Fejős Éva: A mexikói

covers_55907.jpg

Ulpius-ház, Budapest, 2010 422. oldal

 

Fülszöveg:

Galántai Zsófi úgy érzi, célba ért. Sikeres a munkájában, és végre összeköltözhet szerelmével. Aztán jön egy furcsa, szégyenteljes, mégis emlékezetes éjszaka egy messziről jött idegennel, és Zsófi jól felépített élete összeomlik. Mindent hátrahagyva elindul a mexikói után, aki titokzatos jeleket hagy neki szerte a világban… Szerelem? Kalandvágy? Zarándoklat? – vajon mi hajtja a magyar lányt egyre egzotikusabb tájak, egyre veszélyesebb kalandok, és önmaga számára is ismeretlen énje felé?

Mi ad több muníciót a lelkünknek: ha bátran kilépünk megszokott és talán megunt életünkből, vállalva a kockázatot, hogy veszítünk, vagy ha vágyainkat elnyomva éljük mindennapjainkat? Merre vezet az utunk? Hol jobb: útközben vagy „célba érve”? Fejős Éva, aki eddigi négy regényével több mint százezer olvasót hódított meg, ismét új bestsellerrel örvendezteti meg rajongóit. A mexikói krimibe illő izgalmakat és igazi lélektani drámát ígér.

 

"Külsőségek"

Nekem még a régi, Ulpius-házas kiadás van meg. A minőségével egyáltalán nincsen bajom, bírja a gyűrődést. Nem egy mai darab, és elég sok ember kezén átment. Nekem tetszettek ezek a régi rajzol borítók, jó pár ebből az időszakból van meg Fejős Éva könyvei közül.Bár ezt nekem annyira nem találták el, lila alapon lila betűkkel. 

 

Pro (ami tetszett)

Fejős Éva munkásságát már a Nők Lapjában is figyelemmel követtem. Nagyon örültem neki, mikor megtudtam, hogy regénye fog megjelenni. Azóta is olvasom a könyveit, mindig jó kis időtöltést jelentenek. 

A regény két szálon indul el. A történet főszereplője Galántai Zsófi, aki - azt hiszi - mindent elért az életében amit akart. Munka, pasi, lakás, barátok, Elméletileg minden klappol. Ekkor találkozik egy férfival, aki rádöbbenti, hogy valami mégis hiányzik az életéből. Szakít a vőlegényével, otthagyja a munkahelyét és nekivág a nagyvilágnak a mexikói férfit keresve. A főszereplőt annyiban kedveltem, hogy volt bátorsága meglépni mindazt, ami néha szerintem mindannyiunk álma. Kilépni a mostani életéből és elindulni az ismeretlenbe. A történet  leginkább Zsófi személye körül forog, igazán a többi ember- ezen a szálon -  egészen a könyv végéig csak mellékszereplő. Az útja során nagyon sok emberrel találkozik, barátságokat köt. Mindeközben nyomon követhetjük, hogyan kommunikál az "otthoniakkal", tetszett ez a megoldás. Valamint érdekes figyelni, hogyan reagálnak a családtagjai és a barátai a hirtelen jött "kirándulás" ötletére. 

A másik szál a mexikói halászfaluban élő Lucinda történetét meséli el, megtudjuk miért is zárkózott ennyire magába, miért fél nyitni az emberek felé. Nagy segítségére van egy amerikai férfi, aki mondhatni ott ragadt a faluban. A végén persze "összeérnek" a dolgok, kiderül ennek a történetnek miért is volt jelentősége. 

A könyvben több országba is eljutunk: Franciaország, Törökország, Mexikó. Annyira nem bővelkedett leírásokban a könyv - persze nem is útleírás a célja - de nagyon átjött az egyes helyszínek hangulata. 

photosincancun_chitzenitza2.jpg

Kontra (ami nem tetszett)

Kezdem azzal, hogy ki nem állhattam a főszereplőt, az az egy tulajdonsága volt szimpatikus, hogy volt bátorsága változtatni. Bár az okot marhaságnak találom, hogy lefekszik egy pasival, maga se tudja miért, és elkezdi követni a nagyvilágban. Nekem tipikus olyan embernek tűnik, aki "jó dolgába azt se tudja mit csináljon". Meg úgy egészében nem túl életszerű, hogy magyar fizetésből utazgat hetekig a nagyvilágban. Kíváncsi lennék, ezt otthon hányan tudják megtenni, még akkor is ha irodában dolgoznak. Egy középvezető is nehezen, ha lakás- és autóhitele van. A törökországi sztoriból ki lehetett volna hagyni szerintem a Gordon Ramsey utánzást.....még a jelleme is egy az egyben ugyanolyan volt a fickónak, mint az előbb említettnek....

Valamint a mexikói részben én hiányoltam Lucinda fiának a szerepét. Végig csak beszéltek róla, de hogy hogy gondolkodott a lányával kapcsolatban arról semmit. Vagy hogy élte meg  a vele történteket....semmi az égvilágon. A végén is csak az lett a pasi jelentősége ami. 

 

Végeredmény 5/3,5

Sosem voltak szimpatikusak a nagy "útkeresős" könyvek, amiben a főszereplő válaszokat keresgél. Néhol elég klisés megoldások vannak. A célját eléri a könyv: szórakoztat. Viszont Fejős Éva könyvei közül többet is olvastam, szerintem sokkal "több van" ennél az írónőben. 

 

Írta: Vhrai

 

A kép forrása: http://www.photosincancun.com/