Tommy Wallach: Kösz, hogy...

covers_414184_1.jpg

Gabo, Budapest, 2016. 298. oldal

 

Fülszöveg

Parker Santé ajkát már öt éve egyetlen szó sem hagyta el. Miközben osztálytársai fényes jövőjüket tervezgetik, ő csak sodródik, szállodákban bámészkodva üti el az idejét, a vendégeket figyeli. Amikor azonban megismerkedik Zelda Tothtal, egy ezüsthajú lánnyal, aki állítása szerint jóval idősebb, mint amennyinek kinéz, a fiú ráébred arra, hogy talán mégis van a világban néhány dolog, amiért érdemes élni.

 

"Külsőségek"

Nos, a könyv ismételten könyvtári szerzemény, úgyhogy minőségi dolgokban nem nyilatkozom. A borító nagyon illik a könyvhöz, annak a tartalmához, de nekem valahogy  nem igazán találták el.

 

Pro (ami tetszett)

A könyvet a Mini-könyvklub márciusi fordulója miatt volt szerencsém elolvasni. Bevallom őszintén enélkül nem biztos, hogy a kezembe vettem volna. Mostanában elegem lett a tini-romantikából. Másrészt erről a könyvről még csak nem is hallottam/olvastam sehol. Szerencsére kellemes csalódás ért, Tommy Wallach nagyszerű stílusban ír, mindenféle szirupos közhely nélkül. Ami nekem nagyon tetszett, az az író sajátos humora. Nagyon jókat röhögtem egy-két résznél. 

A történet nem túl hosszú, röpke 300 oldal. Mindez csak néhány nap eseményeit meséli el. Megismerjük Parker Santét, akit a véletlen hoz össze egy különös lánnyal, Zeldával. Nagyon hatásossá teszi az egészet, hogy Parker E/1-ben mondja el az egész sztorit. Megtudjuk, hogy ő az apja halála óta nem szólalt meg, ezért szinte csak írásban kommunikál. Ezen kívül egy átlagos, visszahúzódó kamaszfiút ismerhetünk meg. A Zeldával való találkozás változtatja meg az életét. A lány döbbenti rá az élet értékére: nem érdemes várni, mert az idő csak halad.... 

Természetesen a szereplők beleszeretnek egymásba, mégse lehet ezt a könyvet egy átlagos romantikus történetként kezelni. Nekem Zelda karaktere inkább egyfajta útmutatóként "funkcionált", mint szerelmes lányként. A másik amiért ez nem egy "tucattörténet"  az egyetlen természetfeletti szálban van. Nekem nagyon tetszett, hogy ezt sem "spilázták túl", teljesen magától értetődőnek tűnt a történet elejétől kezdve, csak ott van és kész. 

9bcdbb9e774f2f5947593ad69be14b9a.jpg

"Szerintem a gyerekeknek külön tehetsége van ahhoz, hogy ráleljenek a boldogságra, ám az idő múlásával lassan elvesztik. Így kell lennie, mert különben feltűnne nekik, mennyire boldogtalan mindenki, és ők maguk sem lennének képesek soha a boldogságra."

"Mint az értelemmel bíró emberek általában, én is utáltam a plázákat."

"- Rum nélkül a kóla olyan ,mint a megvajazatlan pirítós. Teljességgel értelmetlen."

"Elkerülhetetlen volt akár a halál, a sors, meg az hogy az Esküdt ellenségek a nap bármely órájában menjen valamelyik tévéadón."

"Most komolyan, mi az isten van a gyümölcsökkel? ki döntötte el, hogy a művészet legméltóbb tárgya csakis egy ezüsttálban odacsapott szőlőfürt meg egy gránátalma lehet? Mert az a fazon megérdemelné, hogy agyonverjék egy éretlen körtével."

"- Azt hiszem igazad van. Eláruljak neked egy titkot, Parker? Az ember sosem szűnik meg fiatalnak érezni magát. Lehet, hogy elkezdesz dolgozni, lesz férjed és saját házad, de ez az egész felnőttség csak színjáték. Mindannyian úgy teszünk, mintha felnőttünk volna. Tudod, hogy melyik a legkegyetlenebb tárgy, amit valaha feltaláltak? - A fejemet ráztam. - A tükör. Mert megtöri az illúziót."

 

Kontra (ami nem tetszett)        (Spoiler előfordulhat)

A megnyerő stílus ellenére nem egy túl eredeti történet, a némaság és a természetfeletti szál már rengeteg más könyvben is szerepelt.  

A másik problémám Zelda karaktere...a természetfeletti szál miatt nem hinném, hogy túl vonzónak találna egy 17 éves kamaszfiút. Igaz a szerelem kortalan, de ne essünk túlzásokba. 

A könyv végére is "haragszom". Nagyon nem értek vele egyet!!!! (Bővebben nem fejtem ki, mert kár lett volna ajánlót írni.... :D )

 

Végeredmény

Imádtam az író stílusát, mindannak ellenére, hogy nem egy túl eredeti történetet talált ki. Viszont a mostani "tini-romantika" közepette valódi felüdülés volt. Nincs semmi túlbonyolítva, valamint az írónak nagyon jó humora van. Remélem több könyvet is lesz szerencsém olvasni tőle. :)

 

Írta: Vhrai

 

 A kép forrása: www.pinterest. com