Anthony Capella: A kávék költője

letoltes_1.jpg

Geopen, Budapest. 2013. 548. oldal

 

 

Fülszöveg

London, ​​1896. Robert Wallis pénztelen és gondtalan világfi. Amikor egyéb bevételi lehetőség híján Samuel Pinker londoni kávénagykereskedő szolgálatába áll, nem sejti, hogy élete egyszer és mindenkorra megváltozik. A költői babérokról csak álmodó, de a szavakkal jól bánó fiatalembertől azt várják, hogy Pinker lányával, a szenvedélyes Emilyvel együttműködve fogalmazza meg és kategorizálja a különböző kávék ízeit.
Ez a váratlan feladat átfogó érzéki, érzelmi és – az események alakulása folytán – tényleges utazásra indítja hősünket, melynek során a kávék költője a kávé különböző ízei mellett mindenekelőtt önmagát fedezi fel.

Anthony Capella az afrikai Ugandában született 1962-ben. Első regénye, a „Szerelem étke” 19 nyelven jelent meg, egyebek közt magyarul is. A „Kávék költője” elsöprő, érzéki, két évtizeden és három kontinensen át kanyargó szerelmi történet, egzotikus és feledhetetlen érzékek lakomája. A szerző írásai elválaszthatatlanok a gasztronómiától, regényeit áthatja a kulinária és az azzal összefonódó érzékiség.

 

"Külsőségek"

Könyvtári könyvként jutott el hozzám, immáron másodszor. Szóval a minőségéről nem sokat tudok leírni, viszont ez a példány annak ellenére szép állapotban volt, hogy olvasták már jó páran előttem. A borító viszont egyszerűen gyönyörű lett. Szívesen "kikapnám" onnan azt a kávéscsészét. 

 

Pro (ami tetszett)

Nekem a regény témája már telitalálat volt, ugyanis imádom a kávé mindenféle formáját. A könyvben minden a kávé körül forgott. Remekül alkalmazta az író a kávés "szakkönyvekből" vett idézeteket a fejezetek előtt. Ezek ilyen-olyan módon kapcsolatban álltak a fejezet tartalmával is, de mégsem árult el a történettel kapcsolatban túl sokat. 

A regény a 19-20. század fordulóján indul és végig halad a 20. század első évtizedein. Szerintem ez a történelem egyik legizgalmasabb korszaka. Anthony Capella hihetetlenül sok témához hozzányúl a történet folyamán, de mégsem sikerült unalmasra, mivel éppen annyira részletezte a dolgokat, amennyire az átlagember az élete során. Nagyon jól összedolgozta a cselekménnyel. Kitért a reklám erősödő szerepére, a monopolhelyzetű vállalatok gazdaságra gyakorolt hatására,valamint a regény második felében megjelent a politika: a női választójog és a szüfrazsett mozgalom. A cselekmény lassan csordogál, viszont a leírások tökéletesen ellensúlyozzák a dolgot, sokszor szinte éreztem olvasás közben a kávé ízét a számban. 

39ac8196bdf8c512dcbe7c4fa5820af6.jpg

 "Ha jól belegondolunk, a mesék, amiket elhitetünk magunkkal, azok az igazán veszélyesek: vagy az életünkbe kerülnek, vagy megmentenek minket, vagy éppenséggel ott hagynak egy szál magunkban a dzsungel közepén, háromezer mérföld távolságra az otthontól."

"Az elv nem nevezhető elvnek, ha az első nehézség láttán hűtlenek leszünk hozzá."

 

A főszereplőnk Robert Wallis, ő meséli a történet nagyobb részét E/1.-ben. Igazából az ő fiatal éveiről szól a könyv. A személyében egy nem túl kedves figurát ismerhetünk meg. Költőnek készül, eltanácsolják Oxfordból - nagyon léha életet él. Egy véletlen folytán ismerkedik meg Samuel Pinkerrel, a kávékereskedővel. Őt leginkább egy lökött zsenihez lehet hasonlítani, folyton valamilyen újításon, vagy üzleti fogáson dolgozik éppen. Alkalmazza Wallis-t, hogy hozzon létre egy "kalauzt", aminek segítségével könnyebben lehet  a kávéfajtákat világszerte azonosítani. Ebben segítségére lesz Pinker lánya, Emily, aki messze eltér a kor nőideáljától. Dolgozik az apja cégénél, később pedig harcol a nők szavazati jogáért. Robert és Emily egyre közelebb kerülnek egymáshoz a közös munka során. Később Pinker elküldi Wallist Afrikába, hogy ott alapítson kávéültetvényt. Ezzel rengeteg kaland veszi kezdetét.Teljesen más világba kerül, mint amit Londonban megszokott. Virágzik a rabszolga-kereskedelem, apró dolgokért is ölnek embert....stb.  Itt tanúi lehetünk hogy a rengeteg viszontagság során Robert Wallis hogy válik igazán felnőtté. A nagyszájú felelőtlen világfi itt tanul alázatot. Itt a történet egy részét a főszereplő levelein keresztül követhetjük nyomon, a másik részét továbbra is "meséli". De bepillantást nyerhetünk eközben a Pinker család londoni életébe is. 

 

Kontra (ami nem tetszett)

Annak ellenére, hogy tetszettek a leírások, néha bizony a vállalatok összeolvadásáról, piaci helyzetéről szóló részek számomra unalmasak voltak. 

A szereplőkkel kapcsolatban Wallis volt egyedül, aki többféle jellemvonást birtokolt, a többi szereplő, főleg  a nők a számomra nagyon sarkítottan voltak ábrázolva. Néha már túlzásokba is esett az író a dologgal.

 

Végeredmény 5/4,5 

Nekem nagyon tetszett  a könyv, mivel kávémániás vagyok. Néhol nagyon lelassul a cselekmény, de számomra a leírások érzékletessége ezt ellensúlyozta. Ajánlani tudom a "kávésoknak", és aki kedveli a lassúbb folyású kalandregényeket. 

 

Vhrai

 

A kép forrása: www.pinterest.com