Szabó Magda: Abigél

covers_54865.jpg

Móra, Budapest, 2014. 396. oldal.

 

Fülszöveg

Gina, a regény hősnője 1943-ban elbúcsúzik otthonától és azoktól, akiket szeret, mert apja beadja a híres árkodi intézetbe. A kis ötödikes gimnazistát a rideg világ, a szokatlan, kegyetlen törvények lázadásra késztetik. Ám megtud valamit, ami maradásra bírja, és önként vállalja a rabságot… Hogyan igazodik el egy tizenöt éves kislány ebben a felnőtt-titkoktól terhes világban? Vajon hihet-e a naiv diáklegendában, amelyet a kertben álló, korsós leányt formázó szobor alakja köré fon a lányok képzelete? Írjon talán ő is levelet Abigélnek, aki mindig segít a bajbajutottakon? Aki látta a regényből készült filmet, bizonyára örömmel veszi kézbe a kitűnő könyv legújabb kiadását.

 

"Külsőségek"

A könyv rengeteg kiadást ért meg, hozzám egy könyvtári példány keveredett. Méghozzá ezzel a szép rózsaszín borítóval. Szerintem nincs rajta semmi extra, a maga egyszerűségében tökéletes.

 

Pro (ami tetszett)

A könyvet talán még akkoriban olvastam először, amikor kötelező volt. De sok mindenre már nem emlékeztem belőle. Mos az IMHO, vagyis az Inside My Head Olvasókör márciusi fordulója miatt vettem a kezembe.

A történet a II. világháború alatt, az 1940-es évek első felében játszódik, kezdetben Budapesten, majd Árkodon, a Matula püspök nevét viselő leánynevelő internátusban. Maga a város és az iskola is csak kitalált helyszín. (Volt ugyan Árkod nevű falu, de nem az említett helyen, és nem a határon.)

A történet főhőse Vitay Georgina , aki egy 15 éves kamaszlány. Az édesapja, Vitay tábornok küldi el őt ebbe az iskolába. Rengeteg konfliktus adódik abból, hogy az elkényeztetett pesti fruskát egyházi iskolába adják. Az odakerülése után szerintem Gina valóban úgy viselkedik, mint egy elkényeztetett kis liba, elég csúnyán viselkedik az osztálytársaival, valamint a tanáraival is. Megpróbál megszökni az intézetből, de ezt még időben megakadályozzák.  Ezután tudja meg, hogy valójában miért is került ide. Itt egy elég nagy "pálfordulásnak" lehetünk tanúi, a kislány hirtelen kénytelen lesz felnőni, még ha nem is érti teljesen a dolgokat. Hatalmas mértékű a regényben a karakterfejlődés.

zsurzs-eva-abigel-1978-film-filmkultura_hu.jpg

"Te nem tudsz veszteni - mondta Marszell valamikor, mikor társasjátékot játszottak - , pedig hozzátartozik a jólneveltséghez, hogy ne tedd nehézzé a győztes győzelmét a bús képeddel. Tessék megtanulni szépen veszteni."

"Itt nincs védőszent, meg amulett, itt nincs semmi, és Istent csak nem zargathatod mindenért. De ha bírod egyedül, akkor csináld."

 

Az iskolai élet - mint ahogy az egyházi intézetekben általában  - elég egyhangú. Rengeteg szabály, beosztott napirend, és így tovább. Ezt színesíti az udvaron található szobor - a regény címadója - Abigél legendája. Aki ugye a "hiedelmek szerint"  segít  a diákoknak, elég egy írásos üzenetet a korsójába dobni. Szerintem itt nagy titkot nem árulok el, hogy élő ember áll a dolgok mögött. a végére ki is derül kicsoda. Mindenkire gondoltam volna, de rá nem.

A regény fő vonala mellett rengeteg mellékszereplő sorsát követhetjük nyomon. Kit "közelebbről", kit "távolabbról". Tanárok és diákok életére egyaránt hatással van a háború, ami még e zárt közösség életébe is beférkőzik. A "zsidó" törvény, a katonák rémtettei - mindenre utalást kapunk. A kedvenc mellékszereplőm Torma Piroska és Kőnig tanár úr voltak. Tormát sajnáltam hogy ilyen szigorú környezetben kellett felnőnie., igaz semmivel sem lett másabb a többi kamaszlánynál. Kőnig tanár úr pedig engem az egyik régi tanáromra emlékeztet. Teljesen ugyanilyen volt a stílusa. Több ilyen tanárra lenne szükség....

 

Kontra (ami nem tetszett)

Igazából Szabó Magdánál nem sok mindenbe tudok "belekötni". Az egyik talán az, hogy sokszor információkat árult el előre, ami szerintem teljesen felesleges volt. Elég lett volna a végére egy kisebb összefoglaló. 

A főszereplő karaktere nekem  nagyon nem tetszett néha, sokszor inkább úgy viselkedett, mint egy 8-10 éves, nem úgy, mint a kortársai. Ennyit hisztizni, bőgni, cirkuszolni - kicsit sok volt.  Zsuzsanna karaktere is ugyanígy eltúlzott volt, az apácák se viselkednek így, ahogy ő.

 

Végeredmény 5/4,5

Szabó Magda az ifjúsági  műfajban is otthonosan mozog. Nem véletlenül sokak kedvence ez a könyv. Nekem néhol a karakterek túlírottak voltak, emiatt a cselekmény háttérbe szorult. A szobor legendája hatalmas pluszt adott az egész történetnek. 

 

 

Írta: Vhrai