Paulo Coelho: Tizenegy perc

covers_665.jpg

Athenaum, Budapest, 2006. 288. oldal

 

Fülszöveg

A szerző új regényében, mely szinte egy időben 33 nyelven jelenik meg, egy fiatal brazil lány életét meséli el. Maria egy gyerekkori csalódás után úgy érzi, soha életében nem fogja megtalálni az igaz szerelmet. Egy váratlan találkozás révén eljut álmai városába, Genfbe, ahol mesés gazdagságot és hírnevet remélve kezd táncosnőként dolgozni. Hamar ráeszmél, hogy a hírnevet nem adják ingyen, és nemsokára az utcán találja magát, ahol prostituáltként kell megélnie. Az igaz érzelmekről rég letett ugyan, de a szexualitás új és új utakra csábítja mindaddig, amíg egy fiatal festő fel nem lobbantja benne a szerelem tüzét. Választás elé kényszerül: vagy végleg feloldódik a testiségben, vagy megtalálja saját „belső fényét”, és a szent szerelemben keresi meg a szex helyét. Coelho újabb világsikerű művében a szerelem szentségéről és a benne rejlő szexualitásról ír, tabuk nélkül, szenvedéllyel, a tőle megszokott spirituális emelkedettséggel.

 

"Külsőségek"

Kölcsönkönyv, úgyhogy a minőségéről nem nyilatkozom. A borítóval meg úgy vagyok, hogy nagyon nem passzol a könyv valódi tartalmához. 

 

Pro (ami tetszett)

Nagyon régen már olvastam Coelho néhány művét. Így amikor az egyik könyvklubos csoportban kiválasztották a Tizenegy percet havi olvasmánynak, sokat nem is gondolkodtam rajta nekiálljak-e. 

Az író hozza a szokásos formáját, rendkívül olvasmányos, mindenki számára érthető. Ebben a kötetben egy elég kényes témát, a szexualitást dolgozza fel, sikerült mégis egész ízléses keretek között maradnia. A legkézenfekvőbb oldalról történik a téma megközelítése, mégpedig a szexet szakmaként űző prostituált oldaláról. Maria egy fiatal brazil lány, aki a jobb lehetőségekért, karrierért utazik Svájcba. Itt azonban a "könnyebb" pénzkeresetet választja, egy bárban helyezkedik el prostituáltként. Tetszett, hogy röpke 300 oldal alatt mekkora karakterfejlődés figyelhető meg; Maria egyre inkább megtalálja magát az események tükrében, rengeteg tapasztalatot gyűjt. Felismeri, hogy mindig a kezében van a választás lehetősége. 

images_3.jpg

"A találkozások megvárnak, de legtöbbször éppen mi nem hagyjuk, hogy valóra váljanak."

"…és elkezdik azt, amit úgy hívnak: a nagybetűs ÉLET. Munka, házasság, gyerekek, televízió, aztán a megkeseredés, öregedés, a sok elvesztett dolog miatti bánat, frusztráció, betegség, elgyengülés, másoktól való függés, magány, halál."

 

Kontra (ami nem tetszett)

Egy biztos, Paulo Coelhot érdemes a helyén kezelni. Olvasmányos, érdekes a stílusa, de nekem mindig is csak egy "parasztfilozófus" marad, egy közhelyeket hangoztató idézetgyáros.

Maria karaktere sajnos lefesti a mai világ állását. Valaki azt hiszi elolvas két könyvet, és attól művelt lesz. Tipikusan az ilyen embereknek szokták mondani: "Sokat kell tanulnod, mire rájössz milyen buta vagy valójában.". 

A regény végére túlmisztifikálja az egész szexualitást. Szerintem ez az amit felesleges túlfilozofálni... 

Néha felháborító dolgokat ír le. A sok hülye meg még el is hiszi, hogy így van. Az egyik kedvencem, hogy egy 12 éves lány, ha unatkozik otthon, akkor inkább magához nyúl. A másik meg hogy az író szerint a szexuális zaklatást azért találták ki, hogy a világ összes nője rondának érezze magát. Kérdezem én, normális aki ilyet állít?!

Az meg már egyenesen vicces ahogy a prostitúcióról ír. Nem tudom milyen örömlányokkal beszélgetett az író - legalábbis állítása szerint - de kíváncsi lennék, hány szakmabeli érezte át a spiritualitást. Összegyűjtötte az összes tévhitet,a mit erről a szakmáról olvasni lehet. Ilyen a "nem csókolózás", meg az is, hogy bonyolult eszmefuttatásokat akarnak velük folytatni. Hogyne,pont az iskolázatlan brazil parasztlánnyal, mert elolvasott két könyvet.... (Aki meg magasabb szintű szolgáltatásra is vágyik, nem egy bárban fogja keresni ezeket a lányokat.)

 

Végeredmény 5/2

Nagyon csalódtam, igaz hogy olvasmányos, de túlmagyarázza a semmit. Ha nagyon erősen akarok fogalmazni nem más az egész könyv, mint egy túlfilozofált pornó. Néha pedig akkora butaságokat ír, hogy csak fogtam a fejem. Egy darabig ebből elég volt....

 

Írta: Vhrai