Luis Saul: Della bábjai

covers_33810.jpg

Tuan Budapest 2009. 356 oldal

 

Fülszöveg

Darion elvesztette Darton kegyét, ezért mindenkinél jobban féli az elmúlást. Godora utcáin koldulva várja a varjak eljövetelét. A sors azonban kegyesnek bizonyul hozzá. Különös nemes karolja fel, hogy részévé tegye egy utazásnak, amely mesés vidékeken át  végül a legszörnyűbb rémálmainak helyszínére vezet. Darion egy haonwelli kardforgató és egy kahrei alkimista oldalán szembesül saját gyarlóságával. Lassan ébred rá, hogy bábu csupán azoknak a játékában, akiktől a legjobban rettegett. Döntenie kell hát: végigjátssza szerepét, vagy letépve magát zsinórjairól véget vet az átkozott színdarabnak.

Luis Saul, a Kalandozók Kontinensének fiatal krónikása ezúttal új regénnyel jelentkezik, amelynek lapjain nem csak evilági hatalmak csapnak össze, de a halhatatlanok játszmája is újabb fordulópontjához ér.

 

"Külsőségek"

A Tuan könyvek minőségével soha nem volt semmi problémám, pedig van már tőlük pár kötetem. Sőt a M. A. G. U. S. könyvek borítói szerintem a "Tuanos" időszakban néztek ki a legjobban. Ennek a könyvnek is eltalálták a borítóját, jól sikerültek a rajzok, valamint kapcsolódik a könyv tartalmához is. Víg Szabolcs érdeme a borítón található rajz, azt hiszem több munkáját is megnézem majd. 

 

Pro (ami tetszett)

A M. A. G. U. S. fantasy világával még körülbelül 15 évvel ezelőtt nagybátyám révén ismerkedtem, meg aki akkoriban szinte csak ezeket a könyveket olvasta sorban. Ezt meg is tudom érteni, a M. A. G. U. S.  fantasy világáról ódákat tudnék zengeni, annyira összetett és sokrétű.  Nem utolsó sorban érdemes megemlíteni, hogy magyar szerepjátékról és regényekről van szó. Sajnos én csak a regények oldaláról ismerem ezt az egészet, úgyhogy néha nem mindig vagyok teljesen tisztában az egyes országok, társadalmak rendszerével. Ennek ellenére imádom. 

Ebben a könyvben ugye Darion, aki eredetileg Darton (közhelyesen a halál istene) papja, kegyvesztetten tengeti az életét Godora utcáin. Koldusként él és kéreget, ez eléggé ellentétben áll a réig életével, amikor papként "szolgált" és mágikus hatalommal rendelkezett. Itt le is szögezném, hogy csak annyi tudok amennyit a regény említett, szóval a holtak átsegítése a túlvilágra, kapcsolattartás a holtak lelkével, azok kikérdezése...stb. Igazából a régebbi regényekben volt magyarázat, egy "szószedet" a regény végén ami ilyesmiben sokat segített. :D Viszont nekem ez nem rontott az olvasás élményen. Visszatérve a cselekményhez Dariont megtámadják, egy titokzatos nemes, Ascares menti meg, aki arra kéri tartson vele. Meghagyja neki a döntés jogát. Persze Darion vele tart, mert a jelenlegi életénél csak jobb lehet. Később kiegészül még a társáság Salikkal, egy haonwelli kardforgatóval, valamint Chromeassal, a kahrei alkimistával (bár én inkább mérnöknek mondanám, aki mágiával dolgozik.....). Együtt kezdik meg utazásaikat Ascares vezénylete alatt. Persze menet közben kiderül, hogy semmi sem az aminek látszik, a barát néha ellenség és fordítva. Sőt kénytelenek rájönni, hogy nemcsak egyszerű "megbízást" hajtanak végre, mint kalandozók (nagyon tágan értelmezve zsoldosok), hanem magasabb hatalmak - istenek játszmáiba keveredtek.

Nagyon tetszett, hogy ebben a M. A. G. U. S. regényben sem a tipikus hősök szerepeltek, akik az igazságért harcolnak. Sőt még kifejezetten jó embernek se lehetett őket mondani, mindegyiknek voltak hibái. Sőt inkább az életükben elkövetett hibák miatt lehetett őket befolyásolni. 

Lois Saul mesterien szőtte a történet szálait. A fejezetek közé illesztett Közjátékok rendesen összezavarták az embert, inkább az ellentétes "megoldásra" mutattak, mint az ember feltételezte volna. Viszont sok dolgot meg is magyaráztak. 

Nagyon tetszett, ahogy a "romantika" is megjelent, annyira gyönyörűen volt ábrázolva.... Semmi cukormáz, és hasonlók. (Látszik, hogy férfia írta na....)

Az író stílusában is mesterien hozta a "régi" , nagy M. A. G. U. S. írókra jellemző stílus, mind a cselekményben, mint a fogalmazás finomságát illetve. (Lásd a kép alatti idézeteket.)

manipulation-marionette.jpg

"- Mert mi is tesz az úr? A szolgát tolja az elvégzendő dolgok és önmaga közé. Nem tesz mást, mint élvezi a dolgok gyümölcsét, a szolgának pedig meghagyja az önállóság hitét. Ezzel a két mozzanatával tesz szert elismertségre a nagyközönség, de legfőképp a szolga előtt."

- Rabszolga láncok nélkül, aki annyira vágyja a szabadságot, hogy magát is hajlandó lenne elemészteni a lélek szárnyalásáért."

 

Kontra (ami nem tetszett)

Azt már az előző posztomban is említettem, hogy nagyon el vagyok kényeztetve, mert újfent nem tudok ebbe a pontba sok mindent írni. Talán az egyetlen dolog, amit hiányoltam a könyvből, az a hátuljában található szószedet hiánya, amiben egy-két dolgot elmagyaráz a M. A. G. U. S. világával kapcsolatosan. Ha egy nálam is laikusabb olvassa, aki nem jártas a szerepjátékban, akkor nem biztos, hogy annyira élvezni fogja a regényt. Valamint egy kicsivel jobb befejezésre számítottam.

 

Végeredmény: 5/5

Remélem még több könyvet is lesz alkalmam olvasni Luis Saultól. Ajánlom mindenkinek aki szereti a M. A. G. U. S. regények világát, és azoknak is, akik olvasni akarnak egy jó fantasyt. 

 

Írta: Vhrai alias Szandra

 

A kép forrása: www.desiresinthedark.wordpress.com

Címkék: könyv, fantasy, Tuan