Melissa Landers: Elidegenítve

covers_325900.jpg

Maxim, 2014. 360 oldal

 

Amikor legelőször megláttam ezt a könyvet egy könyvesbolt kirakatában, rögtön elhatároztam, hogy mindenképpen beszerzem, mert teljesen megfogott a borítója. Miután a tartalmát elolvastam nem volt kérdés, hogy hazahozom magammal. 

Mindig is nagyon érdekeltek az olyan történetek, ahol az emberiség találkozik egy másik, idegen fajjal, akár békés úton akár nem. Sok esetben elgondolkodom azon, hogy kizárt dolog, hogy csak a Föld nevű bolygónkon legyen élet, mármint intelligens élet. Mivel alapjában véve szerintem lehetséges az, hogy egy másik galaxisban lehet élet, akár olyan mint a miénk, akár fejlettebb, akár primitívebb. Azt nem tudhatjuk, hogy mi valójában miről is tudunk, mivel szerintem ezen információk olyan szinten titkosak, hogy csak egy nagyon szűk csoport lehet ennek a tudásnak a birtokában. Ugyanakkor lehet, hogy mások, az idegenek tudnak rólunk, csak olyan távolságban vagyunk tőlük, hogy még nem jutottak el hozzánk.

Az embernek van egy sablonos képe a földön kívüli lényekről, amely szerintem hiba, mivel általánosságban nem lehet kijelenteni, hogy így vagy úgy néznek ki. Akár lehetnek olyanok is mi, akár nem, de egyelőre ezekkel az információkkal egy átlag földlakó nem rendelkezik. De ki tudja......lehet egyszer még a mi életünkben megtudhatjuk. 

andromeda_munzlinger_ng.jpg

A kép forrása: http://www.ng.hu/Fold/2013/11/a_honap_asztrofotoja_az_andromedakod

 

Ez a regény, azonban komoly mondanivalóval rendelkezik. Nem gondoltam volna ezt, akkor amikor először a kezembe vettem. Nagyon régóta hevert már olvasatlanul a könyvespolcomon, nem is tudom miért halogattam eddig, azt hogy megismerkedjem ezzel a tanulságos és nagyon szép történettel....de most végre elérkezett ez az idő is. Miután befejeztem a könyvet, rögtön meg is rendeltem a folytatást, azóta, már itt csücsül az íróasztalomon, és várja, hogy ismét belevessem magam a űrbéli kalandokba. 

Melissa Landers írónő zseniálisat alkotott. Igaz, hogy inkább a fiatal korosztálynak szól, de véleményem szerint, akármelyik generációt magával ragadja a fontos mondanivalója végett. 

A két főszereplő Cara, a 17 éves amerikai gimnazista és Aelyx, a L'eihr bolygóról érkezett szintén középiskolás idegen. Utóbbi két társával cserediákként érkezik a Földre, a két világ közötti kapcsolatok javítása érdekében, és talán szövetségkötés végett is. Az Amerikai Egyesült Államok mellett Franciaország és Kína fogadja a cserediákokat. Aelyx társai Eron és Syrine, akik a másik két országban próbálnak beilleszkedni.  

A történet "in medias res" kezdése ellenére sem kapkodja az olvasó a fejét a történet szereplői és eseményei között. Cara tekintetében egy ambiciózus, akaraterős fiatal lányt kapunk, aki továbbtanulása és jövőjének biztosítása végett mindenre hajlandó, hogy az áhított ösztöndíjat megkapja, mivel családja pénzügyileg nem áll éppen  a legjobban. Kezdetben vonakodva ugyan, de elfogadja ezt a lehetőséget, hogy vendégül lássa közel egy évre a idegen fiút, de számos fenntartással kezeli ezt a helyzetet. Nem bízik meg a l'eihr-i fajban, ugyanúgy ahogy az emberiség többsége. Azonban ez fokozatosan változni fog, azáltal, hogy egyre inkább megismeri a befogadott cserediákját, és érzései is elmélyülnek irányában. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a társadalom és az iskolai közösség is kirekeszti a lányt viselkedése miatt, mivel támogatja Aelyxet, és bízik benne. Feláldoz mindent azért, hogy befogadottja jól és otthonosan érezze magát. Első találkozásukkor megfogja valami a fiúban, annak rideg tekintete, amelyben olyan jó elveszni. Cara egy nagyon impulzív személyiség, hireteln cselekszik, és próbál mindent megoldani. Könnyen lehet vele azonosulni, én teljes mértékben megtettem ezt. Hiszen, az ő reakciója az általánosan elfogadott, amely azonban természetesen kisebbségben volt. Ugyanakkor rendkívül emocionális, könnyen veszik át a hatalmat felett az érzelmei. Nagyon sok megható jelnetet van, amelyet annyira szépen festett le az írónő, hogy szinte túlontúl is valóságosnak éreztem. 

bodpjd8iuaa4f7f.jpg

Cara Sweeny

A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/218565388140981975/

 

Bár az emberiség többségének reakcióján nem lepődtem meg, mivel az úgy lett ábrázolva, ahogy az valóban történne. A Föld lakói nem tudnának elfogadni egy idegen bolygó lakóinak szövetségét, vagy közeledését, mivel állandóan attól rettegnének, hogy elpusztítanák őket. Ez persze egy bizonyos szinten érthető is, abban az esetben ha  a másik faj sokkal fejlettebb technológiailag vagy fizikailag. De az az állandó kétely amely itt ábrázolásra kerül,  nem újkeletű dolog. A történelem erre számos bizonyítékot szolgáltatott már. 

