Scott Hawkins: Az Égett-hegyi könyvtár

covers_387482.jpg

Fumax, Budapest, 2016. 390. oldal

 

Fülszöveg

EGY ​ELTŰNT ISTEN.

EGY KÖNYVTÁR AZ UNIVERZUM TITKAIVAL.

EGY NŐ, AKI TÚL ELFOGLALT AHHOZ, HOGY ÉSZREVEGYE MEGKÖVÜLT SZÍVÉT.

Carolyn alig különbözik a körülötte élő emberektől. Szereti a guacamolét, szeret rágyújtani és steaket enni. Tudja, hogyan kell használni a telefont. A ruhák néha ugyan kifognak rajta, de a karácsonyi pulóverből, biciklisnadrágból és lábmelegítőből álló szerelése komoly sikert arat.
Elvégre régen ő maga is átlagos amerikaiként élt.
Ez persze már nagyon régen volt. Még azelőtt, hogy a szülei meghaltak. Azelőtt, hogy más gyerekekkel együtt befogadta őt egy férfi, akit csak Apának hívtak.
Carolyn azóta nem sokat járt odakint. Adoptált testvéreivel együtt Apa ősi szokásainak megfelelően nevelkedtek: Könyvtárának könyveit tanulmányozták, és megtanulták Apa hatalmának néhány titkát. Néha pedig azon tűnődtek, kegyetlen tanáruk titokban nem maga Isten-e.
Ám Apa váratlanul eltűnt, és a titkait tartalmazó Könyvtár a teremtés feletti hatalom erejével együtt őrizet nélkül maradt.
A hatalmat maguknak akaró, kegyetlen ellenségek sorakoznak fel Carolyn ellen, akiknek ereje messze meghaladja az övét.
De ő számolt ezzel.
Az egyetlen gond csak az, hogy miközben egy új Isten megteremtéséért harcol, megfeledkezik azokról a dolgokról, amelyek emberré teszik őt.

Neil Gaiman és Joe Hill találkozása egy lenyűgözően eredeti, rémisztő és sötét humorú dark fantasyben. Felejthetetlen karaktereivel, sokkoló történetével Az Égett-hegyi Könyvtár egyszerre elborzasztó és frenetikus, agyzsibbasztóan idegen és szívszorítóan emberi.

 

"Külsőségek"

Ez az első Fumaxos könyvem, de jó minőségűnek tűnik a puha borítós könyvük. Aztán majd kiderül, kiállja-e az idő próbáját A borító bevallom először nem tetszett, bár többen is csodálkoztak, hogy mi bajom van vele. Nekem elég "gagyinak" tűnt, viszont a könyvet elolvasva nagyon is passzol hozzá. Szóval a kicsit nyakatekert magyarázat után rájöttem, hogy nagyon is tetszik ez a "fedlap".

 

Pro (ami tetszett)

Régóta szemeztem ezzel a könyvvel, főleg mióta a vonaton "észleltem" is. Ezért nem is telt el sok idő, mire beszereztem magamnak. :) Végre egy igazi felnőtt fantasyt olvashattam! Mostanában nagyon besokalltam a habos-babos, "minden jó, ha a vége jó típusú könyvektől.". Scott Hawkins egy nagyon különleges történetet hozott össze. Mesteri módon fésüli egybe a valóságot az általa megalkotott Könyvtár világával. Maga a Könyvtár az évezredek alatt felhalmozódott tudást foglalja össze. Az egész egy másik dimenzióban található, több bejárata is van. Ennek a vezetője Apa - nyugodtan mondhatjuk egyfajta Istennek. A történet onnan indul, hogy Apa rejtélyes módon eltűnik és a tanítványai nem tudnak a Könyvtárba valamilyen erőhatás miatt visszatérni.

A tanítványok valaha átlagos amerikai gyerekek voltak, akiket a szüleik halála után Apa örökbefogadott, és megtanította nekik hatalmának egy részét. De senki nem tanulhatott a saját területén - Katalógusán kívül mást. 

Megismerjük Carolynt, aki szürke egyéniségnek tűnik, ő a világ összes nyelvét ismeri, beleértve az állatokét is. Ő próbál rájönni mi történt Apával. Először tényleg egy átlagos szereplőnek tűnik. Viszont ahogy haladunk előre a történetben, rájövünk mennyire is rafinált. Először nem is értettem a fejezetek közé épülő Közjátékok jelentőségét, amelyek elsősorban Carolyn múltját mesélik el, azonban a könyv végére összeállt a kép, szerintem senki nem számítana ilyen végkifejletre.

Felbukkan még Carolyn többi testvére is. David, aki  - saját szavaimmal - a háború és gyilkolás Katalógusának mestere. Na a személye kapcsán megcsillan Hawkins humora. Mindig röhögnöm kellett, amikor a gyilkológép lila tütüben és katonai kabátban bukkan fel. Annyira abszurd. De ezzel az "emberi" szereplők is ugyanígy voltak. :D Emlékezetes még Margaret karaktere, ő képes átkelni a túlvilágra, vagyis az Elfeledett Földekre. Az átkelés módja miatt tuti mindenki emlékezni fog rá. Felbukkan még Jennifer, aki a gyógyítás mestere, valamint Rachel, aki mindenféle titkot ki tud deríteni a "gyermekei" segítségével. Őt sajnáltam leginkább az összes tanítvány közül.

Vannak azonban a történetnek átlagos emberi szereplői is. Az egyik Steve, aki véletlenül kerül Carolyn útjába és kénytelen lesz neki segíteni. Sajna szerintem tipikus mártír típus, nem nagyon tudott élni a felkínált lehetőségekkel. Ellenben nagyon kedveltem azért, amit Carolynért tett. A másik jelentősebb szereplő Erwin, a visszavonult katona, ő is teljesen véletlenül keveredik  bele a dolgokba, de sokkal  realistábban szemléli a dolgokat, mint Steve. Nála a dolgok inkább szürkék, semmint feketék és fehérek. 

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azonban az "állati szereplőket" sem. Elég sokszor kerül előtérbe a két oroszlán, Drezda és Naga. Rengetegszer segítették ki a főszereplőinket, mindegyikük külön egyéniség.

the_library_at_mount_char_by_sharksden-d8tz9cs.jpg

"– Aztakurva!- tört ki az alacsonyabb orvosból. – Ez egy oroszlán?
– Ha-ha! Mindenki így reagál rá. De igazából egy labradoodle, csak úgy borotváltuk meg, hogy oroszlánnak tűnjön. Vicces, mi?"

"Carolyn feltápászkodott, és ott állt a sötétben teljesen egyedül, abban a pillanatban és onnantól örökké."

"A lelki nyugalom nem a konfliktus hiánya, hanem az azon való felülkerekedés képessége"

"– Buddha arra tanít, hogy minden életet tiszteljünk.
– Á. Szóval maga buddhista?
– Nem, egy seggfej vagyok. De próbálkozom."

 

Kontra (ami nem tetszett)

Igazából nincs ilyen. Viszont ha nagyon "szőrszálhasogató" akarok lenni, akkor az állatok közül miért pont a kutyák a "rosszfiúk"?!

 

Végeredmény:  5/5

Remélem Hawkins nem csak egy kötetes szerző lesz, ez egy nagyon ígéretes kezdés volt. Egyébiránt csak ismételni tudom a fentieket. Végre egy igazi felnőtt fantasyt olvashattam! Aki kedveli a nyersebb formáját a műfajnak, nyugodtan vágjon bele. 

 

 

Írta: Vhrai

 

 

A kép forrása: www.sharksden.deviantart.com