J. Courtney Sullivan: Eljegyezve

covers_382931.jpg

Libri, Budapest, 2016. 596. oldal

 

Fülszöveg

Öt történet, öt különböző évtized.

Egy reklámszövegíró, független nő, aki a világért sem akar férjhez menni. Egy hangszerboltot üzemeltető párizsi nő, aki New Yorkban véli megtalálni a váratlanul betoppanó boldogságot. A családja széthullását átélő háziasszony és egy mentős, aki minden igyekezete ellenére sem éri el a reklámok vágyott világát. Végül egy házasságra készülődő meleg pár, akik az elsők között szeretnének élni a törvény adta új lehetőséggel. És mindenhol feltűnik egy különös gyémántgyűrű. Hol ajándék gyanánt, hol az eljegyzést előkészítve, hol pedig a vágyott élet jelképeként. Összeköt és elválaszt, eltűnik, hogy aztán a legváratlanabb helyen bukkanjon fel.

Szerelmek, melyek elkerülhetetlenül házasságban végződnek. Életmentő szakítások, újrakezdések és válások. Kapcsolatok, amelyeket megkeményít az élet, és szövetségek, amelyeket felpuhít.
J. Courtney Sullivan sikerkönyvét ideáig 17 nyelvre fordították le.

 

"Külsőségek"

A könyv könyvtári volt, viszonylag új példány, így a minőséget nem igazán tudom megítélni. A borító nagyon kifejező, szerintem nagyon illik a könyvhöz. De nem épp figyelemfelkeltő....

 

Pro (ami tetszett)

Szerintem ez a könyv eddig méltatlanul kevés figyelmet kapott. Nem egy egyszerű romantikus regény - mint azt a cím sugallja - annál sokkal több. A könyv szerkezetileg öt különböző generáció történetét követi nyomon. (Egy részük áll csak rokoni kapcsolatban egymással.) Mindig egy-egy emlékezetes, az adott személy életében lényeges fordulatot jelenít meg, legyen szó karrierről, párkapcsolatról, családról. Úgy éreztem olvasás közben, mintha "kukkolhatnám" mások életét. Nagyon jól lettek elcsípve a szereplők érzelmei, hangulatai. Néha szinte szégyelltem magam olvasás közben, hogy mások "intimszférájába tolakodom".

A regény másik fontos "adaléka", hogy meglepően sok és érdekes információt tartalmaz a gyémántokkal, eljegyzési gyűrűkkel kapcsolatban. A "véres gyémántoktól" elkezdve a Kimberley-egyezményen át egészen a reklámig. Meglepődve olvastam a könyv végén, hogy a regény egyik szereplője Mary Frances Gerety valódi személy volt, és tényleg ő alkotta meg a máig híres szlogent: "A gyémánt örök".

Visszatérve még a regény szerkezetére,először nem tudtam hova tenni a logikáját, a rendszerezését. Elképzelésem sem volt mi közük van egymáshoz a szereplőknek. De a végén egy zseniális húzással kerek egésszé áll össze. Érdemes kivárni, én mindenre gondoltam volna, de erre nem. :)

gyemantok-655x360.jpg

Kontra (ami nem tetszett)

Sajnos se a cím, se a borító, de még a fülszöveg sem éppen figyelemfelkeltő. Őszintén nem gondoltam hogy egy ennyire jó könyvet fogok olvasni. Itt most nem volt igaz, hogy az "egyszerű és nagyszerű".

Kicsit nekem a könyv szerkezete kaotikusra sikeredett, lehet hogy én nem daraboltam volna ennyire szét az egyes részeket.

 

Végeredmény 5/4,5

A könyv külseje ne tévesszen meg senkit nem egy szimpla romantikus regényről van szó, sokkal inkább életszerű dolgokkal van tele, alkalmanként hétköznapi csodákkal. Sőt az is élvezni fogja, aki szereti a "csillogást", rengeteg infó van a gyémántokról :D 

 

Írta: Vhrai

 

A kép forrása: www.pinterest.com

 

Címkék: könyv, romantikus, Libri