Ezért van nehéz helyzetben a másik fő karakter, Aelyx. Ő egy felsőbbrendű fajhoz tartózónak tekinti magát, és lenézi az emberiséget, annak fejletlenebb volta miatt. A bolygója tudatos életmódot folytat, mint a faja szaporulata, mind pedig a gazdálkodás szempontjából. Szülők nélkül nőtt fel, mivel klónozták, és gyerekkorát egy ún. árvaházban töltötte, egy táborban. Ez a szinte érzelemmentes élet, amelyet a l'eihr-iek élnek negatívumként hatott rájuk, ezért is akarnak szövetséget kötni az emberekkel, és újra érezni azáltal, hogy embereket választanak párjuknak. A fiúban teljesen megjelenik az emocionalitás minden hiánya, hiszen eleinte kimondottan ridegen, és nagyképűen viselkedik, de ahogy egyre jobban megismeri a Földet és lakóit, úgy változik ő is. Cara és családja mindent megtesz, hogy  a fiú otthon érezze magát, amelynek következtében az elgondolkodik az emberekről, és a befogadó családjáról is. Viszont egy nagy titkot őriz, hogy valójában miért is érkezett az emberi bolygóra, és amikor erre fény derül  a lányt is eltaszítja magától, ezáltal pedig az egész emberiség ellene és két társa ellen fordul. Ez  a cselekedetük azonban bolygójuk vezetőségének tevékenységével is ellentétben állt, de ők annyira elítélték az emberekkel kötött szövetséget, hogy a halálbüntetést is képesek vállalni tervük sikere érdekében. Azonban fordul  a kocka, és belátják, hogy mégsem olyanok a befogadók, mint ahogy valójában gondolták. A fiú azt is felfedezi, hogy a Föld súlyos veszélyben van, és csak az ő népének fejlett technológiája mentheti meg, ezáltal elkezd azon dolgozni, hogy visszaállítsa az emberiség és Cara bizalmát mind irányába mind a népe felé. Bármit hajlandó lenne megtenni érte, mert teljesen beleszeretett  a lányba, aki felébresztette szunnyadó érzelemeit, és most már megértette vezetői szándékát is. Csak sajnos későn cselekedett, ezért tragédiák sorozatát indította el, amelyek között halálos kimenetelű is akad. 

72074480c0acc327f7e957d225be18cb.jpg

Aelyx

A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/218565388140917098/

 

A mű első fontos üzenete az elfogadás, a második, pedig bolygónk védelme, amely szintén égető kérdés a mai világunkban. A fokozatos szennyezés gyorsítja a globális felmelegedést, amelynek következtében megolvadnak  a jégsapkák, és emelkedik  a tengerszint. A szélsőséges időjárási körülmények, és  a levegő szennyezettsége is ezt támasztja alá. Az emberiség ,azonban tovább pusztít, de elérkezik az az idő, amikor a háború nem hatalomért, olajért vagy pénzért, hanem a vízért fog folyni ha így folytjuk. Ezek az indokok is késztetik Aelyx-et, hogy gátat szabjon a szövestégnek az emberekkel, mivel attól fél, hogy a L'eihr bolygóval is ugyanazt tennék, mint a Földdel. 

A két kiemelkedő karakter mellett meg kell említeni a mellékszereplőket is, akik mind színt visznek a történetbe, és mindegyik valamilyen módon megjelenít egy adott véleményt, egy fontos üzenetet vagy egy adott nézőpontot. Találhatunk közöttük igazi viccbajnokot, kétszínű osztálytársakat, volt barátot, akiben mindennek ellenére maradt még emberség, akár mit is gondol, vagy tesz.

Mindent összevetve nem gondoltam volna, hogy ez  a regény ilyen nagy hatással lesz rám, és hogy efféle komoly gondolatok húzódnak a fiatalkori romantika mögött, mert persze abban is lesz részünk. Tini szerelmek, ugyanakkor mély érzésekkel. Csalódások, könnyek, és az igazi szerelem megnyilvánulása gyönyörű és érzelmes jelenetekkel megspékelve. 

1a794d5e2225fe634bad4d7d74b209cc.jpg

Aelyx és Cara

A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/525091637779153345/

 

Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a romantikát, a young adult könyveket, és aki egy kis űrbéli kalandra vágyik. 

 

Írta: Dorka