Elin Hilderbrand: Pletyka

covers_397473_1.jpg

I. P. C. Budapest, 2016. 368. oldal

 

Fülszöveg

"Mondtuk ​már, de szívesen elismételjük:
Hilderbrand a nyár királynője.
A rossz útra tévedt szereplőinek története tökéletes vízparti olvasmány."
Susannah Cahalan, The New York Post

Egész Nantucket irigyli Madeline Kinget és Grace Panciket, a két jó barátnőt a tökéletes házasságukért, a gyönyörű gyermekeikért, és mert vasárnap esténként a férjükkel négyesben eljárnak vacsorázni. Ezen a nyáron azonban megváltoznak a dolgok, a szigetlakók pedig csak egy valamit szeretnek jobban, mint a tengerparti naplementében koktélozgatni: pletykálni.

És azt beszélik…

…hogy Madeline, az író leblokkolt, pedig vészesen közeledik új regényének leadási határideje, sokasodnak a számlák, és miután az üres lapok a kétségbeesésbe hajszolják, megdöbbentő lépésre szánja el magát;

…hogy Grace, miközben minden erejét bevetve igyekszik földi paradicsommá varázsolni a kertjét, a szükségesnél kicsit szorosabban összedolgozik az életerős, jóképű tájépítészével;

…hogy Grace férje, a sziget sikeres ingatlanügynöke, „Sebes Eddie” szokatlan mellékállást talált;

…hogy Madeline fiának meg Grace lányának mesébe illő kapcsolata zátonyra futott, és elkerülhetetlen a katasztrófa.

A pletyka egyre jobban terjed, miközben azonban Grace és Madeline tisztázni próbálja az igazságot, felmerül a lehetőség, hogy el fogják veszíteni a boldogságot, melyért olyan sokat dolgoztak.

A valóság azonban sokkal rosszabb, mint amit az emberek beszélnek.
***
„Nincs nyár Hiderbrand könnyed, érzéki, humoros nantucketi meséi nélkül, és a legutóbbi könyve sem okoz csalódást. Szövevényes történet, pergő párbeszédekkel; éppen olyan jólesik, mint egy pohár jófajta bor.”
Kim Hubbard, People

 

"Külsőségek"

A könyv minőségével semmi problémám nincs. Jól olvasható, nem törik könnyen a borító. Az elején a fénykép nagyon hangulatos, szívesen "ejtőznék" én is egy ilyen tengerparton

 

Pro (ami tetszett)

Ezt egyrészt a Mini-könyvklub áprilisi fordulójára választottam, másrészt viszont Elin Hilderbrandtól ez már a harmadik olvasásom. Korábban már két könyvét is kivégeztem, a Szigetet és a Hajótörötteket. Mindkettőt ezúton is tudom ajánlani. :)

Az írónő regényei mindig ugyanazon a helyszínen, Nantucket szigetén (USA, kis földdarab nem messze Massachusetts partjaitól), amely leginkább üdülőparadicsom. Viszont vannak a sziget városkájában állandó lakosok is, akik az év minden szakát ott töltik. 

A regény most is több szálon fut, a King és a Pancik család tagjait emeli ki. A középpontban igazán a két barátnő, Madeline és Grace áll. Legtöbbször őket követhetjük nyomon, valamint Grace lányát Hope-ot és a férjét Eddie-t. Nekem nagyon tetszik, hogy az írónő mindig hétköznapi problémákat állít a középpontba, pl.: házassági válság, anyagi gondok, szerelmi bánat... Ezáltal az olvasó is nagyon közel érezheti magához a szereplőket. 

649feda2ba8c1d092ebe06e8413ddbf1.jpg

Mindehhez a "hétköznapisághoz" Hilderbrand mindig hozzá tud adni valami pluszt. Az egyik ilyen számomra ebben a történetben maga a pletyka természete. A Nantucket című fejezetekben olyan hitelesen írja le a szóbeszéd terjedését, hogy jókat mosolyogtam rajta. Főleg, hogy kisvárosban nőttem fel, hát ott ugyanez ment. :D

A másik különlegesség, hogy "visszahozta" egyik korábbi regényéből (Hajótöröttek) a Főnököt. Nagyon jó húzás a íróktól, hogy nem határolják el egymástól az egyes regényeiket. Imádom az ilyen átfedéseket.

Nagyon nagy plusz pont jár továbbá, hogy ebben a könyvbe is van irodalomkedvelő szereplő, annyi műre találtam utalást, hogy könnyedén összejön egy 20-30 darabos olvasási lista.

 

Kontra (ami nem tetszett)

Ritka pillanatok egyike, de most nem volt ilyen. :)

 

Végeredmény 5/5

Ebben a műfajban számomra Elin Hilderbrand az egyik legjobb. Ez a könyve is nagyon szórakoztató. "Életszagú" a történet, hétköznapi emberek, mégis megvan a regénynek a különleges hangulata. Aki kedveli a romantikát, vágjon bele, nem fogja megbánni. :)

 

Írta: Vhrai