Urbánszki László: A Nyugat ura (Anno Domini 6.)

covers_411998_1.jpg

Gold Book, Debrecen, 2016. 352. oldal 

 

KÖSZÖNET A PÉLDÁNYÉRT URBÁNSZKI LÁSZLÓNAK! 

 Fülszöveg: 

A ​​tatárjárás során Harcias Frigyes osztrák herceg kirabolta és három megye átadására kényszerítette a menekülő IV. Béla királyt. A mongolok kivonulását követően Béla kétszer is vereséget mért Frigyes seregeire és visszaszerezte tőle a zsarolással megkaparintott megyéket is, azonban az egyre erősödő osztrák herceg továbbra is fenyegetést jelentett az országra.
Miután Frigyes herceg egy korábbi megállapodását felrúgva az ifjú morva őrgróf, Vladislav cseh trónörökös helyett II. Frigyes német-római császárhoz akarta adni leányát, Gertrúdot, a Magyar Királyság különösen kedvezőtlen helyzetbe került. Béla király hű szerviensét, a benefalvai Leventét bízza meg azzal, hogy valódi kilétét mindvégig leplezve akadályozza meg Gertrúd és Frigyes császár házassági szerződésének aláírását, és segítse elő a hercegnő és Vladislav őrgróf találkozását.
Levente társaival útra kel az Osztrák Hercegség felé, ez alkalommal halicsi menekült nemeseknek és kóbor zsoldosoknak álcázva magukat. Szerencsére küldetésük során kihasználhatják az osztrák nemesség megosztottságát is: a hercegség egyik legnagyobb ura, Alber von Krigering báró szintén nem nézi jó szemmel, hogy Harcias Frigyes a császári frigy révén túl nagy hatalomra tehet szert, ezért a hűbéreseit mozgósítva mindent megtesz, ha nem is a magyar király megsegítéséért, de a házasság megakadályozásáért.
A sokszereplős hatalmi játszmába keveredett benefalvai hősök hamarosan szorult helyzetben találják magukat: a védenceik nem bírják a kényszerű összezártságot és a rangukon aluli szerepeket, több társukat elveszítik a Frigyes császárhoz hű lovagokkal szembeni harcokban, a csapat kettészakad, és maga Levente is fogságba esik…

Urbánszki László a tőle megszokott élvezetes, gördülékeny stílusban, kiterjedt háttérkutatások alapján örökíti meg a történelemkönyvek lapjain méltatlanul kevés helyet kapó, a Magyar Királyság sorsát mégis alapjaiban meghatározó eseményeket.

 

"Külsőségek"

A könyv minőségével semmi gondom nincsen, pedig alapvetően nem vagyok oda a keménykötésű könyvekért, viszont ezt jó volt kézbe fogni. Nem lett az egész szerkezete "szoros". A könyv külseje is tökéletesen tükrözi, amiről szól a történet. Valamint tetszett, hogy a külső papírborító alatt egyszerű fekete a könyv külseje. Én a külső borítót úgyis mindig félreteszem, hogy ne gyűrjem, koszoljam össze. 

 

Pro (ami tetszett)

Töredelmesen bevallom, én eddig nem ismertem Urbászki László munkásságát. De nagyon örültem, hogy lehetőséget kaptam a könyv elolvasására. 

Azt hiszem magáról a történetről sok mindent nem kell elmondanom, mivel a fülszöveg részletesen tárgyalja a dolgokat egészen az események végéig. Imádom a politikai  játszmákat, úgyhogy nagyon tetszett az egész történet, amiben ugye az volt a lényeg, hogy megakadályozzák Frigyes  német-római császár  és Gertrúd házasságát. Persze a "stratégiai" játszmákon túl nem volt hiány izgalmakban, sokan akarták megakadályozni a benefalvai csapat küldetését. Bőven van üldözés, harc és minden ami ezzel jár. Itt meg is ragadom az alkalmat, hogy kifejezzem csodálatomat az író iránt. Rengeteg a háttér-információ a történelmi háttérrel, a harcmodorral, valamint a korabeli gyógyítással kapcsolatban. Ezt nem kevés idő lehetett összegyűjteni. Nekem nagyon tetszettek a részletes leírások, és remekül egybe van dolgozva a történettel. 

