaptunk, hanem egy harcos amazont, aki férfiakkal küzd meg, és győz is, hozzáteszem nem egyszer. És persze ahogy az lenni szokott a a fiatal szultán érdeklődését is egyből felkelti a nem mindennapi hölgyemény. Megjegyzendő, azonban, hogy a valóságban Bethlennek volt egy ismeretlen nevű leánya, aki azonban fiatalon meghalt. Farya karakterét Farah Zeynep Abdullah eleveníti meg, aki ismerős lehet a Szerelmben, háborúban című török sorozatból, ahol Sura szerepét játszotta. 

1478853724.jpg

 Bethlen Farya hercegnő (Farah Zeynep Abdullah)

 

 A kép forrása: http://www.fox.com.tr/Muhtesem-Yuzyil-Kosem/haber/791/

Farya-sigindigi-limanda-hayatinin-askini-mi-bulacak

 

A mellékszereplők terén sincs hiba. Lesz itt katolikus összeesküvés, Kösem ismételt mesterkedései a hatalma megtartása érdekében, leszámolások, árulások, intrikák és persze megannyi és bonyolult szerelmi szál, amelyek ki tudja végül hova vezetnek. 

 

kosem-ic.jpg

A kép forrása: http://www.sozcu.com.tr/hayatim/magazin-haberleri/yeni-donem-yeni-kosem/

 

Egyszóval ismételten odaszegez Bennünket a képernyők elé a Topkapi palota csodálatos és misztikus világa. 

 

 

Írta: Dorka