A "tökéletes katona" magyar módra

img_20170730_1909427.jpg

Ulpius-ház, Budapest, 2010. 584. oldal

 

Előlegbe

Frei Tamás neve nem volt ismeretlen számomra már a regény megjelenésekor sem. Rendszeresen követtem az általa készített riportokat, illetve műsorokat. Így nagyon kíváncsi voltam, "mit alkotott" a regényírás terén. Elég sokat elárul, hogy a könyvet nem most olvastam először. :)

 

"Külsőségek"

A könyv már jó ideje megvan, nekem semmi problémám vele. Nem esett szét, nem tört meg a gerince. Szerettem a kiadó könyveit minőségre is. A borító nagyon találó lett. (Bár ez a történet során derül ki igazán.)

 

Pro (ami tetszett)

Nyugodtam írhatom, hogy Frei a regényírással sem fogott mellé. Az egész könyv nagyon érdekes műfaji egyveleget alkot: egy vérbeli politikai thriller, egy rakat akcióval és egy csipetnyi romantikával.  A regény szerkezete nagyon összetett, rengeteg nézőpontból követhetjük nyomon az eseményeket. Az egyik legerősebb szál, amit én csak politikai vonatkozású rész(ek)nek hívok. Itt bepillantást nyerünk az egyes országok hatalmi, politikai játszmáiba. Lenyűgöző az író mekkora tudással rendelkezik a témában.  Nekem ez hihetetlenül izgalmas volt, pedig általában untat a dolog. Érdekes belegondolni, hogy a felvázol kapcsolatoknak mennyi valóságalapja lehet.

A többi részben az események "egyéni" szereplőit követhetjük. A rosszfiúktól egészen a jófiúkig rengeteg karaktert ismerhetünk meg. Átlagosnak egyiküket se nevezhetjük, részletesen bepillantást nyerünk a múltjukba, bonyolult kapcsolatrendszereikbe. Nincs ez másként a főszereplővel, Andrével, vagyis Andrással sem. Megtudjuk, miként lesz a magyar étteremtulajdonosból a francia nemzetbiztonság nizzai alvóügynöke. Nagyszerű, hogy Frei Tamás ezzel kapcsolatban sem odavetett tényekkel dolgozott. Részletesen megmagyarázott mindent az orosz maffia módszereitől egészen a titkosszolgálati adatokig. Tényleges tudás áll a háttérben, ez pedig - sajnos - nem sok mai regényről mondható el. 

words-1752968_340.png

"Hogy ezek szerint van ilyen, hogy ezek szerint igaz az első pillantás varázsa. Hogy van olyan, amikor az emberek némán egymásba áradnak. Nem azonnal feltámadó érzelem ez, mert nem ilyen közhelyes. De megérezni a szenvedély esélyét, nos ... nos, az emberek többségének soha, de soha nincs része ebben. Soha nincs ilyen tizenöt másodperce."

"Mert az élet arra tanította, hogy csak a mesében van happy end, mert az életben, Adrienn, a rosszak győznek, és a jók pórul járnak. De ő, a zsoldos, nem szeretné annyiban hagyni, ha már úgysincs választása. Nem igazságosztó, csak olyasvalaki, aki a jók és rosszak csatájában néha javít az arányokon."

"- Ti, nők - mondta újra André semmin sem változtatva, sőt, ezúttal hangsúlyozva a "ti" szócskát -, ti mindig ügyesen a férfiakra hárítjátok a kockázatokat. A döntéseket. Nekünk kell előttetek mennünk és mindig hátrafelé nézegetnünk, hogy jöttök-e még oda is velünk. Aztán néha már nem is vagytok sehol."

Másik főszereplőnk Adrienn, ami modellként dolgozik és kezdetben az egyik orosz oligarcha barátnője. Akaratlanul keveredik bele olyan dolgokba, amiről elképzelése sincs. Veszélybe kerül az élete, de nagy szerencséjére ott van neki André. Igazán ez a romantikus szál nagyon kis összetevője a könyvnek. Viszont itt megjegyezném, hogy sokszor az az érzésem az ilyen jellegű dolgokat, mint szerelem és szenvedély; a férfiak sokkal szebben és reálisabban meg tudják fogalmazni minden fellengzősség nélkül. Az író szerintem gyönyörűen fogalmazta meg mindezt. 

 

Kontra (ami nem tetszett)

Most ilyen tényleg nem volt! :)

 

Végeredmény 5/5

Frei Tamás a regényírással sem fogott mellé, az egyszer biztos. Sokkal többet kaptam, mint vártam. A regény tökéletes egyveleget alkot: egy szövevényes politikai thriller, rengeteg akcióval és egy csipetnyi romantikával. Végre egyben megvan az egész sorozat, úgyhogy hamarosan sort kerítek a többi részre is! :) 

 

Vhrai

 

A kép forrása: www.pixabay.com