V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia (A mágia árnyalatai 1.)

covers_424066_1.jpg

Ventus Libro, Budapest, 2017. 446. oldal

 

Fülszöveg

A mágikus apokalipszis után több részre hasad az univerzum. Kell herceg egy különös utazó, egy antari, aki képes eljutni az egymástól elzárt világokba: Szürke, Vörös és Fehér Londonba. Ezek a városok akkor sem különbözhetnének jobban, ha más-más földrészen lennének, de igazából nem földrajzi távolság van köztük, hanem dimenzióbeli.

A trilógia első kötetében Kell herceg Vörös London vidám színekkel teli utcáit gyakran elhagyja Szürke London bűnözés fertőzte sikátoraiért és Fehér London hideg sivárságáért. Mágikus képességét sokan irigylik, miközben üzeneteket szállít a világok között. Egyik útja során veszélyes kalandba bonyolódik, és egy sötét mágia fenyegetésével kell megküzdenie. A pusztító erő abból a Fekete Londonból származik, melyet védekezésképp elzártak a mindörökre az emberi létezés terei elől. Kell nem menekülhet a gonosz hatalmától, de szerencsére társa akad a küzdelemben: a Szürke Londonból származó fiatal tolvaj lány, Lina.

 

"Külsőségek"

A könyv minőségével nem volt semmi problémám, kicsit fura volt a belső "fülek" miatt kézbe fogni. A borító színe miatt aggódtam, hogy könnyen koszolódik, de szerencsére feleslegesen. A borító maga egyszerű, de ötletes, szorosan kapcsolódik a történethez. 

 

Pro (ami tetszett)

A könyvet Andi (Inside My Head) videója után már korábban beszereztem, most az IMHO piros borítós feladata miatt sort is kerítettem rá.

Kezdtem talán azzal, hogy a beharangozásokkal ellentétben nagyon nem ifjúsági fantasyról van szó. Sőt, tudtommal az írónő az ifjúsági regényeit Victoria Schwab, míg a felnőtteknek szánt könyveit V. E. Schwab névvel jelenteti meg. Ezt így a történet elolvasása után meg is erősíthetem.

tumblr_oljf44ofjv1r5u4jxo1_500.jpg

"A tétovázás a helyzeti előny halála."

" – Neked mégis mi bajod van? – kérdezte, és őszintén tanácstalannak tűnt. – Tényleg annyira nem érdekel a saját életed, hogy képes volnál pár órányi kalandért meg egy korai, erőszakos halálért feláldozni?"

A világfelépítés nagyon egyedire sikerült, szerencsére részletesen el is magyarázza az írónő mi, hogy működik. Nem találkoztam még a mágia ilyen fajta megközelítésével, hogy szinte élőlényként kezeli. A regény egyes fejezeteiben bele is pillanthatunk a mágia "gondolataiba". Mindezt megspékelve a dimenziók közötti átjárás lehetőségével Fehér, Szürke és Vörös London között. Persze mindegyik dimenzió eltér egymástól, úgyhogy rengeteg érdekességeket tartogat a könyv számunkra a különböző Londonok ismertetésével kapcsolatban. 

A dimenziók közötti "átkelésre" azonban nem mindenki képes. Itt rögtön megismerkedünk főszereplőnkkel, Kell-el, aki Vörös London uralkodócsaládjának "kincse". Egy antari, vagyis vérmágus. Kell elég nyughatatlan személyiség, szereti áthágni a szabályokat, és emiatt folyton bajba keveredik. A másik főszereplőnk Lina, aki egy "egyszerű" tolvaj Szürke Londonban, mindig saját maga volt kénytelen boldogulni, eléggé két lábbal áll a földön. Véletlenül keveredik bele a Kell által okozott kalamajkába. Imádom az ilyen női karaktereket, akik nem nyavalyogják végig az egész regényt. Kettejük sorsa összekovácsolódik, kialakul valamiféle vonzalom kettejük között, na de ez a regény a legkevésbé sem erre helyezte a hangsúlyt. 

A két főszál mellett - mint már említettem - különböző mellékszálak is feltűnnek a könyvben: a kórságként terjedő "rossz mágia", egyes dimenziók uralkodói és még sorolhatnám. 

Az egész regény alaposan megírt, nagyon összetett világot tár elénk. A cselekmény nagyon izgalmas, nem igazán hagy nyugtot az embernek. Gyorsan azt vettem észre, hogy a regény végére érek.

 

Kontra (ami nem tetszett)

Elég gyorsan az események sűrűjébe kerültünk, lehet megtoldottam volna még ezt a regényt vagy kétszáz oldallal.

 

Végeredmény 5/5

Mostanában sikerül beleválasztanom a jó fantasykba, nagyon izgalmas könyv, megkedveltem a szereplőket is. V. E. Schwab ráadásul a világfelépítéssel is tudott újat mutatni. Alig várom, hogy megjelenjen a következő rész.

 

Vhrai

 

 A képek forrása: www.tumblr.com