Paula Hawkins: A lány a vonaton

covers_338177.jpg

XXI. Század, Budapest, 2015 320. oldal

 

Fülszöveg

Te nem ismerd, de ő ismer téged.

"Elképesztő lélektani thriller - a Hátsó ablak találkozása a Holtodiglannal." 

Rachel ingázó, minden reggel felszáll ugyanarra a vonatra. Tudja, hogy minden alkalommal várakozni szoktak ugyanannál a fénysorompónál, ahonnan egy sor hátsó udvarra nyílik rálátás. Már-már kezdi úgy érezni, hogy ismeri az egyik ház lakóit, "Jess és Jason" , így nevezi őket. A pár élete tökéletesnek tűnik, és Rachel sóvárogva gondol a boldogságukra. És aztán lát valami megdöbbentőt. Csak egyetlen pillanatig, ahogy a vonat tovahalad, de ennyi elég. A pillanat mindent megváltoztat. Rachel immár részese az életüknek, melyet eddig csak messziről szemlélt. Meglátják: sokkal több ő, mint egy lány a vonaton....

Paula Hawkins első thrillere azonnal a bestsellerlisták első helyezettje lett. Tizenkét nyelvre már lefordították, vitathatatlan, hogy 2015 meglepetését tartja kezében az olvasó. 

 

"Külsőségek"

A könyv minőségéről nem szólhatok mivel csak kölcsön kaptam egyik barátnőmtől. Viszont a borítót nagyon eltalálták, úgy mosódnak el a betűk is mintha mozogna a könyv. Sokkal jobb egyébként az eredeti, mint a későbbi filmes borító. 

 

Pro (ami tetszett)

Ugye a fülszöveget elolvasva kapásból egy Holtodiglan-szerű könyvet vártam, és a fülszöveg nagyon is arra utal, hogy hasonló végkifejlet lesz, mint az említett műben. Szerintem itt követték el a legnagyobb hibát a könyvvel kapcsolatban, hogy a Holtodiglanhoz hasonlították, és mindenki egy ehhez hasonló sokkoló hatást várt a könyvtől a történetet illetően. Hát ez nem fog bekövetkezni,  úgyhogy aki ezt várja, az inkább tegye félre egy későbbi időpontra. 

 A könyv három nő szemszögéből írja le az eseményeket: Rachel, Megan és Anna. Rachel napi szinten jár vonattal a külvárosi területről Londonba, kezdetben dolgozni, később pedig csak eltölteni a napot. Mindig az ablakon bámul kifele. Főleg azon a részen, amikor elérik a régi lakhelyét. Itt kezdi el figyelni az egyik közeli háznál az udvaron tartózkodó párt, akiket elnevez "Jessnek és Jasonnak". Ahogy halad előre a történet egyre többet megtudunk Rachelről is. Elvált, depressziós és alkoholista. Emiatt még a munkahelyéről is kirúgják. Szóval elsőre nem túl szimpatikus szereplő. Vele párhuzamosan megismerjük Megant is, aki elsőre egy unatkozó háziasszonynak tűnik, aki nem tud mit kezdeni a felesleges szabadidejével, amíg a félre haza nem ér a munkából. És persze semmi sem jó neki.Viszont ez sem lesz ilyen egyszerű. Egy későbbi ponton csatlakozik be Anna, aki Rachel volt férjének az új felesége. Az elején simán hívhatnánk a monológjait a Újdonsült Anya Sirámainak. Később persze másfele is terelődik a figyelme. Megismerjük a regény során, bár csak a három nő szemszögéből Megan férjét Scott-ot, valamint Anna férjét Tomot

Nekem alapvetően tetszett az a könyv, bár engem sokkal inkább emlékeztet egy krimire, mint thrillerre. Zseniális megoldás a cselekményvezetés olyan módon, hogy egyik szemszögből a jelen eseményeit látjuk, a másikból pedig a múltra tekinthetünk vissza. Persze ez a kettő a regény végén össze fog érni, és ott fog minden kiderülni. Azt már írtam a nagy csattanó senki ne várja, viszont én egy vasárnap alatt elolvastam a regényt, végig fenntartotta a feszültséget. 

A szereplők nem sikerültek valami szimpatikusra, bár mindegyikül más, mint az elején gondola volna az ember. Igazi hús-vér emberek, a mai világra jellemző mocsokkal együtt.  Ahogy mesélik a "saját történeteiket" egyre több mindenre derül fény velük kapcsolatba, egyre árnyaltabbá válik a jellemük. Semmi nem fekete és fehér, nincsenek kizárólag jó és rossz emberek. Mondhatni nagy tanulság: Soha nem lehet tudni, hogy ki figyel. Igazából többet nem is akarok írni, mert itt is elég nagy lehetőség van elrontani mindent a spoilerekkel. 

trainwindow08-3-1453854.jpg

Csak annyit tudok, hogy az egyik percben szépen ketyegek, minden rendben, nem hiányzik semmi, a másikban meg alig várom, hogy leléphessek, összevissza fészkelődöm, botladozom és csúszkálok ismét."

 

Kontra (ami nem tetszett)

Mostanában ez a pont elég kevésre sikeredik, amit persze nem is nagyon bánok. :) Az egyik dolog ami ebben a könyvben nem tetszett, hogy már a legelején az ember pofájába öntötte szó szerint a szereplők legutálatosabb tulajdonságait. Rachel alkoholista, Megan  akinek semmi sem jó, Anna a hisztériás anya. Persze, mint már írtam ez árnyaltabbá válik, de kezdésnek nem hozza meg az ember kedvét a könyv olvasásához. Sőt, néhány jelenetben a főhős, Rachel annyira szánalmas volt, hogy néha benyúltam volna a könyvbe hogy felpofozzam.

A másik problémám, hogy kicsit túlzás lett a könyv befejezése. Értem én, hogy végkifejlet, meg nagy csattanó, de ami túlzás is túlzás. Itt nem igazán volt "valószerű" a dolog, mint a szereplők esetén. De sajna ezt se tudom jobban körülírni, mert lelövöm a poént. :D

 

Végeredmény 5/4,5

Nem értem miért húzták le ennyire a könyvet sok helyen. Szerintem megállja a helyét a thrillerek, krimik között. Viszont NEM Holtodiglan, még csak nem is hasonló! Aki olvasta a Holtodiglant inkább tartson a kettő között egy év szünetet! :)

 

Írta: Vhrai alias Szandra

 

A kép forrása: www.freeimages.com