Hogy készítsünk emberi kirakót?

avagy Daniel Cole: Rongybaba

img_20170816_1604554.jpg

Libri, Budapest, 2017. 496. oldal

 

Fülszöveg

Hat ember maradványaiból összevarrt egyetlen holttestet találnak egy londoni lakásban.

Az áldozatot Rongybabának nevezik el. Ki követhette el ezt a borzalmat? Van-e összefüggés a bizarr eset és a pár évvel korábbi gyilkosságsorozat közt, amely miatt William „Wolf” Fawkes nyomozót kényszer-gyógykezelésre ítélték?

William és társa, Emily Baxter őrmester nyomozását levakarhatatlan sajtóhiénák hada követi – a „Rongybabás gyilkos” eközben bestiális listát küld a vérszagra gyűlő újságíróknak: hat ember neve szerepel rajta, és a meggyilkolásuk tervezett időpontja… 
Mi kapcsolja össze a hat áldozatot? 
Miközben Wolfék versenyt futnak az idővel, a gyilkos valahol a közelben lapul…

Daniel Cole váratlan fordulatokban bővelkedő thrillerét eddig 30 nyelvre fordították le. Ahogy Jo Nesbø vagy Stieg Larsson regényei, a Rongybaba is kitörölhetetlen nyomot hagy az olvasóban. Folytatás 2018-ban!

 

Előlegbe

A könyvre a német megjelenésekor figyeltem fel, egy gyönyörű fekete holló van a borítón. De úgy döntöttem, inkább megvárom a magyar megjelenést, mivel beleolvastam és a rendőrségi szakzsargon miatt elég sokat kellett volna szótáraznom. (Megírva őszintén amúgy se vagyok oda a német nyelven olvasásért.)

 

"Külsőségek"

A könyv minőségével semmi gondom nincs, kényelmesen lehet forgatni anélkül, hogy megtörne a gerince. A borító hasonlóképp hatásos lett, mint a külföldi párja. Érdekes a kontraszt a világos borító és a véres cérnatekercs között. Enyhén szólva sejteti a regény tartalmát. :D

 

Pro (ami tetszett)

Kezdem azzal, hogy óriási dicséret illeti, aki ezt a fülszöveget megírta. Tömör és frappáns, mégsem árul el szinte semmit a cselekményből. Ezt több könyvnél is gyakorolhatnák. 

 2785349_resrrrrsrrr_068.jpg

"Megtanulta, hogy minden vitatható tény, vagy megfigyelés bírálója kiteszi magát annak a veszélynek, hogy magára szabadítja a politikai korrektség szószólóinak haragját."

 

Maga a regény hosszabb-rövidebb fejezetekből áll, amelyek dátumozva vannak. Viszont ezen belül is fel van osztva egy-két oldalas szemelvényekre és ez az egész hatást "filmszerűvé" teszi. Az író szerintem nagyon jól használja a rendőri szakzsargont, de nem csak leírja a dolgokat, hanem meg is magyarázza. A cselekményt váltott szemszögből követhetjük végig, rengeteg szereplő van a könyvben, úgyhogy az ember nem győzi kapkodni a fejét. Ennek ellenére sem keveredünk bele, mert nagyon logikus az egésznek a felépítése. Azt hittem az elején, hogy egy sima zsaru-sztoriról lesz szó, csak kicsit brutálisabb elkövetővel, de nem így lett. Daniel Cole már rögtön az események közepébe vág, gyorsan megtalálják a hat holttestből "összetákolt" emberi torzót. Mindezzel párhuzamosan, fokozatosan ismerjük meg az egyes szereplőket. A nyomozócsoport tagjait, a hozzájuk közel állókat, és az ilyen-olyan mellékszereplőket. 

A történet középpontjában "Wolf" nyomozó áll, aki egy pszichiátriai kezelés után tér vissza a rendőrség kötelékébe. Na, gondoltam én, újra itt egy "kiégett zsaru", de megint tévedtem. Ennél sokkal, de sokkal árnyaltabb karakter. A társa Emily Baxteregyben jó barátja is a nyomozónak. Nagyon elkötelezett rendőr, akinek mindene a munkája. Még az egyes függőségi problémáit is kordában tartja miatta. A csapat új tagja Edmunds, akit a vagyonvédelmi osztályról helyeztek át, nagy lendülettel veti magát a munkába. Sok összefüggésre miatta kerül fény. Jelentős szereplő még "Wolf" volt felesége "Andrea"  is, aki riporterként dolgozik. A gyilkos vele üzen a világnak. Érdekes mennyire próbált egyensúly találni a karrier és szakmai etika között. Rajta kívül még rengeteg karakter kap kisebb-nagyobb szerepet, de lehetetlen mindenkit felsorolni. Személy szerint én ezeket a szereplőket kedveltem meg a legjobban.

A történetet rendkívül jól szövi az író. A kötet kétharmadáig azt hittem egy átlagos krimiről van szó - már harmadszor kell leírnom, hogy tévedtem. Egyáltalán nem számítottam arra a végkifejletre, amerre Daniel Cole elvitte a cselekményt. Nagyon meg tudott lepni! Ezt mostanában nálam nem sok könyv tudta elérni.

 

Kontra (ami nem tetszett)

Annak ellenére, hogy nagyon jó könyvnek tartom, sajna az első felét egy kicsit untam. 

 

Végeredmény 5/4,5

Daniel Cole a megtévesztés mestere. Azt hinnénk egy szimpla, egyszerű krimiről van szó, de nem. Brutális, egyszersmind zseniális. Egyáltalán nem számítottam ilyesmire. Viszont sajna az első fele nem sikerült annyira jól, kicsit lapos volt. Értesültem viszont, hogy folytatás várható, én kicsit szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, de majd meglátjuk! :)

 

Vhrai