W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete (1.)

imgp1627.JPG

Könyvmolyképző, Szeged, 2017. 352. oldal

 

Fülszöveg

Minden ​kutya a mennybe kerül… kivéve, ha elintézetlen feladatuk maradt itt, a Földön. 

Lenyűgöző történetünk főszereplője, egy aranyos kutyus nem egy, de több életen keresztül próbál meg rájönni arra, hogy mi is az élete célja. A Kutyás történet más, mint a többi megszokott, cuki kis kutyusokról szóló megható regény. Az élet legalapvetőbb kérdésére keresi a választ: miért vagyunk itt? Hősünk, Béni maga is megdöbbenve tapasztalta, hogy lenyűgöző szépségű, aranyló szőrű kiskutyaként született újjá, miután végigélte egy korcs, kóbor kutya tragikusan rövid életét. Az új lehetőséget kihasználva eljut a nyolcéves kisfiú, Ethan ölelő karjába. Együtt számtalan lélegzetelállító kalandot élnek át, és közben Béni megtanulja, hogyan legyen jó kutya. 

Hősünk kalandja azonban nem ér véget azzal, hogy egy szerető család kedvenc háziállata lett. Ismét újjászületik, és vaksin pislogó kölyökkutyaként megint csak azt szeretné kideríteni, hogy képes lesz-e valaha is rájönni a létezése értelmére. 

Béni története szívet melengető, lényeglátó, és gyakran elképesztően mulatságos olvasmány. A Kutyás történetben nem csupán négylábú barátunk számos életének megrázó és mulatságos kalandjait ismerhetjük meg, de feltárul előttünk az is, ahogy egy kutya látja az emberi viszonyokat. Megismerhetjük, hogy milyen erős kötelék fűz minket legjobb barátunkhoz. 

A megragadó és magával ragadó, gyönyörű történetből kiderül, hogy a szeretet halhatatlan, hogy hűséges barátaink örökre itt maradnak velünk, és hogy a földkerekségen minden teremtmény azért született, mert megvan a maga oka, mert értelme van az élhetésének.

 

"Külsőségek"

A kötet minőségével semmi gondom, KMK puhakötés! :) Eddig tartósnak bizonyult. A borítót az új kiadással sikerült megszereznem, bár nekem a régi zöld jobban tetszett. Igaz a filmes borítón legalább olyan fajtájú kutya van, amelyik a regényben is szerepel.

 

Pro (ami tetszett)

A könyvre igazából akkor figyeltem fel, amikor az abból készült film alkotóit egy jelenet kapcsán állatkínzónak nevezték. Megrögzött kutyaimádóként rögtön kíváncsi lettem, mégis milyen történet ez. A fülszöveget olvasva már érdekesnek találtam a témát, kutyaélet és reinkarnáció. Az elején nem igen tudtam elképzelni, hogy fogja az író ezt a "felállást" megoldani. De azt kell írjam, hogy remekül sikerült. 

Imádtam az író stílusát, vagy mondjam úgy, remekül ír kutyául. Ennél fogva nem kell bonyolult eszmefuttatásoktól sem tartani a reinkarnációt illetően. Szerintem teljesen megfelel az egész annak, amit egy kutya gondolhat. Nos, ebből nem nehéz kitalálni, hogy az egész történetet a kutya szemszögéből követhetjük végig, méghozzá négy életen át. Főszereplőnk négyszer születik újjá, és egészen a végéig fogalma sincs, hogy miért. Életei során volt kóbor eb, családi kutya, munkakutya végül egy idős ember társasága. Elég sok szemszögével megismerkedik a kutyaléttel, mégis az emberek iránti bizalma töretlen. Ez az, amit az író nagyon meg tudott ragadni, ezért imádom a kutyákat. Sajátosan keserédes a hangulata az egész könyvnek, sajnos néha szembesülünk az élet rövidségével és árnyoldalaival is. 

pictures_19271.jpg

"Az emberek rendkívül sok dologra képesek, ám igen gyakran előfordul, hogy csupán beszélnek, és nem tesznek semmit sem."

"-Rossz kutyák nincsenek, Bobby, csak rossz emberek! Szeretetre van szükségük."

 

A kutyus szemén keresztül látjuk a vele kapcsolatban kerülő embereket is, jók, rosszak - eléggé vegyes társaság. Azonban mint minden kutya életének középpontjában, itt is ott volt az egyetlen Gazda, ő számított mindenek felett. Többet erről nem is írok, mert kár lenne ezt a történetet elspoilerezni. De ami megdöbbentően kirajzolódik még így a kutya szemszögéből is, az embernek élete során rengeteg lehetősége van az újrakezdésre, csak sajnos általában elmulasztja azt.

 

Kontra (ami nem tetszett)

Tényleg apróság, de a fülszövegben miért kellett a kutyus egyik nevét Bénire lefordítani, azt nem értem. Emellett szerintem kicsit túlidealizálta a dolgokat mind az emberekkel, mint a kutyákkal kapcsolatban.

 

Végeredmény 5/5

Ez egy nagyon ötletes, jól sikerült regény volt, imádtam minden sorát. Szívből ajánlom minden kutyabolondnak! 

 

....de még nincs vége, megnéztem a filmet is! :)

 

Mint már írtam a könyvre és a filmre is az az ominózus forgatási jelenet hívta fel a figyelmemet, ahol egy kutyát akarata ellenére dobtak bele az erős sodrású vízbe. Emiatt a filmet sokáig  nem is voltam hajlandó megnézni, de aztán a párom megvette dvd-n, így akkor már mindegy alapon belevágtam.

Azt rögtön le is szögezem, hogy egy jó adaptációról van szó, de azért elég jelentős eltérések vannak a könyvhöz képest. Egy kutyaéletet - az elsőt - a film elintézte tíz másodpercben, egy másikat pedig behelyez a történetbe úgy, hogy csak a szereplő neve stimmel, minden más újdonság. Viszont ez nekem semmit sem rontott az élményen, annyira jól megcsinálták a filmet. Egyedüli hibaként talán csak azt tudom megjelölni, hogy még a könyvnél is jobban túlidealizálják a világ kutyás hozzáállását. Az elkerülhetetlen dolgokon kívül semmi rossz nem történik szinte, úgyhogy nagyobb gyerekkel is bátran megnézhető.

A szereplőket mind kutyában, mint emberben nagyon eltalálták. A kutyákkal kapcsolatban nekem külön tetszett, hogy nem csak a fajtiszta, hanem a keverék ebek is kaptak esélyt. Remekül bemutatja a film, hogy kutya és kutya között nem érdemes különbséget tenni. A színészekkel sem volt semmi probléma, mindegyikük hozta a "kívánt" szintet. Sajnos a fiatalabbakat már nem is ismerem annyira, de az idősebb nevek magukért beszélnek.

 

Filmes végeredmény 10/9

Jó adaptáció, bár vannak eltérések a könyvhöz képest. A kutyák helyzetét nagyon túlidealizálja. Viszont így tényleg mindenki számára nézhető családi filmet alkottak. Ugyanazt tudom ismételni, mint a könyvnél. Kutyásoknak kötelező! :)

 

Vhrai

 

A kép forrása: www.snitt.hu