Diana Soto: Az ártatlan bűnös

covers_415793_1.jpg

Underground, Budapest, 2016. 100 oldal

KÖSZÖNET A KÖNYVPÉLDÁNYÉRT DIANA SOTONAK!

 

Fülszöveg

1793. Párizs utcáit átjárja a forradalom szelleme, szájára vett egy nevet és halált kiált. Marie Antoinette-et már megfosztották férjétől, s most gyermekeitől elszakítva várja a döntő tárgyalást. Az udvari népet s az utca emberét is kettéosztja a pazarló királyné. Egy önmagát hibáztató nő, aki beismeri bűnösségét, hogyan válhat ártatlanná? Vajon a forradalom megoldást szülhet az emberiség problémájára? Mindig meg kell halnia valakinek, akit mások bűnösnek kiáltanak? Egy újabb lángoló eszme minket is magával fog ragadni?
Ha hitünk túl sok halált követelt, akkor eljött az ideje, hogy másban kezdjünk hinni. Mert a szív erényeit nem lehet legyőzni, az életnek pedig van értelme.

Bátran ajánlom fiatalnak, idősnek, férfinak és nőnek. Mindenkinek, aki kíváncsi egy történelmi drámára.
Diana Soto

A dráma elnyerte a legjobb történelmi ihletésű dráma címet a DrámaTéka Drámaműhely 2016-ban megrendezett országos versenyén.

 

"Külsőségek"

A könyv minőségéről igazán semmit sem tudok mondani, sőt még az Underground kiadó műveiről sem, mivel még egyetlen könyvüket sem olvastam. Ezt a művet e-könyvként olvastam - a félreértések elkerülése végett említem - az írónő jóvoltából. A borító megoldása tetszik, jelzi mennyire kettős személyiség lehetett Marie Antoinette. 

 

Pro (ami tetszett)

Bevallom az elején nagyon szkeptikus voltam, mivel régen nem igazán voltam kibékülve a dráma műfajával. Sajnos egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány drámát olvastam. Szinte csak azt, ami kötelező, azt is elég "nyögvenyelősen". A kortárs drámák közül ez volt az első, ami  az utamba került, hála Diana Sotonak

A mű Marie Antoinette francia királynéről szól, akit 1793. október 14-én nemzetellenes összeesküvés vádja miatt halálra ítéltek, majd két nappal később kivégeztek. Az "Osztrák Szajha" szerintem a történelem egyik legvitatottabb személyisége, rengeteg mű született vele kapcsolatban a tudományos művektől kezdve a szórakoztató irodalomig elég sok helyen találkozhatunk a nevével. (Akár csak említés szintjén is).

Diana Soto drámája a királyné életének utolsó, börtönben töltött időszakára fókuszál. A börtönben találkozhatunk a rangjától, méltóságától megfosztott királynéval, aki már csak egyszerű asszonyként jelenik meg. Marie Antoinette férjét, a királyt ekkor már kivégezték, gyermekeit is eltávolították a közeléből. A királynéval embertelen módon bántak, szinte még ételt is alig akartak juttatni neki az őrzői. Az asszony bánkódik a férje, gyermekei miatt. Magát hibáztatja szinte mindenért. Ebben a nyomorban jelenik meg egyrészt Vienna - akit akár a Múlt Szellemének is nevezhetnénk - hogy emlékeztesse a királynét, hogy kicsoda ő valójában, és rádöbbenti, hogy a felelősség nem egyedül az övé. A másik - nekem a legszimpatikusabb szereplő Rosalie, egy egyszerű szolgáló, aki rádöbbenti a külső személőt is arra, hogy a királyné is csak ember, vannak érzései, szükségletei. Mindattól függetlenül teszi a dolgát, hogy kinek teszi és miért.Nem foglalkozik mások mit mondanak, hiába kötözködik az őr, hogy miért akar ételt adni a nép éheztetőjének. 

Nem gondoltam volna, hogy egy dráma olvasását ennyire élvezni fogom.Nagyon tetszett az egész mű, szerintem zseniális, ahogy az írónő játszik a rímekkel. Teljesen érthető a nyelvezet, mégis szépirodalmi igényességet mutat. Szerintem nagyszerűen megállná a helyét a színpadon is. 

Látszik, hogy Diana Soto nem csak az irodalmi, hanem a történelmi háttérrel is teljesen tisztában van. Mindenféle túlzás nélkül tudta bemutatni a korabeli körülményeket, pedig a "leírás" itt nem nagyon szerepelhetett az eszköztárában. A szereplőkkel is teljesen azonosulni tudtam végig, bennem is ugyanúgy feltámadt a remény, hiába tudtam mi lesz a vég...

top-5-marie-antoinette-scandals-622x415.jpg

 

 "Minden miértre van egy válasz, de a te miértedre a választ csak magad találhatod."

"Büszkeséggel soha nem fogsz jól lakni."

"Személyed lett a nép szájának szennyes takarója."

"Sok a bolond ember, megmérgezik a világot. Bolondok miatt halnak szegények s királyok."

 

Kontra (ami nem tetszett)

Az írónő erre a pontra nem sok munkát hagyott nekem.

Engem ami kicsit zavart, az maga Vienna, akit ugye felfoghatunk mint a "Múlt Szellemét", hát ezt már jó pár irodalmi műben "elsütötték". Nem volt egy szimpatikus alak. 

Valamint én egy kicsit több előzményt, emlékezést vártam, amitől Marie Antoinette közelebb kerül a hallgatósághoz, mint ember. 

 

Végeredmény 5/4,5 

A dráma soha nem lesz a kedvenc műfajom. Viszont Diana Soto nagyon ígéretes tehetség. Remek választás azoknak, akik szeretik a történelmi hitelességgel megírt műveket. Valamint ajánlom azoknak is, akik kedvelik a drámát, mint műfajt, ebben a kortárs műben sem fognak csalódni. 

 

Írta: Vhrai alias Szandra

 

 

A kép forrása: https://en.wikipedia.org/