John Green: Alaska nyomában

covers_305015.jpg

Gabo, Budapest, 2014. 296. oldal

 

Fülszöveg

CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZ!!!!!!

Első pia
Első balhé
Első csaj
Utolsó szavak

A tizenhat éves Miles Haltert elbűvölik a híres emberek utolsó mondatai és unja otthoni biztonságos életét. A középiskola után rábeszéli szüleit, hogy írassák be egy bentlakásos iskolába, mert abban bízik, ettől talán megváltozik addigi unalmas élete. Itt ismerkedik meg Alaska Younggal, az okos, vicces és halálosan szexi lánnyal, valamint Chippel, az ösztöndíjas zsenivel, aki kollégiumi szobatársa lesz.
Százhuszonnyolc nap alatt Miles élete gyökeresen megváltozik, miközben Alaskát önpusztító viselkedése a végső tragédia felé sodorja.

John Green Alabamában járt bentlakásos iskolába, amely nem sokban különbözött az Alaska nyomában Culver Creekjétől. Az Alaska nyomában az első regénye.

 

 

"Külsőségek"

A minősége mellett szól, hogy könyvtári könyv, és  még mindig egyben van. Viszont a borító nekem nagyon nem jön be, amúgy sem vagyok oda a rózsaszínért, de meg még a kaszás alak is... A sárga plecsniről nem is beszélve...

 

 

Pro (ami tetszett)

Nem az első találkozásom John Green-el, korábban már olvastam két könyvét, a Csillagainkban a hiba-t valamint a Papírvárosok-at. Viszont időrendben ez volt az első regénye. 

A regényben megismerkedünk a középiskolás Miles Harterrel (később Pufi). aki gondol egyet, és bevonul abba a bentlakásos iskolába, amelyikbe már az édesapja is járt. Egy átlagos, magának való fiút ismerhetünk meg a személyében, nincsenek barátai, ismerősei. Egyetlen hobbija, hogy gyűjti a híres emberek utolsó mondatatit - és tudja is őket kívülről idézni. Pufi átlagos srác, aki bekerül egy átlagon felüli társaságba. A kollégiumba egy szobába kerül Chipel, vagyis az Ezredessel. aki teljesen más karakter, mint ő. Kiemelkedően teljesít, mondhatni népszerű és minden balhéban benne van. Főleg ha azokkal kell kiszúrni, akik ösztöndíjjal vannak az iskolában. A harmadik karakterünk, vagyis a címadó lány: Alaska, aki egy alapvetően okos, bár nagyon szeszélyes lány. Szimpatikus volt a könyvmániája, de már az elején sejteni lehet, hogy valami nagyon nincs rendben vele.

A történet két részre oszlik, Azelőttre és Azutánra. Itt már sejteni lehet, hogy nagy horderejű dologról lesz szó, ami alapban változtatja meg a főhősök életét.  Nekem nagyon tetszett ez e megoldás a visszaszámlálással, rendesen húzta az ember agyát, hogy kivel, mi fog történni. Minden résznek megvolt a maga jelentősége. Csak úgy faltam a lapokat, hogy közelebb kerüljek a megoldáshoz. 

A cselekmény nem pörgött mindig azonos intenzitással, volt ideje az olvasónak megpihenni. Ilyenkor előkerültek a szokásos problémák, velük együtt mi is folyamatosan keressük a válaszokat. Megpróbálhatjuk megérteni a "Nagy Talánt". Sokszor  nagy horderejű dolgok kerültek elő, ami elgondolkodtatja az embert. Tudnám még ecsetelni, hogy miért is tetszett annyira, viszont ezen könyv esetén vétek lenne spoilerezni.

letoltes_2.png

"Egész életedet labirintusba zárva töltöd, azon töprengsz, hogyan szabadulsz ki egy nap, és milyen nagyszerű érzés lesz. Elképzeled a jövődet, de soha nem valósítod meg. Csak arra használod a jövőt, hogy a segítségével elmenekülhess a jelenből."

"Bárcsak láthattuk volna a következmények végtelen fonalát, amelyiket legkisebb cselekedeteink eredményeztek. De addig nem tudtuk meg, míg a tudás már haszontalanná nem vált."

 

 

Kontra (ami nem tetszett)

Előzőleg is említettem, hogy olvastam már John Green könyveit, és sajnos azt kell mondjam mindegyik ugyanarról szól, csak éppen más köntösbe öltöztetve. Nem tagadom van mondanivalója, de már válthatna a tini útkeresésről másik irányba is. Kíváncsi lennék tud-e alkotni a felnőtt regény műfajába is valami maradandót....

A másik, ami nem volt szimpatikus, az az egyes balhék nagysága. Szerintem azért ha elúsztatnak egy szobát az nem marad se észrevétlen, se büntetlen.

A harmadik pedig maga Alaska személye, sose értettem miért vannak oda az ilyen lányokért. Nem bírom a mártírokat, se az önpusztítókat. Főleg ha ezzel akarják magukat igazolni....

 

 

Végeredmény 5/4

Nem tagadom elgondolkodtató könyv, remek történet. Viszont aki - mint én is -. olvasott már John Green könyvet könnyen sablonosnak tűnhet.

 

 

Írta: Vhrai

 

A kép forrása: www.labirintus-jatek.b11.hu

Címkék: könyv, ifjúsági, Gabo