Sajnálom, hogy a szereplőket csak így a 6. részben ismertem meg, kíváncsi lettem volna néhányuk előéletére. Az egyik legfontosabb szereplő, ugye Levente, akit maga a király bíz meg a házasság megakadályozásával. Elég összetett karakter, sok mindent meg lehet tudni ebben a részben is a múltjáról: Egy rendkívül éles eszű stratéga, valamint a harcban is jártas vezetőről van szó. Rendkívül erős jellem, ennek jelentősége a regény vége fele mutatkozik meg igazán.Viszont nem egy hibátlan jellem, a nőknek nem tud ellenállni, ebből lesznek is bonyodalmak. A csapata részekén jelentős szerepe volt Kerecsének, aki mondhatom nyugodtam Levente helyettese, aki harcosként rendkívül jól megállja a helyét. Viszont sok mindenben a felesége, Else dönt helyette. (Persze ez kívülálló számára annyira nem nyilvánvaló.)  Nem is kérdés, hogy mindig hű hozzá.  Érdekes színfolt a regényben Labolcs, a mocsárlakó karaktere. Koszos, büdös, az alkoholt sem veti meg. Mégis követi a csapatot az asszonya után, és sokszor kisegíti őket az íjász tudományával.

Az biztos, hogy a regény nem egy férfiközpontú történet. Rengeteg nő is szerepet kap, szerencsére nem "gyenge virágszálakkal" van tele a regény. A nők a csapat inkognitójának megőrzése miatt mennek kíséretként.   Az egyik ugye Else, Kerecse felesége, aki irányítja a férjét annak tudta nélkül. Bölcs asszony, viszont túlzottam bízik a harci tudásában, ami nem is létezik. Megjelenik még Szépa, aki egy magyar özvegyasszony. De a kor kívánalmaihoz képest elég szabadosan éli az életét. Nem tűr beleszólást a dolgaiba. Több férfi is van az életében. Valamint rendkívül jól bánik az íjjal. Ez a két nő pesztrálja Nyinát, az orosz származású  lányt, aki Else nevelt lánya, valamint ugyancsak az álca része.  A regény többi szereplőjének is nagy jelentősége van, viszont én inkább azokról a fiktív szereplők közül is csak azokat emeltem ki, akik bennem valami miatt megragadtak. 

cultura-iv-bela-epiti-budavar-falait-by-jeges-erno.jpg

"Minden az első pillanatban dől el, ha idegennel találkozol - magyarázta lelkesen vigyorgó testőreinek amikor megálltak rendbe hozni magukat. - Rád néz és eldönti ki vagy. Kifinomult nemes, koszos szentföldi veterán, földműves birtokos."

"Na ugye! Minden erő elfogy egy idő után, a hősök megtörnek, bepisálnak. Te sem vagy különb, csak ügyesebben táncolsz a hatalmasoknak."

 

Kontra (ami nem tetszett)

A könyv elejét nagyon nem tudtam hova tenni, ki kicsoda, meg mit miért csinál, valószínű ez annak is betudható, hogy a sorozat első öt részét nem olvastam. Nekem kicsit sok volt a mellékszereplő is, könnyen elkalandozott a mellékszálak felé a regény. 

 

Végeredmény  5/4, 5 

Mostanában nagyon hanyagoltam a történelmi regényeket, de ez többet nem fog előfordulni. Fogalmam sem volt, hogy a kategóriában ilyen kaliberű írókkal rendelkezünk. Nagyon tetszett a könyv, bár szerintem a szereplők megismeréséhez érdemes a sorozat első öt részét is elolvasni. Viszont egyedüli kötetként is megállja a helyét. Szóval, aki szereti a politikai intrikákat és a részletes történelmi leírásokat, az bátran vágjon neki. :)

 

Írta: Vhrai

 

A kép forrása: www.cultura.hu