Elizabeth Berg: Hol volt, hol nem volt...

covers_425938.jpg

General Press, Budapest, 2017. 304. oldal

 

Fülszöveg

John és Irene Marsh valaha házasok voltak, most azonban az Amerikai Egyesült Államok két végében élnek. Látszólag csak egyvalami köti össze őket, pontosabban egyvalaki, a lányuk.
Amikor Sadie, a szülei tudomása szerint, hétvégi sziklamászásra indul, és nem jelentkezik időben, az anyja rögtön a legrosszabbra gondol, és értesíti a volt férjét. John haladéktalanul San Franciscóba repül, hogy vele legyen a nehéz percekben, de arra egyikük sem számít, hogy a váratlan együttlét mindannyiuk életében sorsfordító változásokat hoz.
Újrakezdhető-e bármi is az életben, amit valaha a félelem, az óvatosság, a közöny szakított ketté? Vagy tanulva a hibákból az ember képes átszabni a sorsát? Elvethetők vajon a régi megszokások, felülírhatók a bevett családi minták? Elizabeth Berg két generáció mindennapjait bemutató regénye ezeket a kérdéseket járja körül; érzelmes-bús könyve az újrakezdés, a saját történet megtalálásába vetett hit tanúbizonysága.

 

"Külsőségek"

A könyv kölcsönben van nálam, de jó kézbe fogni. A borító pedig nagyon szép lett, tetszik a régi kép és a rózsák közötti kontraszt. 

 

Pro (ami tetszett)

A könyv egy véletlen folytán került a kezembe, mikor egy teljesen másik történetet kerestem. Itt igazából a borító győzött meg, hogy el is olvassam.

A történet se több, se kevesebb, mint amit az alcím megfogalmaz: Életek meséje. Egy szétesett, háromtagú család életébe nyerünk bepillantást. A fejezetek egy-egy családtaghoz engednek bepillantást, az ő nézőpontjaik váltakoznak folyamatosan. A könyv harmadáig egy teljesen hétköznapi felállást követhetünk nyomon, az elvált szülőket és a közöttük ingázó, lassan felnövő 18 éves lányukat. 

roads-sign-1444602.jpg

"Legszívesebben megfordultam volna, hogy megöleljem, de nem akartam félbeszakítani az iPhone-ján folytatott telefonbeszélgetést, bár szerintem az is számítógép. Ez minden probléma gyökere, amellyel ma szembe találjuk magunkat. Olyan dolgokra van szükségünk, amelyeket utálunk. És fordítva. Erről szívesen beszélgetnék. (Haha!)" 

"Mernek szembemenni a világgal, ők a fiatalok, akik tudják, hogyan kell szeretni, és elég bátrak is hozzá."

" - Néha mi döntünk az életünkről, néha azonban az élet dönt helyettünk. Azt kívánom önnek, mielőbb lelje meg a lelki egyensúlyát." 

A szereplők közül, az apát Johnt nagyon kedveltem. Egy teljesen nyugodt, érzelmileg ép embert ismerhetünk meg, aki nagyon is törődik a lányával. Kezd magányos lenni, de képes lépni és változtatni.  A volt feleségétől, Irene-től viszont a falra másztam. Ez a nő mindent megtestesít, amivé még egy válás után sem szeretnék válni. Már-már kínos módon vadászik a férfiakra, ezen "picsog" a könyv nagy részében, mintha pasi nélkül nem lehetne élni. A fennmaradó idejében a lányát Sadie-t egrecíroztatja, akiről tudja, hogy jobb helyen lett volna az apjánál, mivel sokkal jobban kijönnek egymással. Persze nagyobb volt az egyedülléttől való félelme. Sadie a könyv elején eléggé "fruskamód" viselkedik, mindkét szülőnek hazudik, csak azért, hogy ne kelljen a barátját bemutatni otthon. Viszont egy esemény miatt egy csapásra fel kell nőnie, persze mivel hirtelen következik be, okoz néhány meglepetést a családnak.

Na, valahonnan innen kezd mozgalmasabbá válni a történet, de ezután is inkább a karakterábrázoláson, semmint a cselekményen van a hangsúly. Nekem nagyon bejött, hogy az írónő egy teljese hétköznapi át teljesen hitelesen vázolta a szereplők jellemét. Még a bizonyos Esemény után sem csapott át a történet egy középszerű krimibe, pedig én arra számítottam.

 

Kontra (ami nem tetszett)

A három szereplő "miatt" a cselekmény szinte jelentőségét veszítette, pedig abból is többet ki lehetett volna hozni.Valamint nagyon jó lehetőségek rejtőztek volna a mellék szereplőkben, de ezek a vonalvezetések a legnagyobb sajnálatomra teljesen elsikkadtak.

 

Végeredmény 5/4

A végére érve kellemeset csalódtam a könyvben. Az írónő remekül alkotta meg a karaktereket, viszont a cselekmény teljesen ellaposodik. Aki szereti a családi kapcsolatok lélektani boncolgatását, annak kitűnő olvasmány.

 

Vhrai

 

A kép forrása: www.freeimages.com