Lev Grossman: A varázslók (A varázslók 1.)

covers_348889_1.jpg

Agave Könyvek, Budapest, 2015. 442. oldal

 

Fülszöveg

A ​többi fiatalhoz hasonlóan Quentin Coldwater sem hisz a varázslatokban egészen addig, míg egy zártkörű és titkos egyetem hallgatója nem lesz New York egy eldugott részében. S noha a tanulás évei úgy telnek, mint bárhol máshol – barátokra tesz szert, rendszeresen lerészegedik, majd idővel lefekszik valakivel, akibe beleszeret –, a titkos tudás örökre megváltoztatja őt. Kitűnően sajátítja el a modern varázstudományt, ám a szíve mélyén mindig is vágyott nagy kalandot és boldogságot nem kapja meg hozzá. Egy nap a barátaival azonban felfedeznek valami hatalmasat, ami mindent megváltoztathat.

A varázslók komor történet a felnőtté válásról, második esélyekről és arról, hogy ha valamit nagyon görcsösen akarunk, akkor talán soha nem kapjuk meg. A könyv a 2009-es megjelenését követően hatalmas vitát váltott ki és nagyon megosztotta a fantasy műfaj kedvelőit – vannak, akik nem is hajlandóak ekként tekinteni rá, hanem kortárs regényként kezelik –, de emiatt csak többen és többen olvasták el. Végül óriási siker és New York Times Bestseller lett, többek közt George R. R. Martin, John Green, Audrey Niffenegger és William Gibson is rendkívüli elismeréssel méltatta, ráadásul a folytatásokkal a szerző végleg lefektette a 21. századi fantasy alapköveit.

 

"Külsőségek"

A könyvet csak kölcsön kaptam, így a minőségével nem igen volt gondom. A borító nekem alapvetően tetszik, de a történet szempontjából nekem elég semmitmondó.

 

Pro és kontra 

A könyvet igazából csak a Mini-Könyvklub miatt fogtam a kezembe. Az értékelést nem is bontom ketté, mert nem igen írt az író olyasmit, ami tetszett volna. Kezdem azzal, hogy imádom a fantasyt, ebben nekem nem igazán lehet rossz könyvet mutatni. Nos, Lev Grosmannak ez is sikerült. Elvileg ez a modern fantasy előfutára, hát isten ne adja, hogy igazuk legyen. 

A történet elég hétköznapi módon indul, Quentin a barátaival az érettségire és az egyetemi felvételire készül. Természetesen mindegyikük zseni. Quentinről mindemellett tudni kell, hogy rajong egy regénysorozatért, amelyben gyerekek egy ismeretlen dimenzióba járnak át és varázshatalommal rendelkező állatoknak segítenek megmenteni a világukat a gonosztól. Főszereplőnk nem bírja elviselni a való világot, mindent szürkének és unalmasnak lát.

pictures_8564.jpg

Ekkor a történet fordulópontot vesz, a fiú átjut egy egyetemi meghívóval a Varázskapu nevű campusra, kiderül van valamiféle köze a varázsláshoz. Tehát felvételizhet és felvételt is nyer. A varázsiskola témát már elég régen megírta más, jóval élvezhetőbb stílusban, Nem gondoltam volna, hogy lehet ennyire unalmasan írni a varázslásról és az egyetemi életről. Számomra a kötésminta kézikönyv is érdekesebb lenne. A másik az, hogy néhol szánalmasan vulgárisra sikerült a stílusa, nekem a sarki róka alakban közösülő diákok nagyon "betették a kaput". Ezután diplomázott varázslóink kikerülnek a való világba, naná, hogy semmit célt nem bírnak elképzelni maguknak, itt több száz oldalas ivás-szex jön váltakozva.Ezután már csak röhögni tudtam a történeten. Kiderült, hogy a Quentin által imádott világ valóban létezik. Varázsgombok segítségével lehet oda eljutni. Na, itt már jön egy ismét korábban megírt regény hardcore verziója a fajtalankodó állataival. 

Komolyan, a mellékszereplőkre már nem is pazarolom inkább az időmet. Nálam ez a könyv "kiverte a biztosítékot" elég rendesen. Ennél rosszabb fantasyt életemben nem olvastam. Ennyire könyv végét még soha nem vártam. Az írói stílus nagyon "nem jött be", másoktól összelopkodott ötletek alapján áll össze az egész regény. Az meg már csak hab a tortán, hogy az "állatszex" egyáltalán nem vonz. :/

 

Végeredmény 5/1

Életem legrosszabb fantasyja. Dögunalmas, nincs benne semmi eredeti. Nagyon szenvedtem vele, lehet azért is, mert teljesen mást vártam.

 

Vhrai

A képek forrása: www.snitt.hu

Címkék: könyv, fantasy, Agave