Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes novellák

Őszintén megírva nem vagyok a "szimpla" krimik kifejezett rajongója. Egészen eddig nem olvastam Sherlock Holmes sztorikat, de hála Andinak, az Inside my Head vloggerének ez is megvalósult. Az ő olvasókörének - IMHO - e havi egyik feladat volt öt novella elolvasása. Az én választásom roppant egyszerű volt, Arthur Conna Doyle Sherlock Holmes történetei című kötetéből elolvastam az első öt novellát.

 

1. Botrány Csehországban

A történet egy zsarolásról szól, egy nő Irene Adler fényképpel zsarolja a házasság előtt álló cseh trónörököst. Homest bízták meg, hogy derítse ki hol a fénykép. Szerintem zseniális húzással találja meg, hogy a nő  hova dugta el a képet, de ezzel látszólagos cselekménnyel el is árulta magát.

Rögtön az első novellában megismerhetjük a "Nőt". A történet meg fogja magyarázni a nagybetűt. :)

 

2. Az eltűnt vőlegény

Ebben a történetben Holmes egy csalást leplez le, amellyel egy naiv nő pénzét próbálják családon belül tartani. Ez a novella tetszett talán a legkevésbé, annyira abszurd dolgokat vázol fel ami szerintem a való életben elképzelhetetlen. Ennyire naiv és ostoba senki nem lenne....

 

3. A Rőt liga

Itt látszólag ismét egy csalási ügy van kibontakozóban, viszont néhány tény sokkal súlyosabb bűncselekményre utal, amit sikerül időben leleplezni. Nekem talán ebben a novellában mutatkozott meg leginkább Holmes logikájának nagyszerűsége. Bizony nem jöttem rá, hogy "mire akarnak kilyukadni."

_89046968_89046967.jpg

4. A Boscombe-völgyi rejtély

Itt egy gyilkossági ügyben követhetjük nyomozópárosunkat. Egy fiút gyanúsítanak az apja megölésével. Na itt nagyon látszik mennyire rossz  az a rendszer, ahol túl nagy teret engednek a közvetett bizonyítékoknak. Ebben a történetben tűnt talán Holmes a legemberibbnek. Viszont itt már a novella közepén rájöttem  a tettesre, csak az indok hiányzott. 

 

5. Az öt narancsmag

Ezúttal egy balesetnek álcázott gyilkosságok álltak a középpontban. Itt is eszement logika alapján jövünk rá a lényegre, sokszor már azt gondolom ezt csak az író - na meg Sherlock Holmes - érti. :D Ebben azonban megmutatkozik mekkora jelentősége van a tárgyi tudásnak. Nem gondoltam volna hogy a KKK ennyire régi szervezet. 

 

Végeredmény 5/4

Ismét említem, hogy nem vagyok oda a krimi műfajért, de nagyon kellemesen csalódtam. Egyáltalán nem voltak unalmasak a novellák, sőt nagyon is vártam a megoldásokat, de nekem néha túl abszurdnak tűntek. Ennyi alapján azt se értem minek Watson, azon kívül, hogy ő meséli a történeteket.

Na, de még csak a "márciusi" feladat első részét teljesítettem, talán jobban megértem ezt a felállást az egyik Holmes regényből. A sátán kutyáját választottam, jönni fog belőle az értékelésem a közeljövőben. 

 

Írta: Vhrai

 

A kép forrása: www.bbc.com