Pusztai Andrea: A sárkányölő (Bizánc 1.)

covers_366643_1.jpg

Gold Book, Debrecen, 2015. 384. oldal

 

Fülszöveg

Kr. ​u. 958. A fénykorát élő Bizánci Birodalom kora katonai nagyhatalma, flottája és híres nehézlovassága révén vasmarokkal tartja kézben a Földközi-tenger és a Fekete-tenger medencéjét. A Nagy Konstantin által alapított főváros és a császári udvar azonban a kül- és belpolitikai, párt- és családi viszályok, intrikák melegágya: igazi kígyóverem.

Kagan, a Tarján törzs vezére a magyarok törzsszövetségének követe a császári udvarban. Feladata kettős: egyrészt igyekeznie kell a kalandozó törzsek augsburgi gyászos veresége után új határvédelmi szerződést kötni Bizánccal, másrészt szemmel kell tartania az udvarban nevelkedő Gyevel herceget, Taksony fejedelem fiát.

Kratérosz sztratégosz, az egyik legelismertebb bizánci hadvezér egyetlen, féltett lánya, Anasztázia egy nap elszökik erőszakos udvarlója elől otthonából, azzal a feltett szándékkal, hogy apja akarata ellenére benevez a versenyre, melynek résztvevői közül Rómanosz herceg, VII. Kónsztantinosz császár fia, a trónörökös feleséget választ magának. A keresésére indulók elöli menekülés közben azonban megsebesül, és ájultan esik össze egy előkelő hun házának kapuja előtt…

Niképhorosz Phókasz apjával és fivérével a syrakuzai kalózok ellen vezetett hadjáratból igyekszik haza, hogy régi szövetségesükkel, Kratérosszal karöltve felülkerekedjenek politikai ellenlábasaik, a Dukaszok és Komnénoszok fölött.

Pusztai Andrea regénytrilógiájának első kötete kiterjedt kutatásokra alapozva fest sokszínű és élettel teli képet a X. századi bizánci udvar intrikáiról és politikai csatározásairól, kiemelt hangsúlyt fektetve a császárság és a magyar kapcsolatok alakulására.

 

"Külsőségek"

Nem vagyok oda a keménytáblás könyvekért, de a Gold Book-éval ki vagyok békülve, jó a kötése. A borító megoldása meg főleg tetszik, alatta egyszerű fekete a könyv. Az aranyalmát nem igen tudtam asszociálni a könyvhöz, de olvasás közben "megvilágosodtam".

 

Pro (ami tetszett)

"Kényszerítettek" a könyv elolvasására, miután már hónapok óta pihent a polcomon olvasatlanul. Drága Dorka (Dorina_s) minden második este kérdezgette, mikor méltóztatok végre nekiállni. Úgyhogy muszáj volt! :D Mostanság eléggé elhanyagoltam a történelmi regényeket, pedig Urbánszki László első könyvének elolvasása után beszereztem egy kisebb polcra való mennyiséget, köztük Pusztai Andrea könyvét is.

A sárkányölő egy számomra kevésbé ismert korszakba nyújt bepillantást. Ugyan jogtörténeti oldalról "volt szerencsém" megismerni Bizáncot, de valljuk be, arra a néhány tételre sem igazán emlékszem már. A regényben ellenben rengeteg aspektusból megismerhetjük a Bizánci Birodalmat, az állam belső működésétől kezdve a külkapcsolatokon át egészen a hétköznapi emberek életéig. Az írónő remekül egybegyúrta a történelmi ismeretanyagot a cselekményvezetéssel.

theodora_ik.jpg

"- Furcsa képed van az urakról, szolga. Vezérnek lenni felelősség és szolgálat, nem dőzsölés."

"- Képtelenség! Az egymásnak tett eskü szentebb és tisztább, nem beszélve arról, hogy nincs benne az örökké szócska. Ugyan már! Aki hűtlen, az elárulja az istenét? Emberek vagyunk, gyarlók, de ettől még nem rosszabbak, mint bárki más."

"Tudta, milyen érzés kevésnek lenni, hinni, hogy valami sikerülhet, ám valamiért mégsem úgy alakul. Ez azonban a lecke része. meg kell tanulnia legyőzni a kudarcot. Meg kell tanulnia felülemelkedni akkor is, ha néhanapján elbukik. Meg kell értenie, hogy a sikerhez vezető út keserű kudarccal van kikövezve." 

A történet maga több szálon fut, rengeteg szereplővel operál. A cselekmény nagyon izgalmas, az olvasó egy percre sem nyugodhat meg. Minden van ami kell: harc, szerelem, cselszövés. Emellett nagyon jó karakterekkel van tele az egész könyv. Az egyik Anasztázia, aki megszökik a nem kívánt házasság elől, ezért inkább elindul, hogy részt vegyen a "Kiválasztáson", ahol a császár fia feleséget választ magának. A könyv elején egy rendkívül naiv teremtésként, szinte még kislányként ismerjük meg, aki azonban a történet végére teljesen megváltozik. Pusztai Andrea nagyon jó korszakot választott, ebben az időszakban a nők még nem csak arra voltak képesek, hogy ájuldozzanak a veszély láttán, hanem maguk is fegyvert ragadtak. Ez a "Kiválasztás" során is szerepet kapott.  

A másik Kagan, az egyik magyar törzs vezére, aki rengeteg bizánci kötődéssel rendelkezik, egyfajta követként van jelen. Igazán azonban a bosszú vezérli. Egy különös véletlen folytán keresztezi az útjuk egymást Anasztáziával, kölcsönösen vonzódnak egymáshoz. Harmadik főbb szereplőnk révén bepillantás nyerünk a palota és a császári család életébe is. Itt hihetetlenül bonyolult kapcsolatrendszer, szövetségek, titkok és vég nélküli ármánykodás rajzolódik ki a szemünk előtt. Rómanosz herceg ifjonti hévvel éli az életét, mindenáron harcolni akar az ellenség ellen, na és a nőket sem veti meg. Igazán a császár nyomására keres magának feleséget, hogy utána háborúzhasson kedvére.

Mint írtam már, rengeteg szereplőt követhetünk még nyomon, de számomra ők jelentették a fő szálat, de itt elég is, ha így folytatom egy kisebb novellát írok! :D 

 

Kontra (ami nem tetszett)

Speciel nekem egy-két jelenet a vége fele túlzásnak tűnt, de spoiler miatt inkább nem elemzem részletesen. 

 

Végeredmény 5/5

Nem is értem, miért nem kaptam le a polcról előbb ezt a könyvet. Letehetetlen kategória, amiből azonban nem hiányzik a tényszerűség sem. Alig várom, hogy beszerezzem a második részt! 

 

Vhrai

 

A kép forrása: www.sulinet.hu