Habsburg Book Tag

viennese_painter_maria_theresa_as_queen_of_hungary_google_art_project.jpg

Saját Book Tag-et még nem csináltam, úgyhogy úgy döntöttem itt az ideje. Mivel szeretem a történelmet, "segítségül hívtam" a Habsburg és a Habsburg-Lotaringiai ház uralkodóit, valamint néhány hozzájuk kapcsolódó személyt (feleség, trónörökös.). Hasonlót Book Tag-et még nem láttam, ha igen akkor elnézést. Remélem mást is szórakoztat rajtam kívül! Szabadon "rabolható", de a forrásként való megjelölés jól esne. 

 

1. I. Ferdinánd (1503-1564): Az ő neve Magyarország három részre szakadásához (is) köthető. Azt már kevesebben tudják, hogy hosszú évekig használt közigazgatási rendszert hozott létre. Talán ez a "legszárazabb" tananyag vele kapcsolatban. Tehát melyik a legunalmasabb könyv, amit eddig olvastál? 

Kapásból az jut eszembe, amit sokáig nem bírtam végigolvasni. Bulgakov: A Mester és Margarita. Az első fele szerintem rettenetes, amikor vagy kétszáz oldal arról szól, hogy a padon ülve beszélgetnek. :D Soha nem értettem, ez miért olyan nagy mestermű.

 

2. II. Miksa (1527-1576): "Kakukktojás" volt a családon belül, protestáns nézeteket vallott, és igazi művészlélek volt. Nem igazán tudott megfelelni a vele szemben támasztott elvárásoknak. Sokszor ingatag volt a véleményét illetően. Melyik az a könyv, aminek megítélésében bizonytalan vagy? 

Igazán az utóbbi évekből kettő is van. Mindegyik mestermű a maga nemében, viszont a témája miatt mindkettő nagyon "húzós" a témája miatt. Az egyik Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima, az áldozatok és a túlélők szemszögéből látjuk a tragédiát. A másik egy fiktív könyv, Emma Donoghue: A szoba. Ezt a történetet egy öt éves koráig egy szobában nevelkedett fiú meséli. (Erről nemsokára bővebben.)

 

3. Mátyás (1557-1619): Nagyon későn nősült meg, ötven felett, szóval nem siette el a dolgokat. Melyik az a könyv, aminek az olvasását régóta halogatod? 

A régi orosz klasszikusokat elsősorban. Mindig elrettenek, milyen hosszúak. Pedig most tervben van Tolsztojtól a Háború és béke. 

 

4. I. Lipót (1640-1705): Egy ideig sikerült abszolút uralkodóként érvényesülnie a Magyar Királyságban, noha íratlan alkotmányunk ezt tiltotta. Melyik az utolsó három hónapból az a könyv, ami a kedvenced, vagyis "mindent visz"? 

Na, ezzel bajban vagyok, mert több is van, amit nagyon szerettem. De ha választani kell, akkor legyen W. Bruce Cameron könyve, az Egy kutya négy élete. Szerintem egy nagyon különleges kutyás könyv. Mindenkinek ajánlott elolvasni. 

 

5. Mária Terézia (1717-1780): Nagyon sokat tett az oktatásért. Ezért a kérdés, hogy melyik az a kötelező olvasmány, amit nyugodt szívvel ajánlanál bárkinek? 

Nekem kapásból az Egri csillagok jut eszembe Gárdonyi Gézától. Nem egy rövid olvasmány, de én nagyon szeretem az író stílusát, így még a hosszas leírások sem voltak unalmasak. 

 

6. II. József (1741-1791): Jelentős rendeletei és intézkedései mellett elterjedt róla, hogy rettentően szeretett spórolni. Melyik könyvre költöttél a legkevesebbet? (Nyilván az ingyenes és ajándékkönyveket kívül.)

Fogalmam sincs konkrétan melyik volt. De fogtam már ki nagyon durva akcióban, 400-500 Ft-ért vágyott könyveket. 

 

7. Erzsébet királyné (Sissy, 1837-1898): Életmódját tekintve jelentősen megelőzte a századot, amiben élt. Rendszeresen lovagolt, tornázott. Tehát melyik az a könyv, ami mostanában megmozgatta a fantáziádat? 

Fantasy könyvek közül mostanában az Egy sötétebb mágia és a Rengeteg. Egyébként pedig rákattantam a pszicho-thrillerekre. Sara Painborough: Ne higgy a szemének! című könyvétől készen voltam. Sikeresen hülyére vett. 

 

8. Erzsébet királyné (Sissy, 1837-1898): Mivel ő a kedvencem, megérdemel egy ráadást. :) Köztudott volt, hogy nagyon szerette a magyarokat. Az udvarhölgyei között is voltak néhányan. Itt egyszerűen kedvenc magyar szerzőkre, illetve kedvenc magyar könyvekre vagyok kíváncsi! 

Érdemes odafigyelni a kortárs magyar írókra, ezt megtanultam. A teljesség igénye nélkül nagyon kedvelem Vass Virág, R. Kelényi Angelika, Pusztai Andrea és Urbánszki László írásait. Utóbbi kettő kapcsán jegyzem meg, hogy érdemes körülnézni a magyar történelmi regények között! Valamint imádom a M. A. G. U. S. fantasyt, bár az újabb írókat sajnos még nem igazán ismerem. Így a "régiek" közül tudok példát mondani: Wayne Chapman, Ryan Hawkwood, Raoul Renier és így tovább.

 

9. Rudolf főherceg és a szeretője Mary Vestera (1858-1889, 1871-1889): Valószínűsíthetően együtt lettek öngyilkosok Mayerlingben. A trónörököshöz pedig nagy reményeket fűztek. Melyik az a dráma, vagy drámai történet, amelyiken nagy hatással volt rád?

Drámákat nemien olvasok, így kapásból drámai történet jutott eszembe. Cecelia Ahern: Ui: Szeretlek. Könyvben és filmben is nagyon tetszett. A másik pedig a Miután megismertelek. Ez utóbbi eléggé elgondolkodtató témát feszeget. 

 

10. Ferenc Ferdinánd főherceg és a felsége, Zsófia (1863- 1914, 1868-1914): 1914-ben Szarajevóban merénylet áldozatai lettek. Ennek kapcsán ki az a szereplő páros, akit szívesen likvidálnál? 

Ennyi idős fejjel már az Alkonyat főszereplőit, de még inkább a "fanfiction" terméke, Ana és Christian Greyt. Bár istenigazából a csajt utáltam nagyon a belső istennőjével együtt. Szerintem olyan volt, mint akinek személyiséghasadása van. 

 

Vhrai

 

Címkék: egyéb, Book tag