Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája (Borbíró Borbála 1.)

covers_177077_2.jpg

Delta Vision, Budapest, 2012. 472. oldal

 

Fülszöveg

Borbíró ​Borbála a magyarországi Vámpírkutató Intézet alkalmazottja, bakancsos tudós és magánéleti szerencsétlenség, akinek a munkája a mindene – ám amikor hatalomra kerül az Emberfeletti Összefogás Pártja, az intézet az élőholtak megnövekedett politikai befolyásának köszönhetően bezárja kapuit. Mit tehet egy állástalan vámpírkutató egy olyan Magyarországon, ahol a vámpírok lassan teljes jogú állampolgárokká válnak, és ahol a háttérben köttetett szerződések különleges kiváltságokat is megadnak nekik?

Az állás, amely végül az ölébe hull, jóval több és veszélyesebb, mint amiről valaha is álmodott, és rejtélyes, új főnöke hamarosan hajmeresztő feladat elé állítja: be kell épülnie a kormány tanácsadói, az IQ vámpírok közé, hogy kiderítse, mit titkolnak emberi szövetségeseik elől. Bori nem tudja, képes lesz-e átverni Magyarország legokosabb vámpírjait úgy, hogy csupán eszére és alaposan felvágott nyelvére támaszkodhat, de a vérét, életét és emberségét megőrizze.

 

"Külsőségek"

A könyv minőségével az égvilágon semmi bajom nincs. Nagyon bejön, hogy kis helyen is elfér, pedig nem egy rövid könyvről van szó. A borító viszont nem tetszik - jobb szót nem találok rá - nekem elnagyoltnak tűnik.

 

Pro (ami tetszett)

Igazából a könyvet nem most olvastam először, tavaly megnyertem a kiadótól a sorozat egyik részét, akkor neki is esetem az első kötetnek. Most a Mini-Könyvklub keretében került rá ismét a sor. Szerintem az írónő a magyar fantasy piacán egy óriási lyukat tömött be ezzel a sorozattal, nem találkoztam még ilyen jellegű könyvekkel itthon. (Persze ez csak az én véleményem.)

A történet egy alternatív valóságban játszódik, ahol  a társadalom tagjai a vámpírok, boszorkányok, alakváltók és egyéb természetfeletti lények. Gaura Ágnes pedig mindezt sikerrel beillesztette a magyar közegbe. Hol máshol lennének az ország vezetői közvetve vámpírok?! Mindezt a főszereplőnk, Borbíró Borbála, Magyarország egyetlen vámpirológusa szemén keresztül ismerhetjük meg. Az egész sztorit ő meséli E./1.-ben . Szereplőnk sorra lehetetlen helyzetbe kerül: elveszíti a munkáját és kénytelen lesz elfogadni a Nemzetbiztonsági Hivatal ajánlatát. Feladatul kapja, hogy épüljön be az IQ-vámpírok (ész- és nem ösztönvezérelt) közé. Persze ez se fog egyszerűen menni, vissza kell előbb szereznie valamit egy rivális vámpírbandától.

Nem panaszkodhatunk, ebben a történetben aztán kapunk mindent, ami egy ütős regényhez kell.: akció, misztikum és egy csipetnyi erotika. Engem legjobban persze a misztikum fogott meg, zseniális amit az írónő művelt Edgar-Allen Poe-val, a múzsákkal, és Drakulával.  Az meg különösen tetszett, hogy a magyar mitológia alakjai is megelevenednek a könyv lapjain.

dangerous-woman-1428585.jpg

"Jó, ha időnként tragédia éri az embert, mert legalább felnyílhat a szeme és rácsodálkozhat azokra a dolgokra, amiket nem tudunk mindig értékelni, még ha próbálkozunk is vele."

"Az hogy egyfolytában azt szuggerálod magadnak: "semmi gond, mindezt még a saját javadra is fordíthatod", nem változtatja meg azt a tényt, hogy valójában egy óriásit rúgott beléd az élet, és lövésed sincs, mihez kezdj a közeli jövőben."

"Ahogy Jerome vámpír is megmondta mind a kétszáznegyvenhat évével: a nőknek két olyan tulajdonságuk is van, amit évszázadok alatt sem képes megszokni egy férfi: a tökéletes következetlenség és az ezzel párosuló, kielégíthetetlen kíváncsiság."

 

Kontra (ami nem tetszett)

A könyv első felét én rémesen untam, szerintem a konferenciás részt kár volt ennyire elnyújtani.

Nem igazán kedveltem meg Borit. Soha nem értettem azokat a nőket, akik nem bírnak meglenni pasi nélkül. A regény tetemes hányadában a főszereplő ezen siránkozik egyfolytában.

Sajnálom, engem kiborított a könyvben az alkohol eltúlzott szerepe is. Minden második oldalon pálinkázott a csaj, mindenféle okokra hivatkozva. Szerintem simán mehetne elvonókúrára. Amikor meg a munkához szeszraktárt létesítenek neki szinte...hát az már no-comment.

 

Végeredmény 5/4

A történet és a világfelépítés zseniális, emiatt biztos folytatni fogom a sorozatot. Viszont az első száz oldalon a konferencia és a főszereplő viselt dolgai nekem sokat rontottak a könyv egészén. De bátran ajánlom azoknak, akik egy kis magyar fantasy különlegességre vágynak! :)

 

Vhrai

 

A képek forrása: www.freeimages.com