Naomi Novik: Rengeteg

covers_386795_1.jpg

GABO, Budapest, 2016. 488. oldal

 

Fülszöveg

Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.

Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól.

Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.

„A Rengetegben minden megvan, amit Novik írásaiban szeretek, és ráadásnak némi óvilági mágia és a sötét tündérmesék zamata.” Patrick Rothfuss, A szél neve szerzője

„Vad, pezsdítő és mélyen, sötéten mágikus. Azonnal a klasszikusok közt a helye.” Lev Grossman, A varázslók szerzője

 

"Külsőségek"

Könyvtári könyv, ami viszonylag kevés olvasást "látott", úgyhogy a minőségét nem igazán szeretném firtatni. A borító nagyon érdekes lett ezzel a fekete-fehér kontraszttal, viszont én a tornyot és a lány szoknyáját tuti más színnel színeztem volna ki.

 

Pro (ami tetszett)

A könyvvel már régóta szemeztem, többször majdnem meg is vettem, aztán valahogy mindig ott maradt. Most viszont a Mini-Könyvklub apropóján került a kezembe, ismét nem saját példányként, hát ez "öreg hiba volt".  

A könyv kinézete alapján nem gondoltam volna, hogy egy ennyire jó történetet fogok olvasni. Nagyon bejött az írói stílus, Naomi Novik nagyon jó mesélő. Fokozatosan vezet be bennünket Polónia, Rosznia és a Rengeteg világába. Első helyszínünk Dvernyik, amely a Rengeteggel határos kis falu. Itt részletes magyarázatot kapunk magáról a Rengetegről, miféle ártó mágiával és eszközökkel küzd az emberek ellen. Aki egyszer a Rontás hatása alá kerül, az elveszett lélek. Az embereket csak a völgy mágusa, a Sárkány védi a gonosz hatalomtól. Ahogy haladunk előre a cselekményben, egyre jobban megismerjük Polónia világát, az uralkodókat és a másik országhoz, Roszniához fűződő viszonyaikat. Az írónő egy nagyon érdekes világot hozott létre, szerencsére bőven magyarázatot is ad a miértekre. Leírásokban nincs hiány, amit én nagyon preferálok. 

magical-forest-at-night-1343303.jpg

"Tíz percig magából kikelve ordított velem, aztán amíg nagy nehezen eloltotta az ádáz mágikus tüzet, többször is megjegyezte, hogy közönséges disznópásztorok birkaeszű fattya vagyok -amikor meg tiltakozva kijelentettem, hogy az apám favágó, azt vicsorogta, hogy fejszedobáló tahók vagyunk."

"Felbecsülhetetlen értékű tanács, és az utolsó mondat olyan volt, mintha egy barát ütögette volna meg a hátamat. Miután magamhoz öleltem a könyvet, lassan enyhülni kezdett a magányom."

A cselekmény rendkívül fordulatos, olvastatja magát az egész könyv. A lendület végig kitart, nem igazán vannak unalmas részek. Mindemellett egy cseppnyi romantika is van a könyvben, de messze nem az áll a középpontban. Leginkább a humoros oldalát közelíti meg a dolognak. Egy pillanatig sem kell tartanunk, hogy átcsap a könyv leányregénybe, sok véres és sötét dologgal találkozunk a lapokon.

Főszereplőnket Agnyeskát már a történet elején megismerjük. Egyszerű falusi lányként éli az életét, ám ez a kiválasztást követően megváltozik, kénytelen lesz beköltözni a Sárkány tornyába. Erre egyáltalán nem számított mivel mindenki azt hitte, hogy a lány barátnőjét, Kasját fogja magával vinni. Agnyeska személyében egy rendívül jó karaktert alkotott az írónő. Nem akarta tökéletesre, hibátlanra formálni. Elég "hétköznapi" ahhoz, hogy az olvasó közel érezze magához. Jókat derültem rajta, hogy ő is egy "tipikus szerencsétlen" alkat, amikor és ahol lehet összekoszolja magát és így tovább. Amikor Kasját elragadja a Rengeteg, rögtön a segítségére siet. Kasja is érdekes személyiség, bár szerintem túl mélyrehatóan nem ismerjük meg, viszont a két lány barátságának ereje így is figyelemre méltó. 

Nem szabad elmennünk a Sárkány mellett sem. Az elején elég sok mindent hihetünk róla, mivel 10 évente egy lányt követel magának a faluból, valamint mogorva és kiállhatatlan. De később kiderül mennyire összetett személyiség, neki is megvan a maga története.

 

Kontra (ami nem tetszett)

Ha már maga a világ kitalált, lehetett volna az írónő a névválasztásokkal egy kicsit kreatívabb. 

 

Végeredmény 5/5

A névválasztás ellenére is maximális a pontszám, azon kívül minden a helyén volt. Nagyon tetszett a történet, izgalmas és humoros volt. A szereplőket kivétel nélkül nagyon kedveltem. 

 

Vhrai

 

A kép forrása: www.freeimages.com