Libba Bray: Lázadó angyalok (Gemma Doyle történetek 2.)

covers_47383.jpg

Könyvmolyképző, Szeged, 2009. 508. oldal

 

Fülszöveg

Gemma ​Doyle alig várja, hogy elutazzon a Spence Akadémiáról a karácsonyi szünetre, a barátnőivel töltse az időt Londonban, elegáns bálokra járjon, és ami már nem akkora mulatság, a betegeskedő apját ápolja. Miközben az 1896-os év szilveszterére készül, egy jóképű fiatalember, Lord Denby szeme akad meg Gemmán, vagy csak úgy tűnik? Mégis, a nagyvárosi forgatagban is egyre erőteljesebbek Gemma látomásai három fehérbe öltözött lányról, akikkel valami szörnyűség történt, amit csak a birodalmak tudnak megmagyarázni. Ellenállhatatlan a csábítás, és nemsokára Gemma, Felicity és Ann pillangóvá varázsolják a virágokat a birodalmak igéző világában, ahova csak Gemma révén juthatnak el. A lányok nagy örömére szeretett Pippájuk is itt várja őket, hogy teljessé tegye baráti körüket. De a birodalmakon belül és kívül is viharfelhők gyűlnek. Ismét megjelenik a rejtélyes Kartik, és meghagyja Gemmának, hogy meg kell keresnie a Templomot, és meg kell kötnie a varázslatot, különben rettenetes csapás éri. Gemma hajlandó eleget tenni Kartik tolakodó parancsának, jóllehet ez veszélyekkel jár, mert kalandjai során találkoznia kell az anyja legjobb barátnőjével, és jelenlegi ellenfelével, Kirkével. 
Amíg Kirkét el nem pusztítja, Gemma nem töltheti be a sorsát. De Kirké megtalálása mind közül a legveszélyesebb feladat.

 

Előlegbe

Az első rész értékelésénél már írtam, hogy az egész sorozatot egyik barátnőtől kaptam kölcsön, aki imádja ezeket a könyveket. Így az első rész után nagyon kíváncsi voltam én is a folytatásra. 

 

"Külsőségek"

Kölcsönkönyv, de majd tízéves létére semmi gondja nincsen. Természetesen nem egyszer volt olvasva. :) A borító illik az előzőhöz, de nekem valami fura rajta. (De meg nem tudnám írni, micsoda....)

viktorianus.jpg

"Minden lányt meg lehet hódítani. Csak meg kell találni hozzá a megfelelő eszközt."

"-Nem olyan rettenetesen nehéz elájulni, Ann. A nők rendszeresen teszik. Egyszerűen ess a padlóra, hunyd le a szemed, és ne szólj egy szót sem!"

 

Pro (ami tetszett)

A történet ott ért véget, hogy kiderült Gemma jelentős varázshatalommal rendelkezik, valamint képes átjárni a Birodalmakba. Rájöttek azonban, hogy ez cseppet sem veszélytelen, mert erre a hatalomra ácsingózik Kirké is. Ebben a részben Gemma és barátai elhagyják a Spence Akadémiát, és a londoni társasági életben próbálnak szerencsét. Itt már jobban bepillantást nyerhetünk a viktoriánus érába, ami számomra nagyon érdekes volt. Hihetetlen, hogy mindenhova csak "díszkísérettel" lehetett egy nőnek menni, és a céljuk kizárólag a férjfogás volt. Elég volt egy apró hiba, ami nem nyerte el a "társaság" tetszését, és az illető bizonyos társadalmi körökben megbélyegzettnek számított. 

Végre közelebből megismerjük a szereplőket is, amit én az előző részből hiányoltam. Megismerjük a családtagjaikat, potenciális udvarlókat....és így tovább. Kiderül, hogy Ann társadalmi helyzete mennyire kilátástalan, Gemma az apját próbálja megmenteni az ópiumfüggőségtől. Felicityvel kapcsolatban az írónő egy nagyon kényes témát boncolgat, a gyermekmolesztálást. (Bár nyilván nem részletezi.) De itt is nagyon jól megmutatkozik, mennyire vakok tudnak lenni a feleségek és anyák.

Több mindent megtudunk a titkos társaságokról, a Rendről és a Raksanáról is. Kartik néhány titkáról is fellebben a fátyol. Az írónő tartogatott azért meglepetéseket a regény végére is. Bevallom, nem számítottam arra a megoldásra ,ami a végül kialakult.

 

Kontra (ami nem tetszett)

Nekem nagyon úgy tűnt, hogy az a rész inkább a szereplők társadalmi életére, és nem a cselekmény főbb vonalaira helyzete a hangsúlyt. Érdemi esemény körülbelül az utolsó száz oldalon történt. Az elejét így eléggé untam.

 

Végeredmény 5/4

Nem volt rossz ez a rész sem. Kifejezetten élveztem most ezt a "lányos szöszölést", de jobb lett volna, ha nem ez alkotja a regény négyötöd részét. Elég lezáratlannak tűnik  a történet, kíváncsi vagyok mit talált ki az írónő a harmadik részre.

 

Vhrai

 

A kép forrása: www.ekszer.me

 

Értékelésem az előző részről: Rettentő gyönyörűség