Kate Mosse: Labirintus (Languedoc-trilógia 1.)

covers_125981.jpg

Partvonal, Budapest, 2006. 656. oldal

 

Fülszöveg

Három titok. Két nő. Egy Grál.
1209 júliusában egy tizenhat éves carcassonne-i lány titokzatos könyvet kap az apjától, benne a Megfeszített Krisztus kicsorgó vérét felfogó Szent Grál titkával, amelynek gyökerei az ókori Egyiptom sivatagának mélyéről erednek… 2005 júliusában Alice Tanner két csontvázat talál a Carcassonne körüli hegyekben végzett ásatások során. A rejtett sírüreg belsejében Alice hitetlenkedve fedezi föl, hogy érteni véli az üreg kőfalába vésett titokzatos, ősi szavakat. Már túl késő, amikor rádöbben, hogy olyan események sodrásába került, amelyek fölött neki nincs hatalma, s hogy személyes sorsa elszakíthatatlan szálakkal kötődik a 800 évvel korábban élt eretnekek sorsához. Legenda, vallás, történelem, múlt és jelen lebilincselően izgalmas meséje, amely A Da Vinci-kód sikerével vetekszik.

 

"Külsőségek"

Könyvtári könyv egy kissé megviselt állapotban, a vastagsága miatt nem igen cipeltem amúgy sehova. :) A borító szerintem egyszerű és letisztult, egyszerűen rajta van a regény tárgya.

 

Pro (ami tetszett)

A regényt az egyik internetes könyvklub miatt vettem a kezembe. Persze azért a téma sem utolsó, mindig is kedveltem az ilyesfajta kalandregényeket. 

A könyv szerkezete rendkívül összetett, két idősíkon játszódik, de ezeken belül is több szereplő nézőpontját követhetjük nyomon. A történet a "jelenben" indul, ahol egy ásatáson Dr. Alice Tanner egy rejtélyes barlangra talál, benne két csontvázzal. A hatóságok viselkedése nagyon furcsa az esettel kapcsolatban. Tanner körül egyre furcsább dolgok történnek, de nem hagyja magát, inkább elkezd nyomozni az ügyben. Ezek közé ékelődnek a múltbéli fejezetek, amelyek a XI. századi francia területekre vezet bennünket. Ekkor voltak a nagy katolikus inkvizíció eljárásai, üldözték a katharokat, akik eltérő nézeteket hirdettek a vallást illetően. Itt ismerjük meg Alaist, aki körül felgyorsulnak az események, végül egy titkos társaság tagjaként látjuk, akik feladata a Szent Könyvek megőrzése.

Nekem a múltbéli szál sokkal jobban tetszett, sőt sokkal jobban is volt megírva. Igazi történelmi kalandregény lenne, már csak magában is. Az írónő igazán érdekes elmélettel állt elő a katharokkal kapcsolatosan, alig néhány történelmi adatra támaszkodva. Remekül felhasználta hozzá a labirintust is. Nem találkoztam még ilyen jellegű grál-felfogással sem. 

800px-cathars_expelled.JPG

"Minden nemzedék újabb értékeket tisztel, és elveti a régieket. Büszke arra, hogy okosabb. Úgy tűnik, nem sok minden köt össze bennünket a régiekkel. De idebent – kopogtatta meg mutatóujjával a mellét – az emberi szív ma is úgy dobog, mint ezer évvel ezelőtt. Kapzsiság, hatalomvágy, halálfélelem… Ezek az érzések és vágyak nem változnak."

"A múlt igazsága csak a jelen megértésén keresztül tárulhat föl."

 

Kontra (ami nem tetszett)

Nekem a jelenbeli szál egy nagy összevisszaság volt. Igazán azt se tudja az ember, ki, mit és miért csinált. A regény - kicsit bővebben - enélkül is megállta volna a helyét. Főleg, mivel mindkét szálon lényegében ugyanaz történt, csak éppen más szereplőkkel. 

Kicsit soknak tűnik már a végére a Szent Grál körüli miszticizmus. A halhatatlansággal meg már egyenesen átcsapott fantasyba. 

 

Végeredmény 5/3,5

Csalódtam ebben a könyvben, mivel imádom az ilyen jellegű történeteket. Sajnos a könyv első fele nekem nagyon unalmas volt, és igazából ugyanaz van megírva két idősíkra. Teljesen felesleges kettőzés, nagyon kár érte....

 

Vhrai  

 

A kép forrása: www.wikipedia.hu