Marci Jefferson: Szerelem a korona árnyékában

covers_414245.jpg

I. P. C. Budapest, 2016. 444. oldal

 

Fülszöveg

Az ​itáliai származású Marie Mancini születésekor a csillagok azt jövendölik, hogy egy nap szégyent hoz a családjára. Anyja halála után nagybátyja, a nagy hatalmú, gyűlölt Mazarin bíboros gyámsága alá kerül, aki nem törődve a sötét jóslattal, bevezeti unokahúgát XIV. Lajos francia király intrikával teli, fényűző udvarába.
Mazarin az évek során mesés vagyonra és komoly politikai befolyásra tett szert a Napkirály főminisztereként, és ifjú unokahúgait, a Mazarinette-eket is felhasználja a saját céljaihoz. Marie nővérét, Olympiát a király kegyencnőjévé teszi, így tartva meg az irányítást a fiatal uralkodó felett.
A szabad szellemű Marie csillaga felível, amikor találkozik XIV. Lajossal, és a királyt elvarázsolja a fiatal lány bája és műveltsége. Felismerve a kedvező alkalmat hatalmának megszilárdítására, Mazarin egymás ellen fordítja a nővéreket, és Marie-t gyémántokkal és selyemmel halmozza el, hogy a saját nagyratörő tervei érdekében a király ágyába vezesse.
A bíboros könyörtelenségétől megundorodva, Marie fellázad, nagybátyja ellen fordul, és mindent elkövet, hogy leleplezze Mazarin sötét mesterkedéseit. Amikor már a király szerelme sem védi meg Marie-t, mindent feláldoz, hogy megoltalmazza a családját, megóvja Franciaországot, és segítsen XIV. Lajosnak beteljesíteni a végzetét.

 

"Külsőségek"

A minőséget passzolom, mivel kölcsönkönyvről van szó ismét. A borító nekem teljesen közömbös, "semmilyen" lett.

 

Pro (ami tetszett)

Régen olvastam történelmi regényt, így egy könyv Marie Manciniről érdekesnek ígérkezett. Mindig is imádtam a francia történelem ezen korszakát, már csak Dumas miatt is. A fent említett hölgy XIV. Lajos, a Napkirály szeretője volt. Emellett Mazarin bíboros unokahúga. 

A történetet maga Marie tárja elénk, volt itt minden, ami kellett: romantika, udvari intrika és végül - de nem utolsó sorban - a kegyetlen valóság. Kedveltem Marie karakterét, mert nem egy elveszett lélekről volt szó, nagyon is jól tudta mit akart, és ezért minden eszközt be is vetett. Másrészt viszont sajnáltam, mert még a saját családjában, sőt a saját nővérében sem bízhatott meg.Sőt szerintem nagyot csalódott a Napkirályban is. XIV. Lajos karaktere is igazán érdekes volt. Marie segített neki igazán királlyá válni, mégsem tudott mindent a saját "szája íze szerint" alakítani. Nagyon befolyásolta az anyja és Mazarin bíboros egyaránt. 

Mazarin is hitelesen volt bemutatva, történelmi tények igazolják, hogy mennyire az uralma alatt tartotta a királyt kezdetben. Lényegében ő uralta Franciaországot, és ehhez a saját családját is gondolkodás nélkül felhasználta.

160px-marie_mancini.jpg

" - Ha az udvarban akarsz maradni, tudnod kell, melyik férfinak van pénze, melyik nő teszi szét a lábát, és kinek van a legnagyobb szüksége szívességre."

" - Nincs semmi, amire egy nő ne lenne képes, ha felfelé akar törni."

" - Az ambiciózus nőktől a gyenge férfiak fenyegetve érzik magukat."

 

Kontra (ami nem tetszett)

Értem én, hogy akkoriban élt a hit a természetfeletti dolgokban, de én egy kicsit túlzásnak tartottam ahogy a regényben megjelent a bájitalkeverés és a szellemidézés. Elvégre egy történelmi regény akar lenni, nem fantasy. Bár azt hiszem talán a történelmi romantikushoz áll legközelebb.

A másik, hogy XIV. Lajos lehet befolyásolható volt, de nem hinném ,hogy ennyire ugrott volna bárkinek. Akkor nem vált volna belőle az a jelentős uralkodó, akit a történelemből ismerhettünk meg. Itt úgy tűnt, hogy mindig azt csinálja, amit épp valaki kitalál. Ennyivel a cselédek is utasítgathatták volna.

 

Végeredmény 5/4

Szórakoztató könyv, de túl sok hitelességet az alapokon kívül senki ne keressen benne. Csak egy egyszerű történelmi romantikus, nagy nevekkel.

 

Írta: Vhrai