Angela Marsons: Elfojtott sikoly (Kim Stone 1.)

covers_360228.jpg

General Press, Budapest, 2015. 358. oldal

 

Fülszöveg

Ötágú csillagot alkottak a kis bucka körül. Csak ők tudták, hogy a frissen felásott föld sírgödröt takar. A fagyott földet ásni olyan volt, mintha kőbe akartak volna vésni valamit, ezért felváltva dolgoztak. Mindenkire sor került. Mind az ötükre.

Ha felnőtt méretű gödröt kell ásniuk, az tovább tartott volna.
Kézről kézre járt az ásó. Volt, aki tétován, habozva fogta meg, mások biztosabb kézzel. De senki sem ellenkezett, és senki sem szólt egy szót sem. Tisztában voltak vele mindannyian, hogy egy ártatlan életet vettek el, de az egyezség megköttetett: a titkaikat el kell temetni!

Amikor megtelepedtek a sírhanton a szállingózó hópihék, a csoport tagjainak hátán végigfutott a hideg. Aztán ment ki-ki a dolgára: az öt emberalak lábnyomai csillagot tapostak a friss, ropogós hóba.

Elvégeztetett.

Ám a titkok sosem maradnak eltemetve…

Angela Marsons valósággal berobbant a Kim Stone felügyelőnő bűnügyeit leíró sorozatával az angol krimiirodalomba. Óriási sikert arató első könyvével hónapokig vezette az eladási listákat, szarkasztikus, ám szerethető főszereplője pedig elszántan göngyölíti fel a nehezebbnél nehezebb eseteket.

 

"Külsőségek"

Bár csak kölcsönkönyv, de én olvastam először. Nem panaszkodhatok, mert nem látszik, hogy olvasva lett. A borító egyszerű, de sokat sejtet a kötet hangulatáról.

 

Pro (ami tetszett)

A könyvre magamtól talán fel sem figyeltem volna, egyik barátnőm hozatta meg magának. Mivel én voltam a postás, átadás előtt gyorsan rávetettem magam.

A történet maga egy tipikus krimi, a szokásos szálakkal. Gyilkosságok történnek, holttesteket találnak, a nyomozók pedig az ügy végére akarnak járni. Azonban végre nem csak egy "ponyva krimiről" van szó, a sebtében odavetett információkkal, hanem alaposan meg is vannak magyarázva a rendőrségi munka egyes fázisai a helyszíneléstől a nyomozáson át egészen a bizonyításig. További érdekes adaléka az is a történetnek hogy az egyes helyszínekről - pl: "Black Country" még néhány történelmi infó is el van csepegtetve. Nagyon tetszettek az utalások a könyvekre, tévésorozatokra is, mindig lehet új ötleteket meríteni.

scream-1459214.jpg

"- Hagyjál már, mi vagy te, pszichomókus? Egyesek arra vannak teremtve, hogy megtalálják a lelki társukat, és boldogan éljenek, míg meg nem halnak, mások pedig nem így vannak huzalozva. Ennyi az egész."

"Mintha átkiabált volna a konyhából a frissen főtt kávé aromája."

 

A regény középpontjában Kim Stone felügyelő és csapata áll. Őket bízzák meg az ügy felgöngyölítésével. Viszont abszolút központi figura Stone felügyelő, aki a munkájának él. A regény folyamán fokozatosan ismerjük meg, az írónő remekül adagolja az információkat. Teljes képet csak a könyv végére kapunk vele kapcsolatban. Rendszeresen dolgozik együtt Bryant őrmesterrel, mondhatjuk hogy ő a társa, a tipikus szabálykövető, "jó zsaru". Ő az, aki megpróbálja rendszeresen visszafogni a  főnökét. A csapat másik két tagja Kevin és Stacey, ők leginkább a háttérmunkát végzik, csak néhány infót kapunk velük kapcsolatban. Nem is szerepeltek túl sokszor.

A regény azonban nem csak a nyomozócsapatot követi nyomon, hanem bepillantást kaphatunk az elkövető, valamint az áldozatok szemszögéből is. A végén már azt se tudjuk ki-kivel van.

 

Kontra (ami nem tetszett)

Személy szerint én a regény harmadáig rettenetesen untam a könyvet. A szereplők eléggé  a "tipikus rendőr" kategóriába sorolhatóak, később válik kissé árnyaltabbá a helyzet.

Nekem nagyon nem volt világos, hogy mikor, miért és hogyan jöttek rá az egyes elkövetők személyére. Csak úgy beugrott valami és hopp meglett. Ez valahogy nekem kimaradt a könyvből. Talán írjam azt nem igazán volt logikus.

 

Végeredmény 5/4

Sorozatindítónak nem rossz, de én sokkal jobbra számítottam. Néha nagyon unalmas volt, viszont egy nagyon alaposan megírt könyvről van szó, és már csak a főszereplő miatt is kíváncsi vagyok a folytatásra.

 

Írta: Vhrai