Stephen King: Hasznos holmik

covers_243.jpg

Európa, Budapest, 1994. 712. oldal

 

Fülszöveg

Az ​új-angliai Castle Rock csöndes kisváros, izgalmas esemény, ha új boltja nyílik. S még izgalmasabb, ha az új boltot történetesen egy messziről jött, rejtélyes ember nyitja, aki belopja magát a városlakók szívébe nyomban. Mert Leland Gaund üzletpolitikája fölöttébb szokatlan és megnyerő – hasznos-haszontalan portékájáért épp csak annyit kér mindenkitől, amennyi kinek-kinek pénztárcájában lapul. Potom pénzért vesznek át a városlakók gyönyörű lámpaernyőt, remek horgászbotot, csodatevő talizmánt, kincskereső könyvet, Elvis Presley napszemüvegét – mindenki azt, ami régóta szíve vágya. Igaz, az alkuban benne foglaltatik mindahányszor, hogy a boldog vevőnek még valami apró, játékos csínyt is el kell követnie. Tódul hát a nép a Hasznos Holmikba, egyedül Alan Pangborn seriffnek nem jut ideje, hogy személyesen üdvözölje a város új boltosát. Mert neki bokros teendői akadnak – egy különös ügyben kell nyomoznia: a félbolond Nettie Cobb és a sárkánylelkű Wilma Jerzyck bárddal-böllérkéssel lemészárolja egymást, nem sokkal a Hasznos Holmik megnyitása után. Pangborn seriff nem sejti, hogy ki uszította egymásra a két asszonyt, de valami azt súgja neki: történnek még Castle Rockban furcsa dolgok…

 

"Külsőségek"

Az Európa kiadó puha kötésű könyveire nyugodtan mondhatom, hogy tökéletesek, ezzel sincs másképp. A borítót nem tudtam hova tenni, de a könyvet olvasva értelmet nyert a dolog.

 

Pro (ami tetszett)

Mostanság eléggé elhanyagoltam Kinget, ebben az évben még egy könyvét sem olvastam. Viszont lecsaptam a fia Joe Hill egyik művére (NOS4A2- itt az értékelés), ez végre meghozta a kedvem a Mesterhez is. Tehát gyorsan lekaptam a polcról a Hasznos holmikat, már lassan tíz éve olvastam, bevallom sok mindenre nem is emlékeztem. 

Ebben a sztoriban ismét ellátogatunk Castle Rock-ba, ami egy tipikus amerikai kisváros, viszont csak King fantáziájában létezik. Több regénye is játszódik ezen a helyszínen, a regényben erre utalást is kapunk. (Cujo, Halálos árnyék). Ebben a városban mindig "érdekes" dolgok történnek, én tuti nem költöznék oda. :D  A könyvből nem hiányzik a több száz oldalas felvezető, amit az írótól megszokhattunk. Viszont szinte az első oldaltól érezhető, hogy valami nagyon nincs rendben, fokozatosan alakul ki a városban az egyre nagyobb őrület, ami gyilkosságokba torkollik. 

kacatok-1.jpg

"Az új hölgy arca épp annyi bájt sugárzott, akár egy hólapát."

"- Szellemek azok, akik a múltjuktól nem szabadulhatnak - jelentette ki Evvie néni. - Ők járják a kísértetet. Nem ezek - lendítette karját a friss sírok fölött. - A holtak meghaltak. Ha eltemettük őket, jó helyen vannak."

"Könnyeit elsírta, aztán égő szemmel meredt a sötétségbe, és bosszú keserédes gondolataival játszott. E gondolatok a hiszékeny és megcsalt szerelmes szívek gyógyírjai." 

 

Maga a történet a "Hasznos holmik" nevű bolt köré összpontosul., amit egy fura fickó Leland Gaund nyit meg. Elsőre egy használt kacatokat árusító boltnak tűnik, de egyre különösebb dolgok történnek: az emberek mintha megőrülnének, a régi "ellenlábasok" szó szerint egymásnak esnek. Egyre nagyobb káosz alakul ki városszerte. Főszereplőnk a Halálos árnyékban megismert Alan Pagborn sheriff, ő próbálja kideríteni mégis mi történik a városában. Mindeközben a saját emlékeivel is meg kell küzdenie. Sokáig tanácstalanul állnak az események előtt, csak rohangálnak ide-oda. A másik főszereplő a sheriff barátnője, Polly Chambers. Na ő se egy összeszedett karakter, krónikus fájdalmak között éli a mindennapjait, és bármit megtenne, hogy ettől megszabaduljon. A múltjában is titkot rejteget, természetesen gyorsan az új boltban találja magát, de az első között eszmél fel, hogy valami nagyon nem stimmel. A két főszereplő tökéletesen kiegészíti egymást, mindig jókor vannak - egymásnak - jó helyen.

Magáról Leland Gaund-ról sok minden nem derül ki, egészen a végéig, de az olvasót nagy meglepetések nem érik menet közben vele kapcsolatban, King szép fokozatosan adagolja az információt. Istenigazából még rengeteg szereplőt követhetünk nyomon, mikor, kit, hogyan és miért ugrasztott össze valamint mi történt velük később, de ezek végig megmaradnak egyfajta mellékszálnak.

 

Kontra (ami nem tetszett)

Ahhoz képest, hogy már a könyv elejétől pörögnek az események, a vége nekem nagyon összecsapottnak tűnik, vagy mondjam úgy, túl egyszerű a megoldás. Gaund se igazán volt félelmetes. King bácsi ennél sokkal jobbat tud. 

 

Végeredmény 5/4,5

Nagyon izgalmas könyv, King remekül ért a feszültségkeltéshez, de a vége nekem túl egyszerűnek tűnik a történtek után. Rengeteg szereplőt vonultat fel, én néha elvesztem a részletekben. Ettől függetlenül jó kis történetet kaptunk a Mestertől. Rajongóknak ez is kötelező! :D 

 

Írta: Vhrai

 

További értékelésem az írótól:

A mobil

Címkék: könyv, horror, Európa