Miért utáltam meg a sötétben settenkedő macskákat?

imgp1665.JPG

Európa, Budapest, 2000. 454. oldal

 

Fülszöveg

Dr. ​Louis Creed, a fiatal orvos kitűnő állást kapott: a Maine-i Egyetem rendelőjének lett a vezetője, ezért Chicagóból az idilli New England-i tájban álló, magányos házba költözik családjával – feleségével, Rachellel, ötéves lányukkal, Ellie-vel és másfél éves kisfiukkal, Gage-dzsel. Boldogan, a szép jövő reményében veszik birtokba új otthonukat… Az első gondra az út túloldalán, velük átellenben élő öregember, Jud hívja föl a figyelmüket: a tájat kettészelő országúton éjjel-nappal olajszállító tartálykocsik dübörögnek, halálos veszélynek téve ki a háziállatokat és az apróságokat. Nem véletlenül van a közelben egy nyomasztó légkörű, ódon temető az elgázolt háziállatok számára… Az első trauma akkor éri Louist, amikor egy baleset áldozatául esett, haldokló fiú a rendelőben dadogó szavakkal óva inti az állattemetőn túli veszedelemtől. Nem sokra rá egy tartálykocsi elgázolja Ellie imádott macskáját, és az öreg Jud – jó, vagy rosszakaratból? – az állattemetőn túli, hátborzongató vidékre, a micmac indiánok egykori temetkezőhelyére viszi Louist, s ott földelteti el vele az állatot. Másnap a macska visszatér – de ocsmány jószág lett belőle: lomha, ijesztően bűzlő és gonosz. Aztán néhány békés hónap után a kis Cage elszabadul szüleitől, és szaladni kezd pici lábain az országút felé…

 

Előlegbe

Ezerszer írtam már szerintem, hogy imádom Stephen Kinget. Sokáig kerestem ezt a könyvet, mire megtaláltam az egyik győri antikváriumban. Szerencsére sikerült beszereznem, és nem is horribilis áron, így gyarapodott a King-gyűjteményem. Nagy újdonságot nem árulok el azzal sem, hogy az író rengeteg műfajban alkot. De nekem talán mindig is a horror műfajú regényei jöttek be a legjobban. A történettel nem most találkoztam először, gyerekkoromban láttam a belőle készült filmet - be is tojtam rendesen -, később pedig olvastam a könyvet is. 

 

"Külsőségek"

Régi Európás kiadást sikerült találnom. Ugyanúgy, mint az összes akkori, ez is remek állapotban van. A borítón semmi extra, tipikus "horrorborító", de kapcsolódik a könyvhöz.

 

Pro (ami tetszett)

Ez a könyv egy egész korai King alkotás, de attól még zseniális. Az író mesterien ért a feszültségkeltéshez. Ez az a regény, ahol nem is a végkifejlet, hanem inkább az odavezető út a szörnyűbb. A mű három részre oszlik. Adott egy átlagos amerikai család (anya, apa, két gyerek), Creed-ék, akik épp Ludlow-ba költöztek. Az első körülbelül 150 oldal tényleg csak arról szól, hogy a család beilleszkedik, megismerkedik a szomszédokkal, tipikus kisvárosi idill. Ám egy nap Louis betege a szeme láttára hal meg, ez kicsit felbolygatja a kedélyeket, főleg, hogy ezután vele is álmodik. Kap egy kis figyelmeztetést a túlvilágról. Persze ezt még meg lehet magyarázni. Később azonban a kislány, Ellie macskáját elüti egy kamion. Ott a dilemma, hogy lehet ezt egy gyereknek megmagyarázni. Ekkor osztja meg Jude Louis-val az indián temető titkát. 

mv5bnmrkmzayzmetzti2yy00otbiltliotutyjjlmdlkmjayzdzjxkeyxkfqcgdeqxvymjuyndk2odc_v1_uy100_cr20_0_100_100_al.jpg

"Néha a halál a jobb megoldás, és ezt a gyerekeknek is meg kell tanulniuk."

