Veronica Roth: Árnyak és jelek

covers_421839.jpg

Ciceró, Budapest 2017. 464. oldal

 

Fülszöveg

Egy rejtélyes áram által átjárt galaxisban mindenki különleges adománnyal születik.
CYRA a shotet nép fölött uralkodó kegyetlen zsarnok húga, akit áramadománya fájdalommal és hatalommal ruház fel. A bátyja a képességeit kihasználva az ellenségei kínzására kényszeríti a lányt, ám Cyra nem csupán fegyver a testvére kezében: szívós, fürge és eszesebb, mint ahogy azt a zsarnok sejtené.
AKOS egy földműves és egy orákulum nagylelkű fia Thuvhe fagyott bolygójáról, akinek hűsége a családja iránt nem ismer határokat, és akit különleges áramadománya védelmez. Miután Akost és fivérét ellenséges shotet katonák ejtik foglyul, kétségbeesetten küzd azért, hogy a testvérét kimenekítse – kerüljön bármibe.
Akos Cyra világába kerül, és az országaik és családjaik közti viszály leküzdhetetlennek tűnik. Vajon segítenek-e egymásnak túlélni, vagy elpusztítják egymást?
Az Árnyak és jelek Veronica Roth lenyűgöző története a barátság – és szerelem – erejéről egy váratlan adományokkal teli galaxisban.

 

"Külsőségek"

Ismét egy kölcsönkönyv, úgyhogy nem nyilatkozom a minőségről. De jó volt kézbe fogni. A borító se lett csúnya, csak épp nem értem az összefüggés a könyvvel. 

 

Pro (ami tetszett)

Veronica Roth-tól nem ez az első könyvem, olvastam a Beavatott-trilógiát, ami hellyel-közzel tetszett. Az Árnyak és jelekben az írónő ismét egyedi világot alkotott, teljesen sikerült elszakadnia a korábbi regényeitől. A megalkotott világa a Thuhve nevű bolygón játszódik, amelyet két ellenséges nemzet népesít be, a thuhvék illetve a shotetek. Az előbbiben demokrácia-szerűség, míg az utóbbiban diktatúra uralkodik. Az emberek szinte mindegyike különleges képességekkel bír, amelyekkel a galaxist átható áram ruházza fel őket.Vannak kiemelkedő úgynevezett "sorskegyelt" családok, akik kiemelkednek a társadalomból jövőbeni tetteik jelentősége miatt.  Ezzel nagy vonalakban ismertettem is a rendszert, persze a regény folyamán sokkal részletesebben kifejti az írónő az egyes dolgokat. Szerintem nagyon jó ötletei voltak a  világ felépítésével kapcsolatban. Gondolok itt arra, hogy elég nyakatekert képességek jelentek meg, valamint különféle társadalmak, vallási felfogások voltak középpontban. 

A regény a két főszereplő szemszögéből mutatja be az eseményeket, E/1. és E/3.-ban.  Az egyik Cyra Noavek, a shotet nép felett uralkodó család tagja. Ő E/1. személyben meséli a történteket. Mindenki rettegi az áramadománya miatt, mivel képes fájdalmat okozni az érintésével, sőt akár megölni is valakit. A testvére Ryzek őt használja fel arra, hogy a vélt, vagy valós ellenségeit megfélemlítse. El akarja kerülni a sorsát, hogy el fog bukni az ellenséges nép egy családja által. A lány először egy nagyon kegyetlen karakternek tűnik, aki lelkiismeret-furdalás nélkül cselekszik. Fokozatosan derül ki, hogy van egy sötét titka, amivel a bátyja zsarolja, így mindig megteszi amit akar. Nekem nagyon tetszett Cyra karaktere, nem egy tipikus nyafka libát takar, a külvilág számára nem vehetőek észre az érzései. Viszont megismerjük az emberi oldalát is, szenved az adománya és az általa elkövetett cselekedetek miatt. 

A másik szereplő Akos Kereseth, aki a thuhve néphez tartozik, Az ő jelenetei E/3. személyben hátszódnak.  Még gyerekkorában elrabolják, és a shotet néphez kerül. Végül Cyra Noavek mellé kerül, mivel az ő adománya segítséget nyújt a lánynak. Az ő sorsa az, hogy szolgálja a Novek családot. Alapvetően szerethető karakter, viszont túl jól nem sikerült megismerni. 

c5b4861d4d5be2f025579490c2010851.jpg

 "- Vagyis dobjam ki a becsületességet az ablakon? - Becsületesség - fújtam megvetően. - A becsületnek nincs szerepe a túlélésben."

"Én azonban megtanultam, hogy a világ nem lesz valamilyenné, csak mert az embernek arra van szüksége."

"- A végzet szolgája vagyok, nem engedhetem meg magamnak a részrehajlás luxusát." 

 

Kontra (ami nem tetszett)

Sokkal jobb értékelést vártam saját magamtól, de ahogy írtam a Pro pontot, nem igazán találtam hatalmas pozitívumokat az általánosságokon kívül. 

A könyv elején azt se tudtam miről van szó, jobban kellett volna elmagyarázni a dolgokat A világ felépítése alapvetően ötletes, de nekem az áramról az "ezoterikus blablákból" ismert az "energia áthat mindent" szöveg jutott eszembe. Szóval, ha jobban belegondolok annyira nem is volt annyira  eredeti az ötlet. A képességek is inkább összeollózottnak tűnnek ebben a megvilágításban. 

Számomra érthetetlen, hogy miért kellett E/1. és E/3. személyben mesélni a történetet. Szerintem elég lett volna csak az egyik használata, vagy Akos fejezeteit egy az egyben ki lehetett volna hagyni. Nekem sokat nem adott hozzá a regényhez. Alapvetően sem lett a kedvenc karakterem. 

A cselekmény a tipikus yong adult regényekre hajaz, ezektől azt hiszem kissé megcsömörlöttem. nem is értem miért sorolják ezt a sci-fi műfajba is (Attól nekem még nem az, hogy van benne pár űrhajó.)  Naná, hogy a szereplőknek előbb-utóbb romantikus kapcsolata kell hogy legyen, naná, hogy vannak lázadók, és természetesen a szereplők fele fogságba esik....stb. Nekem amúgy is tele volt logikátlanságokkal az egész, oké, hogy Akos esetében megjövendölték, hogy a Noavek családot fogja szolgálni. De nem túl logikus, hogy a saját ellenségemet harcossá képezem ki. 

 

Végeredmény 5/3,5 

Alapvetően izgalmas könyv, végig kíváncsi voltam mi fog történni. Viszont ne várja tőle senki, hogy sok újat tud mutatni a műfajon belül. Tipikusan olyan, mint a többi yong adult könyv. 

 

Írta: Vhrai

 

A kép forrása: www.pinterest.com