Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

covers_429227_1.jpg

XX. Század, Budapest, 2017. 336. oldal 

 

Fülszöveg

Tisztelt ​Olvasó! A Ne higgy a szemének! a szerelem sötét oldaláról szól. Arról, hogy megpróbálunk rájönni: ki lehet a másik ember, a szenvedély, a szépség, a szavak mögött. Mert vajon melyikünk őszinte mindenben és mindig, mindenkihez? Főleg ahhoz, akit a legjobban szeret? – Sarah Pinborough

Ebben a könyvben semmi sem az, aminek látszik. 
Louise, a fiatal titkárnő talán élete férfijával találkozik egy bárban, de a csók korainak bizonyul, különösen, miután hétfőn a munkahelyén megpillantja új főnökét, Davidet – aki persze nem más, mint a férfi a bárból. És naná, hogy felesége van. 
Ami ezután történik, az minden, csak nem megjósolható. Hiába kombinál az olvasó, előbb-utóbb leesik neki, hogy ebben a szokványosnak látszó szerelmi háromszögben igazából semmi sem szokványos. És felesleges lenne arra intenünk, hogy inkább ne kedveljen meg egyetlen szereplőt sem – úgyis képtelen lesz ellenállni. Mígnem egy ponton, amikor a legjobban aggódik majd az illető sorsa miatt, ráébred: nem is őt kellett volna féltenie! 
Sarah Pinborough regénye nem egy szerelmes történet, egy krimi és egy thriller szimpla keveréke. 
Sokkal félelmetesebb annál. Mert Pinborough regénye elkísér. És nem hagy nyugodni.

Ne higgy ennek a könyvnek! 
Ne higgy a szereplőknek! 
Ne higgy saját magadnak se! 
És történjen bármi, senkinek se áruld el a végét!

Sarah Pinborough az Egyesült Királyság egyik méltán népszerű, sokszoros díjnyertes romantikustörténet- és krimiírója, akinek neve az egész világon ismert. Ne higgy a szemének! című regényét 19 nyelvre fordítják le, s a magyar kiadást már hetekkel az angliai bemutató után kezükbe vehetik az olvasók.

 

"Külsőségek"

Nem vagyok oda a keménytáblás könyvekért, de ez a védőborítós változat elnyerte a tetszésemet. A borító sejtelemes, illik a történethez, bár ez csak a végére esett le.

 

Pro (ami tetszett)

Mostanában eléggé rákattantam a thriller műfajra, úgyhogy nem volt kétséges, hogy a XXI. Század kiadó könyveivel még találkozni fogok. Ezt a könyvet már a megjelenésekor kinéztem magamnak, meg kell írjam nagyon jó választás volt.

Azt hittem egy szokványos sztorival lesz dolgom, pedig már a fülszöveg is figyelmeztet, hogy egyik szereplőnek, sőt, saját magunknak sem lehet hinni. A történetet három szemszögből követhetjük nyomon. Louise egy egyedülálló anya, aki egyéjszakás kalandba keveredik David-el. Persze kiderül, hogy a férfi nős, ráadásul az új főnöke. Louise a véletlenek összjátéka folytán belebotlik Adele-be, aki David felesége és baráti viszonyba kerülnek egymással. Ezt a két nézőpontot a két nő E/1.-ben meséli, van viszont egy harmadik szál "Akkor" címszó alatt, amelyik David és Adele múltjával foglalkozik. Ahogy Louise egyre jobban belekeveredik a házaspár kapcsolatába, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy itt valami titok lappang. . 

 love-triangle-readings.jpg

"Ezért gyűlöltem mindig is a titkokat. Lehetetlenség megőrizni őket."

"Az igaz szerelemnek olykor segítő kézre van szüksége. És én mindig jól tudtam segítő kezet nyújtani."

"Mindez csakis a szerencsés testi adottságokon múlik – megtanultam, hogy a jó külső tényleg csodákra képes. Nem is kell sokat szólnod, elegendő, ha egyszerűen figyelsz és mosolyogsz, és az emberek elalélnak tőled"

Igazából az egész egy "egyszerű" szerelmi háromszögnek tűnik, de egyre jobban sejti az olvasó, hogy valami nincs rendben. Nekem a szereplők egyike sem volt ilyen-olyan okból szimpatikus, így végig találgattam mi történhetett, ki lehet a "hunyó" a dologban. Ahogy haladunk előre a történetben, az írónő egyre nagyobb adagokban zúdítja ránk a feszültséget, én speciel csak úgy faltam a sorokat. Nem nyugodtam addig, amíg szinte egy ültő helyemben "ki nem végeztem" a könyvet. Mire azt hittem rájövök valamire, kiderült nem is tudok semmit. Eszembe nem jutott volna, hogy erre lyukad ki a történet, amire. 

Nyugodtan állíthatom, hogy ez a könyv mindenkit az orránál fogva fog vezetni! Legalább is belőlem sikerült bolondot csinálnia egymás után kétszer is. Zseniális az a kettős fordulat a végén. 

 

Kontra (ami nem tetszett)

Azért a vége elég abszurd, bármennyire is tetszett a könyv.

 

Végeredmény 5/5

Imádtam az írónő stílusát, "végigrohantam" az egész könyvön egészen a megoldásig. Könyv régen tudott ennyire meglepni! Hát rendesen hülyére vettek! :D Remélem olvashatunk még pár hasonlót az írónőtől. 

 

Vhrai