"A macska szenvedélyesen él, és erőszakos halál jut osztályrészéül. Elkapja egy kutya, és felhasítja a testét, ahelyett, hogy éppen csak megkergetné, mint a televíziós rajzfilmek ügyetlen, könnyen rászedhető kutyusai; vagy éppúgy végezhet vele egy másik kandúr, egy mérgezett csali vagy egy figyelmetlen autós. A macska az állatvilág gengsztere, törvényen kívül él, és nem is védi semmiféle törvény. Ritkaság, hogy békés öregkort érjen meg a kandalló mellett."

Innen aztán az események megindulnak lefelé a lejtőn. Az első rész "idilli" boldogsága után a másodikban a legkétségbeejtőbb helyzetbe kerülnek Creed-ék, amit csak egy szülő elképzelhet. Ezt az író hirtelen vágja a képünkbe, és csak később magyarázza el, mi történt. A szereplők ezután egy épkézláb döntést sem bírnak hozni, teljesen "elfelejtenek gondolkodni" is. Nem is csoda, hogy végül az események sora abba torkollik, amit az utolsó részben ömlesztve kapunk.

Ebben a regényében látszik, hogy Kinget mennyire foglalkoztatja a halál gondolata, egyszerűen hátborzongató, amit ebben a történetben művelt. Nem csodálkozom, hogy vonakodott befejezni ennek az írását. Viszont nekem ez az egyik kedvencem tőle a műfajban.

 

Kontra (ami nem tetszett)

Igazán nem "érintett meg", mekkora sorscsapás érte a családot, mert nem igazán kedveltem meg a szereplőket. Ennyi hisztériát és hülyeséget... Szívem szerint egyesével ráztam volna meg őket, hogy 'Hahó, ébresztő!!'. De ez magának a regénynek a megítélésén nem igen változtat.

 

Végeredmény 5/5

King fenomenális! Ez az egyik legütősebb horror-regény, amit olvastam. Gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott! 

 

 

......és megnéztem a filmet is!

 

A könyvnél már írtam, hogy ezt a filmet gyerekként láttam, okozott pár álmatlan éjszakát. Sokáig meg sem mertem nézni újra. Később már rengeteg horrorfilmet néztem, így már nem igazán "hat meg" a dolog.

Kezdem azzal, hogy a filmet ugye 1989-ben mutatták be, szóval nem egy mostani alkotásról van szó. Nyilván ez meg is látszik az egyes filmes trükkökön. Ettől függetlenül nem egy rossz adaptáció van szó. Sajnos fele annyira sem részletgazdag, mint a regény. Néhány dolog így elég ésszerűtlennek tűnik, hiányoznak az összefüggések. A könyvvel ellentétben elég hamar "belecsap a lecsóba", már az első fél órában elássuk Louis-val a macskát. Mondjuk én feleslegesnek tartottam belevenni a Missy szálat, szerintem egy cseppet se lett tőle mozgalmasabb a cselekmény. Azt se értem a kislányt miért kellett idősebbnek ábrázolni, mint a regényben. (Itt kb. 7 éves, a regényben 3). Ezen kívül azonban nagyjából egyeznek a dolgok. 

A szereplőkkel szerintem nincs semmi baj, bár én kíváncsi lennék szegény gyerekek hogy bírták a forgatást. Aki kicsit fura volt, az a főszereplő doki, de neki a könyvben is elég érthetetlen döntései voltak. Néhány jelenete a filmben azonban nagyon túljátszott. (Pl.: a jelenet a sírnál.). Ezen kívül nem igazán van kifogásom.

 

Végeredmény: 10/7

Nem egy rossz adaptációról van szó, de elég sok részlet kimaradt, ami megmagyarázza a miérteket. Annyi biztos, hogy a maga idejében elég hideglelős alkotás volt. Nemigen ajánlom most se azoknak, akik nem bírják a horrort. 

 

Vhrai

 

A kép forrása: www.imdb.com