Abigél

A sorozat IMDB-s oldala

 

Pont az utolsó pillanatban sikerült befejeznem  a havi IMHO-s (Inside My Head Olvasókör) kihívásra a feladatot, vagyis a könyv elolvasása után végül is megnéztem  az 1978-as minisorozatot.

Kezdtem azzal, hogy egy nagyon könyvhű adaptációról van szó, gondolom nem volt véletlen, hogy a forgatókönyvet is Szabó Magda írta. Azt hiszem több feldolgozásnál is gyakorolhatnák, hogy a könyv írója készíti el a forgatókönyvet, vagy legalábbis részt vesz a megírásában. Egy író talán jobban el tudja képzelni filmként a saját könyvét, mintha egy idegenre bízná a képi megjelenítést. Egy biztos, ebből a feldolgozásból aztán semmi nem maradt ki.

A színészi játékot nem is akarom méltatni, mert ahhoz nagyon "kevés vagyok", viszont néhány színész szerintem rendkívüli alakítást nyújtott; ilyen volt számomra Ruttkay Éva (Horn Mici), Piros Ildikó (Zsuzsanna testvér), de nem akarom kifelejteni a Bánkit alakító Egri Katit sem. Nekem Gina szerepére Szerencsi Éva "túl felnőttnek" tűnt, ettől függetlenül jól játszotta a szerepét.

pictures_7361.jpg

Számomra azért akadt néhány furcsaság. Szerintem aránytalanul élesen rajzolódtak ki a különbségek Gina és a többi lány között, mintha egy 14 évest raktak volna be az óvodások közé. Oké, hogy pesti lány,de egy tinédzser mindenhol tinédzser. A  legelképesztőbb jelenet számomra az volt, amikor Gina először találkozik a lányokkal, akik közül volt aki (Torma) vihogva meséli el, hogy árva, meghaltak a szülei. Ez elég nagy baklövés volt a készítők részéről, szerintem nincs olyan ember, aki ezt így adná elő....

 

Végeredmény 10/8

Nagyon könyvhű adaptáció, rendkívüli színészi játékkal. Bátran választható akár a kötelező olvasmány helyett is! (Bár nem akarok senkit erre biztatni....) Viszont vannak furcsán megoldott jelenetek.

 

Írta: Vhrai

 

A könyvről írt értékelésem itt olvasható: Szabó Magda: Abigél